0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliAli vašemu psu primanjkuje gibanja?

Ali vašemu psu primanjkuje gibanja?

MORDA VAS ZANIMA

Podobno kot ljudje tudi psi potrebujejo redno rekreacijo, sicer se lahko pojavijo najrazličnejše težave. Pomanjkanje gibanja pri psu lahko med drugim privede do čezmerne telesne teže in vedenjskih težav. Toda kako vedeti, ali psi primanjkuje gibanja? Žal ne obstaja preprosta formula oziroma univerzalna številka, ki bi veljala za vse pse. Optimalna količina gibanja je namreč odvisna od različnih dejavnikov, na primer od pasme oziroma velikosti psa in njegove starosti. Nekatere pasme potrebujejo zelo veliko gibanja, pri drugih pa so dovolj že občasni sprehodi. Podobno je mogoče reči v povezavi s starostjo: starejši ko je pes, manjša bo verjetno njegova potreba po gibanju. Pri ocenjevanju, ali psu primanjkuje gibanja, se torej ne morete zanašati izključno na splošna priporočila. Tako je pomembno, da ste pozorni na znake, ki opozarjajo na to, da vaš pes najverjetneje potrebuje pogostejšo rekreacijo …

- Oglas -

Vedenjske težave pri psu pogosto tesno povezane s pomanjkanjem gibanja

Najbolj očiten znak, da vaš pes potrebuje več gibanja, so vedenjske težave. Te so lahko sicer povezane tudi z drugimi vzroki, vendar je v ozadju pogosto prav pomanjkanje rekreacije. Če opažate, da je vaš pes nadpovprečno razdražljiv, nemiren ali celo agresiven, je vsekakor smiselno, da na urnik dodate še en sprehod – oziroma da podaljšate čas sprehodov. Podobno velja tudi pri znakih, kot so brezvoljnost, opazna zdolgočasenost in letargičnost. Pomanjkanje gibanja lahko namreč privede do simptomov, ki močno spominjajo na simptome depresije pri človeku. Pes lahko na to, da potrebuje pogostejšo rekreacijo, opozarja tudi z brskanjem po smeteh, žvečenjem čevljev ipd. Če pes pogosto laja na vas, kar je zanj neobičajno, vas lahko s tem vabi k igri. Na to, da se želi igrati oziroma gibati, pa vas lahko opozori  tudi tako, da leže na trebuh in svoj rep pomoli visoko v zrak. Vse našteto so znaki, ki jih ne smete ignorirati – še posebej če so zelo netipični za vašega psa. Če ste čez dan običajno odsotni, je obenem smiselno, da pri sosedih preverite, ali so morda zaznali nenavadno dogajanje, na primer pogostejši lajež.

Poskrbite za redno tehtanje psa

Pri ugotavljanju, ali vaš pes potrebuje več rekreacije, si lahko seveda pomagate tudi s tehtanjem. Preprosto stopite na tehtnico in vzemite psa v naročje. Odčitajte vrednost, nato pa se stehtajte še sami. Na koncu svojo težo odštejte od prve številke. Če je pes zelo majhen, si lahko pri tehtanju pomagate kar s kuhinjsko tehtnico. Pri manjših psih je redno tehtanje še posebej pomembno, saj je odstopanja, ki lahko predstavljajo vse prej kot zanemarljiv delež celotne teže, težje opaziti. Večjega psa, ki ga težko dvignete, pa bo verjetno najlažje stehtati pri veterinarju.

Količino gibanja povečujte postopoma

Če ugotovite, da vaš pes najverjetneje potrebuje pogostejšo rekreacijo, je pomembno, da količino gibanja povečujete postopoma. Prehitra sprememba bi lahko namreč pomenila prevelik šok. Če nimate časa za pogostejše sprehode, razmislite o profesionalni storitvi, torej o poklicnih sprehajalcih psov – če je storitev seveda na voljo v vaši okolici. Še ena od možnosti pa je, da povečate intenzivnost aktivnosti, ne da bi spreminjali trajanje. Pes vas lahko na primer spremlja med tekom.

- Oglas -

Prehrana in rekreacija – neločljivo prepletena dela celote

Ne pozabite, da sta prehrana in rekreacija močno povezani. Čeprav so lahko opisane težave povezane izključno s pomanjkanjem gibanja, je smiselno, da ste obenem pozorni tudi na prehrano psa. Ali je za nenadno povečanje telesne teže resnično krivo samo pomanjkanje gibanja – ali pa gre morda tudi za rezultat spremenjene prehrane? Hkrati upoštevajte, da se bo s povečanjem količine/intenzivnosti gibanja najverjetneje povečala tudi potreba po določenih hranilih.

.

NAJNOVEJŠE