[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli postajate z leti vse bolj občutljivi na hrano?

Ali postajate z leti vse bolj občutljivi na hrano?

MORDA VAS ZANIMA

Ste opazili, da se s staranjem povečuje vaša občutljivost na različna živila? Vam je začela hrana, v kateri ste lahko uživali vse življenje, nenadoma povzročati težave? Tovrstne težave so lahko naravna posledica staranja, vsaj deloma pa lahko nanje vplivajo tudi slabe navade, ki ste jih postopoma nakopičili. Smiselno je, da poskušate najti neposreden vzrok za povečano občutljivost na hrano. Tako boste lažje ugotovili, kateri ukrepi so možni in smiselni …

- Oglas -

1. Težave z žvečenjem

Prebavni proces se začne že v naših ustih. Za mehanski del procesa so seveda ključni zobje oziroma žvečenje. Če med prehranjevanjem pogosto hitite, posledično pa hrane ne prežvečite dobro, se v vašem prebavnem traktu znajdejo večji kosi hrane, s čimer se poveča verjetnost za prebavne težave. Preveliki kosi lahko upočasnijo prebavo in praznjenje želodca. Tako vas še dolgo po obroku spremlja občutek razdraženega želodca in neprijetne teže v trebušni votlini. Tako je pomembno, da hrano dobro prežvečite, seveda pa je obenem nujno, da poskrbite za svoje zobe. Učinkovitost žvečenja je namreč včasih slabša zaradi objektivnih razlogov, tj. težav z zobmi, ki so s staranjem praviloma vedno pogostejše.

2. Upočasnjena tvorba sline

Za kemični del prebavnega procesa, ki se začne v ustni votlini, je ključna slina, ki vsebuje encime, namenjene razgradnji hrane. Naše žleze slinavke postopoma proizvajajo vedno manj sline. Starejši ljudje imajo zato pogosto težave s suhimi usti. Pomanjkanje sline pa je seveda problematično tudi z vidika prebavnega procesa. Povečana občutljivost na hrano je lahko tako povezana prav z upočasnjeno tvorbo sline. Vsaj deloma si lahko pomagate z lizanjem bombonov brez sladkorja.

3. Povišan krvni sladkor

Če je vaš krvni sladkor pogosto povišan, lahko to privede do poškodb živcev, ki so pomembni za premikanje hrane po prebavnem traktu (t. i. peristaltika). Ena od možnih posledic je gastropareza, tj. motnja praznjenja želodca. Pogosti simptomi so napihnjenost, zgaga in slabost. Tudi ko pojeste zelo malo hrane, imate občutek, da ste povsem polni. Zelo mastna hrana lahko težave še poslabša, podobno pa velja tudi za kofein, čokolado, pikantno hrano in živila, ki vsebujejo veliko kisline. Pomembno je, da se težave lotite na pravem koncu, torej pri krvnem sladkorju. Osredotočanje izključno na blaženje simptomov ne bi bilo najbolj smiselno.

4. Stranski učinek zdravil

Povečana občutljivost na hrano je lahko povezana tudi z zdravili, ki jih jemljete. Nekatera zdravila lahko na primer dodatno upočasnijo tvorbo sline. V to skupino spadajo zdravila, kot so antihistaminiki, diuretiki in zdravila proti povišanemu krvnemu tlaku. Poleg tega lahko nekatera zdravila upočasnijo premikanje hrane po prebavnem traktu in otežijo redno iztrebljanje.

- Oglas -

5. Pomanjkanje želodčne kisline

Staranje je povezano tudi s povečano verjetnostjo za vnetje želodčne sluznice (eden od možnih krivcev za težavo je okužba z bakterijo Helicobacter pylori). Ena od posledic vnetja je upočasnitev tvorbe želodčne kisline. Prebava je tako močno otežena. Pomanjkanje želodčne kisline pa lahko obenem prispeva k namnožitvi škodljivih bakterij, ki pogosto zaidejo v tanko črevo. V tem primeru govorimo o čezmerni poseljenosti tankega črevesja z bakterijami (»SIBO«). Simptomi so običajno še posebej izraziti pri ljudeh, ki uživajo veliko škroba oziroma sladkorja.

6. Črevesni mikrobiom v težavah

K vedno izrazitejši občutljivosti na hrano lahko, kot je bilo nakazano že pri prejšnji točki, prispeva tudi porušeno razmerje med škodljivimi in koristnimi bakterijami v vašem črevesju. Verjetnost za razmnožitev bakterij, ki povzročajo vnetja, postaja s staranjem vedno večja. Tveganje je še večja, če pogosto uporabljate antibiotike. Eden od možnih zapletov je čezmerna razmnožitev bakterije, imenovane Clostridioides difficile, ki je pogosto kriva za zelo neprijeten vonj blata, drisko in sorodne težave. Skrb za zdrav črevesni mikrobiom lahko tako pomaga pri preprečevanju pretirane občutljivosti na hrano oziroma različnih prebavnih težav.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×