Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.
Zdravje & prehranaTemna čokolada – zdrav priboljšek, a ne pretiravajte s količino

Temna čokolada – zdrav priboljšek, a ne pretiravajte s količino

MORDA VAS ZANIMA

Kadar si zaželite nečesa sladkega, je temna čokolada zagotovo ena najboljših izbir. Zares kakovostne temne čokolade vsebujejo 70 ali več odstotkov kakava. Temna čokolada ima v zmernih količinah zelo pozitiven vpliv na naše zdravje in počutje. Tokrat izpostavljamo nekaj njenih najpomembnejših koristi. Ker gre kljub številnim pozitivnim učinkom še vedno za precej kalorično živilo, pa z uživanjem temne čokolade seveda ne smete pretiravati, če ne želite ob tehtanju naleteti na neprijetno presenečenje.

- Oglas -

Temna čokolada

Temna čokolada je zakladnica antioksidantov

Temna čokolada velja za živilo z eno najvišjih vsebnosti antioksidantov. Uživanje temne čokolade tako upočasni proces staranja. Ker antioksidanti zavirajo negativen vpliv prostih radikalov v telesu, zmanjšujejo nevarnost za oksidativni stres. Kot je znano, je prav oksidativni stres povod za številne kronične bolezni. Če si boste za posladek privoščili košček ali dva temne čokolade, lahko torej s tem med drugim zmanjšate nevarnost za bolezni srca in ožilja ter celo za različne vrste rakavih obolenj.

Za boljšo prebavo

Večji delež kakava pomeni tudi večjo vsebnost vlaknin. Prav vlaknine pa so izjemno pomembne za dobro prebavo in za ohranjanje zdrave črevesne flore. Vlaknine veljajo za prebiotike – torej snovi, ki predstavljajo hrano za koristne bakterije v našem črevesju (probiotike). Obenem pa so vlaknine tudi zelo pomembne za zdravo srce. Med pozitivne učinke živil, bogatih z vlakninami, sodi sicer tudi to, da nas nasitijo precej hitreje kot tista hrana, ki vsebuje zelo malo vlaknin. Če izberemo temno čokolado, nas običajno zadovoljijo že zelo majhne količine. Po drugi strani pa se mnogi pri mlečni čokoladi, ki pogosto vsebuje tudi ogromno sladkorja, zelo težko ustavijo.

Ublažitev kašlja

V temni čokoladi se nahaja snov, imenovana teobromin. Ta je eden izmed glavnih razlogov, zakaj psi ne smejo uživati čokolade, saj je lahko teobromin v prevelikih količinah zanje celo strupen. Po drugi strani pa lahko prav teobromin pomaga ljudem, ki imajo težave s kroničnim kašljem. Tudi ko zbolite, vam lahko torej košček temne čokolade pomaga pri tem, da se hitreje znebite neprijetnega kašljanja.

Temna čokolada spodbuja tvorjenje endorfinov

- Oglas -

Morda se vam zdi, da ste ob uživanju čokolade srečni predvsem zaradi njenega omamnega okusa. Vendar pa predvsem temna čokolada dokazano spodbuja tvorbo endorfinov v naših možganih, pogosto imenovanih tudi hormoni zadovoljstva. To je torej glavni razlog, zakaj ima temna čokolada pogosto zelo pozitiven vpliv na naše razpoloženje, hkrati pa poskrbi za več energije. Malce temne čokolade vam lahko tako pomaga tudi pri lažjem spopadanju z depresivnimi ali s tesnobnimi občutki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×