Zdravje & prehranaNeinvazivna zvočna tehnologija razgrajuje tumorje, ubija rakave celice in spodbuja imunski sistem

Neinvazivna zvočna tehnologija razgrajuje tumorje, ubija rakave celice in spodbuja imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Nova tehnika, ki so jo razvili na Univerzi v Michiganu, bi lahko izboljšala izide pri rakavih obolenjih in nevroloških stanjih.

- Oglas -

Neinvazivna zvočna tehnologija, razvita na Univerzi v Michiganu, razgrajuje jetrne tumorje, ubija rakave celice in spodbuja imunski sistem, s čimer prepreči nadaljnje širjenje in napredek, kar bi lahko privedlo do izboljšanih izidov rakavih obolenj pri ljudeh.

Tumorji, ki so delno uničeni z zvokom, se ne ponovijo

Z uničenjem le 50 % do 75 % volumna tumorja na jetrih s pomočjo zvočne terapije je imunski sistem uspel odstraniti preostanek, pri čemer pri več kot 80 % primerih ni bilo znakov ponovitve ali metastaz.

“Tudi če ne ciljamo na celoten tumor, lahko še vedno povzročimo regresijo tumorja in tudi zmanjšamo tveganje za prihodnje metastaze,” pojasni Zhen Xu, profesorica biomedicinskega inženiringa na Univerzi v Michiganu (UM) in avtor študije o rakih.

Rezultati so tudi pokazali, da je zdravljenje spodbudilo imunski odziv, kar je morda prispevalo k morebitni regresiji neciljanega dela tumorja in preprečilo nadaljnje širjenje raka.

Kaj je histotripsija?

- Oglas -

Zdravljenje, imenovano histotripsija, neinvazivno usmerja ultrazvočne valove za mehansko uničenje ciljnega tkiva z milimetrsko natančnostjo. Relativno nova tehnika se trenutno uporablja preizkusno za zdravljenje raka na jetrih pri ljudeh v Združenih državah in Evropi.

V mnogih kliničnih situacijah celotnega rakavega tumorja ni mogoče nesposredno targetirati zaradi razlogov, ki vključujejo velikost mase, lokacijo ali stadij. Da bi raziskali učinke delnega uničenja tumorjev z zvokom, je ta najnovejša študija ciljala le na del tumorjev, del pa so pustili nedotaknjen, sposoben preživetja ali ponovne rasti. Prav tako je ekipa, vključno z raziskovalci iz bolnišnice Ann Arbor VA, imela možnost, da pokaže učinkovitost pristopa v manj kot optimalnih pogojih.

“Histotripsija je obetavna možnost, ki lahko premaga omejitve trenutno razpoložljivih načinov ablacije (uničenje rakavega tkiva) in zagotovi varno in učinkovito neinvazivno ablacijo tumorja jeter,” je pojasnila Tejaswi Worlikar, doktorska študentka biomedicinskega inženiringa. “Upamo, da bodo naša spoznanja iz te študije motivirala prihodnje predklinične in klinične raziskave histotripsije s ciljem kliničnega sprejetja zdravljenja s histotripsijo pri bolnikih z rakom jeter.”

Rak jeter se uvršča med 10 najpogostejših vzrokov smrti zaradi raka po vsem svetu. Tudi z več možnostmi zdravljenja ostaja prognoza slaba s petletno stopnjo preživetja, manjšo od 18 % v ZDA. Visoka razširjenost ponovitve tumorja in metastaz po začetnih zdravljenje poudarja klinično potrebo po izboljšanju izidov raka na jetrih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×