Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaAli poznate vse koristi probiotikov?

Ali poznate vse koristi probiotikov?

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste že večkrat slišali, da so probiotiki izjemno koristni za vaše zdravje in počutje. Vendar pa mnogi ljudje ne vedo, pri čem vse jim lahko probiotiki pomagajo. Probiotiki so sicer naravno prisotni v našem telesu, vendar pa lahko povečamo njihovo količino z uživanjem določenih živil, kot je na primer fermentirano oziroma kislo zelje, ali pa z jemanjem prehranskih dopolnil. Povečan vnos probiotikov je še posebej priporočljiv po zaključku uživanja antibiotikov.

- Oglas -

Probiotiki

Kaj natančno sploh so probiotiki?

Probiotiki so pravzaprav bakterije. Ko slišimo besedo bakterije, večinoma pomislimo na nekaj negativnega, vendar pa gre v tem primeru za koristne bakterije, ki bivajo v našem črevesju. Kadar je količina probiotikov prenizka, se poruši naravno ravnovesje, škodljivi mikroorganizmi pa zlahka prevladajo. Pomanjkanje probiotikov lahko tako vodi do okužb oziroma resnih bolezni. Najbolj znani in za ljudi koristni vrsti probiotiokov so sicer laktobacili in bifidobakterije.

Pozitiven vpliv probiotikov na naše zdravje in počutje

Najpomembnejša korist probiotikov je, da preprečujejo prekomerno razmnoževanje patogenih organizmov. Tako pomagajo tudi pri krepitvi našega imunskega sistema. Več probiotikov torej pomeni nižje tveganje za številne bolezni. Poleg tega imajo probiotiki pomembno vlogo pri sintezi določenih esencialnih hranilnih snovi. Pri ljudeh, ki jim primanjkuje probiotikov, obstaja tudi večja nevarnost za alergije na hrano.

Poleg vsega naštetega probiotiki pomagajo pri izboljšanju absorpcije mineralov in vode, preprečujejo zaprtje in nasploh težave s prebavo, optimizirajo presnovne procese ter zmanjšujejo tveganje za debelost in diabetes. Omeniti je treba tudi, da lahko nezadostno število koristnih bakterij v našem črevesju vpliva tudi na razpoloženjske motnje. Premalo probiotikov lahko tako med drugim vodi tudi do depresije.

Tudi probiotiki potrebujejo hrano

- Oglas -

Za konec moramo poudariti še, da tudi koristne bakterije v našem črevesju potrebujejo hrano, da lahko preživijo. Hrano zanje predstavljajo t. i. prebiotiki, med katere uvrščamo predvsem vlaknine. Uživanje živil z visoko vsebnostjo vlaknin – sadja, zelenjave, žit, stročnic, semen ipd. – bo tako pripomoglo k ohranjanju zdravega ravnovesja v vašem črevesju, zato pazite, da se bodo omenjena živila čim pogosteje znašla na vašem jedilniku.

Preverite tudi: Naravni probiotiki: kateri so najboljši za naše zdravje?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×