Ekologija & OkoljeArktični led se ‘normalizira’

Arktični led se ‘normalizira’

MORDA VAS ZANIMA

Še pred dvema mesecema je izgledalo, kot da je arktični led pod mejo normalnega, saj je bil obseg ledu kar milijon kvadratnih kilometrov pod februarskim povprečjem.

- Oglas -

Potem pa je za čudo vseh, v marcu zmrznilo toliko novega ledu, da bo letošnje povprečje v končnem seštevku le malce pod mejo normalnega, torej veliko manj kot pričakovano.


Zakaj je taljenje ledu danes tako velik problem je jasno verjetno že skoraj vsem. Med drugim se polarni medvedi, mroži, tjulni ter ostale živalske vrste že daljčasa borijo za preživetje zaradi rasti današnje družbe, ki temelji na vrtanju za nafto ter ustvarjanju mej med ledenimi loščami, ki so bile nekoč povezane.


Za enkrat je bilo taljenje polarnega ledu neke vrste oznanilo ali grožnja za stvari, ki se bodo še zvrstile na našem planet, nekatere zaradi naše malomarnosti, mekatere pa tudi zaradi naravnih spremeb, ki se odvijajo že miljone let – divji požari, suše, uničeni pridelki, povišanje morske gladine, invazivne vrste, … se dogajajo vsako leto v vedno večjem številu, vendar za vse nismo krivi samo ljudje.

Normalen nivo ledu za letošnjo sezono je tako postal še dodatna motivacija aktivistom, ki skrbijo za osveščenost, saj bodo verjetno mnogi ljudje to izkoristili novo ‘popravljeno’ stanje ledu v svoj prid, češ “pa saj ni z našim planetom nič narobe!“.

- Oglas -

Vseeno pa ne gre pozabiti, da je bilo preteklo desetletje eno izmed najbolj vročih, ki se lahko nadaljuje še v naslednje, če ne bomo tudi ljudje pazili pri onesnaževanju, ki tudi pripomore k določenim spremembam.

Zato se še ne moremo zanesti na eno sezono z ‘normalnimi’ številkami; ko pa bo ta sezona prerasla v desetletje, potem bomo šele lahko videli, kaj se dejansko dogaja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×