0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAstaksantin: antioksidant s številnimi blagodejnimi učinki

Astaksantin: antioksidant s številnimi blagodejnimi učinki

MORDA VAS ZANIMA

Astaksantin običajno ni deležen pozornosti, ki si jo zasluži. Gre za enega od najmočnejših antioksidantov, zato lahko zelo pozitivno vpliva na naše zdravje. Snov pa lahko obenem poskrbi za pozitivne lepotne učinke.

- Oglas -

Astaksantin je v osnovi karotenoidni pigment, ki je zaslužen za prepoznavno barvo kozic in lososa, pa tudi drugih morskih živali. Obenem pa ga lahko najdemo tudi v nekaterih vrstah alg. Tako so na voljo tudi veganska prehranska dopolnila z astaksantinom.

Preverite, pri čem vse vam lahko pomaga ta dragocena snov, ki se skriva v oceanih …

1. Preprečevanje oksidativnega stresa in zmanjšanje tveganja za raka

Antioksidanti so snovi, ki so izjemno pomembne za naše zdravje. Prosti radikali, ki nastajajo kot stranski produkt različnih procesov v našem telesu, so izredno reaktivne molekule, ki lahko povzročijo ogromno škode. Najboljša zaščita so prav antioksidanti, ki zavirajo proste radikale, s čimer se zmanjša nevarnost za t. i. oksidativni stres. Karotenoidi so ena od najkoristnejših skupin antioksidantov. Dejstvo, da je prav astaksantin najmočnejši izmed vseh karotenoidov, je tako še posebej impresivno. Astaksantin je izjemno uspešen pri nevtralizaciji oziroma zaviranju negativnih učinkov prostih radikalov in s tem pri preprečevanju oksidativnega stresa. Dodajanje astaksantina lahko tako zmanjša tveganje za najrazličnejše kronične bolezni, pri čemer so vključene tudi različne oblike rakavih obolenj.

- Oglas -

2. Upočasnitev staranja kože

Med najpomembnejše pozitivne učinke antioksidantov spada njihov pozitiven vpliv na kožo. Antioksidanti lahko upočasnijo proces staranja, saj zavirajo nastajanje gub in pojav drugih vidnih znakov staranja. Astaksantin pri tem ni izjema. Koristna sta tako dodajanje astaksantina s pomočjo kakovostnega prehranskega dopolnila kot uporaba kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo astaksantin. Ta kombinacija vam lahko pomaga do precej lepše, bolj mladostne kože.

3. Pozitiven vpliv na srčno-žilni sistem

Bolezni srca in ožilja spadajo med najpogostejše vzroke za prezgodnjo smrt v sodobnem svetu. Najpogosteje gre za posledico nezdravih navad, kot so čezmeren vnos soli in mastne hrane, pomanjkanje gibanja ter pomanjkanje vlaknin v prehrani. Če želite zaščititi svoje srce in ožilje, so zdrave vsakodnevne navade nedvomno osnova, za piko na i pa lahko poskrbijo skrbno izbrani dodatki. Ena od najboljših izbir je prav astaksantin. Ta lahko pomaga pri hipertenziji (kronično povišan krvni tlak), obenem pa je lahko koristen za krepitev arterijskih sten.

4. Naravna pomoč pri artritisu

Z astaksantinom si je mogoče pomagati tudi pri težavah, kot je revmatoidni artritis, oziroma pri bolečinah v sklepih nasploh, ne glede na to, kaj je vzrok za bolečine. Pozitiven vpliv astaksantina na sklepe je povezan predvsem z njegovim protivnetnim delovanjem.

5. Pomoč pri neplodnosti

Med manj očitne pozitivne učinke astaksantina spada njegov vpliv na plodnost. Astaksantin lahko poveča število spermijev in prispeva k njihovi gibljivosti. S tem se poveča verjetnost za zanositev. Študije, ki so se ukvarjale s povezavo med plodnostjo in astaksantinom, so bile sicer relativno majhne, zato ni mogoče podati trdnih sklepov o vzročno-posledični povezavi, vendar so rezultati dosedanjih študij vsekakor zelo obetavni.

6. Povečanje vzdržljivosti med vadbo

Ali vam med vadbo pogosto zmanjka energije? Tudi pri tovrstnih težavah vam lahko na pomoč priskoči astaksantin. Gre namreč za snov, ki lahko prispeva k učinkovitejši izrabi maščobnih kislin, kar poveča vzdržljivost, obenem pa se s tem zmanjša nevarnost za poškodbe mišično-skeletnega sistema.

- Oglas -

7. Zaščita oči pred poškodbami

Med pozitivnimi učinki astaksantina je treba izpostaviti tudi njegov pozitiven vpliv na vid oziroma na oči. Astaksantin lahko namreč zmanjša nevarnost za t. i. starostno degeneracijo rumene pege, ki velja za enega od glavnih razlogov za izgubo vida pri starostnikih.

.

NAJNOVEJŠE