0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaravno čistilo za občutljive granitne površine

Naravno čistilo za občutljive granitne površine

MORDA VAS ZANIMA

Kakovostno univerzalno čistilo zadošča za večino površin v naših stanovanjih, vendar obstaja pri tem nekaj izjem. Ena od njih so granitne površine, na primer granitni kuhinjski pulti. Pri tovrstnih površinah je potrebna posebna pazljivost pri izbiri čistil in čistilnih pripomočkov, sicer lahko površino hitro poškodujete …

- Oglas -

Izogibajte se uporabi sode bikarbone, kisa, soli in limoninega soka

Večina sestavin, ki se pogosto uporabljajo za izdelavo naravnih čistil, na žalost ni najprimernejša za izdelavo čistila za čiščenje granitnih površin. Kis in limonin sok sta problematična, ker lahko izjedkata površino, soda bikarbona in sol pa sta pretirano abrazivni, kar pomeni, da se lahko v primeru čiščenja s sodo bikarbono/soljo na granitni površini pojavijo praske. Po drugi strani je zgolj milnica običajno prenežna; z njeno pomočjo težko dezinficiramo granitno površino in odstranimo trdovratno umazanijo.

Kako se torej lotiti čiščenja kuhinjskih pultov in drugih granitnih površin? Rešitev je zelo preprosta. Ne potrebujete namreč dragih čistil, izdelanih posebej za granit. Za učinkovito, obenem pa granitu prijazno čiščenje popolnoma zadošča doma izdelano čistilo, za katerega potrebujete samo dve osnovni sestavini – alkohol in vodo. Za še boljši rezultat pa lahko čistilu za granitne površine dodate premišljeno izbrana eterična olja in milo, ki bo pomagalo očistiti mastne dele …

Sestavine ter navodila za izdelavo in uporabo čistila za granitne površine

  • 120 mililitrov vodke
  • 360 mililitrov vode
  • ½ žličke kastiljskega mila
  • 7 kapljic eteričnega olja bazilike
  • 20 kapljic eteričnega olja grenivke

Vse sestavine nalijte v stekleničko z razpršilko. Zaprite in dobro pretresite. Ko boste želeli očistiti granitno površino, stekleničko ponovno pretresite, nato pa čistilo radodarno popršite po granitu. Nežno očistite z mehko krpo.

- Oglas -

Eterično olje bazilike in eterično olje grenivke – zmagovalna kombinacija

Za izdelavo naravnega čistila za granitne površine lahko sicer uporabite poljubno kombinacijo eteričnih olj, vendar je kombinacija eteričnega olja bazilike in eteričnega olja grenivke posebno dobra izbira. Ne le da bo kombinacija poskrbela za izjemno prijeten, svež in poživljajoč vonj čistila, ampak ima tudi povsem praktične koristi. Tako eterično olje bazilike kot eterično olje grenivke namreč odlikuje protibakterijsko delovanje. Čistilo je zato odlično za naravno dezinfekcijo kuhinjskih površin iz granita, s čimer se zmanjša tveganje za stik hrane s patogenimi mikroorganizmi, posledično pa tveganje za okužbe.

Raziskovalci so denimo odkrili, da lahko eterično olje bazilike med drugim zavre razmnoževanje dobro znane bakterije E. coli. Eterično olje grenivke pa je lahko presenetljivo učinkovito v boju z bakterijo Staphylococcus aureus, ki je odporna proti antibiotiku meticilinu, in v boju z nekaterimi drugimi vrstami bakterij, pri katerih se je razvila odpornost na znane antibiotike.

Dodatni napotki za dolgo življenjsko dobo granitnih površin

Granitne površine lahko poskrbijo za čudovito podobo kuhinje in drugih prostorov, vendar morate upoštevati, da gre za material, ki potrebuje posebno pozornost. Ne le da morate biti nadpovprečno pazljivi pri izbiri čistil oziroma pri izbiri sestavin za izdelavo naravnega čistila za granitne površine, ampak je smiselno, da upoštevate tudi spodnje napotke:

  • S čiščenjem granitnih površin ne odlašajte predolgo. Če na primer opazite polito tekočino, jo nemudoma popivnajte. Tako zmanjšate tveganje za pojav težko odstranljivih madežev.
  • Zelo pomembno je, da granitne površine v svojem stanovanju zavarujete pred temperaturnimi ekstremi. Preden na granitno površino položite zelo vroč lonec ali zelo hladen kozarec, granit vedno zaščitite s podstavkom. S tem preprečite pokanje oziroma poškodbe materiala.
  • Poskrbite za pravočasno obnovo zaščitnega sloja. Ustrezna zaščita granita je namreč izjemno pomembna za obstojnost materiala.
.

NAJNOVEJŠE