Aloe vera – odlična naravna pomoč pri hemoroidih

Hemoroidi so posledica zadebelitve žil v stenah danke in anusa. Pogosto so povezani s čezmernim sedenjem, zelo trdim blatom oziroma zaprtjem, ki zahtevate intenzivno pritiskanje med poskusi odvajanja blata, in nosečnostjo. Pri starostnikih pa se lahko pojavijo tudi zaradi slabljenja vezivnega tkiva.

Če vas presenetijo hemoroidi, je nujno takojšnje ukrepanje, sicer se bo nelagodje zgolj stopnjevalo, razvijejo pa se lahko tudi resnejše težave. Ena od zelo učinkovitih metod za lajšanje težav s hemoroidi je lahko uporaba gela aloe vere, posebno pri zunanjih hemoroidih (poznamo dve osnovni vrsti hemoroidov, zunanje in notranje). Aloe vera namreč učinkuje protivnetno, pa tudi antiseptično. Hladilni učinek gela pa poskrbi za hitro ublažitev srbečice.

1. Čisti gel aloe vere

Najpreprostejša možnost je uporaba čistega, 100-odstotnega gela aloe vere brez dodatkov. Gel je mogoče kupiti v lekarni ali v drogeriji, če imate aloe vero doma, pa lahko uporabite gel, ki se skriva v listih rastline. Pred uporabo list za približno 30 minut potopite v mrzlo vodo ali pa ga za približno 10 minut postavite v zamrzovalnik. Nato ga prerežite in zberite gel v sterilni posodici. Z gelom nežno namažite prizadeto območje. Nanos obnovite od 2- do 3-krat dnevno. Pazite, da bodo vaše roke čiste (ali pa si pri nanosu pomagajte z vatirano paličico).

2. Aloe vera + kokosovo olje

Za zelo dobre rezultate lahko poskrbi tudi kombinacija gela aloe vere in kokosovega olja. Kokosovo olje je namreč odličen vir lavrinske kisline, ki jo odlikuje izjemno protivnetno delovanje. S pomočjo kokosovega olja lahko tako zajezite otekanje, pripomore pa tudi k ublažitvi bolečine in k hitrejšemu celjenju poškodovanega predela. Najprej stalite 2 žlici kokosovega olja in mu primešajte 1 žlico gela aloe vere. Mešanico postavite v hladilnik in počakajte, da se ohladi. Z ohlajeno mešanico nato namažite prizadeto območje, najbolje tik pred odhodom v posteljo.

3. Aloe vera + virginski nepozebnik

Virginski nepozebnik se lahko pohvali s protivnetnim in protibakterijskem delovanjem. Obenem pa gre za odličen naravni anestetik. Tako gre za rastlino, ki izvrstno dopolnjuje delovanje aloe vere. Zavrite 250 mililitrov vode in jo prelijte po 1 žlici posušenih listov virginskega nepozebnika. Po 5 minutah mešanico precedite. Predel anusa najprej očistite s tekočino, nato pa ga namažite z mešanico zmletih listov in 1 žličke gela aloe vere.

4. Aloe vera + olivno olje

Olivno olje je odličen vir vitamina E, ki je pomemben za zdravo kožo, zato gre prav tako za zelo koristen dodatek gelu aloe vere pri izdelavi naravnega mazila za ublažitev težav s hemoroidi. Gel aloe vere najprej ohladite, na primer tako, da ga za nekaj minut postavite v zamrzovalnik. Potrebujete približno pol skodelice gela, ki mu dodajte 1 žlico olivnega olja. Dobro premešajte, da se sestavini povežeta, nato pa mešanico nanesite na očiščeno območje, na katerem so se pojavili hemoroidi.

5. Aloe vera + kurkuma

Zmešajte 1 žlico gela aloe vere in ½ žličke kurkume v prahu, da dobite gosto pasto, ki jo nato nanesite na območje anusa. Počakajte, da pasta učinkuje vsaj eno uro, preden jo izperete z mlačno vodo in kožo osušite. Pri uporabi te kombinacije imejte v mislih, da lahko kurkuma zabarva oblačila in spodnje perilo. Kombiniranje aloe vere in kurkume je smiselno zaradi kurkumina, ki se ponaša z izjemnim protivnetnim delovanjem. Kombinacija tako poskrbi za ublažitev bolečine in za pospešitev procesa celjenja. Za hitre rezultate pasto iz gela aloe vere in kurkume uporabite najmanj enkrat dnevno.