Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaAli pijete dovolj vode?

Ali pijete dovolj vode?

MORDA VAS ZANIMA

Kar dve tretjini telesa odraslega predstavlja voda. Hidracija je ključ do dobrega počutja – že samo zmanjšanje enega do dveh odstotkov telesne tekočine nam lahko namreč občutno zmanjša psihofizične sposobnosti. Hidracija je še toliko pomembnejša v vročini in ob fizični dejavnosti.

- Oglas -

Pitje vode

Občutek žeje se pojavi zelo pozno – ko je telo že dehidrirano. Natančneje, žejni postanemo šele ob izgubi enega odstotka telesne tekočine. Kaj pa se pravzaprav dogaja s telesom, ko nima v sebi dovolj vode? Dehidracija vodi v zmanjšanje volumna krvi in posledično slabšo oskrbo tkiv s hranili in kisikom. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da smo pozorni na barvo urina in pogostost odvajanja vode – temen urin in redko uriniranje kažeta na to, da moramo piti več.

Simptomi dehidracije

Imate suha usta, se utrujeni, vas boli glava? Vse to so prvi znaki blage dehidracije. Teh je še veliko več: manj napeta koža in manj urina, ki je tudi temnejši kot sicer. Padeta nam tudi zbranost in pozornost, prav tako se nam poslabša pomnjenje. Izsušenost lahko negativno vpliva tudi na prebavo, krvni tlak in krvni obtok ter ledvice. Če se dehidracija stopnjuje, lahko pride do povišane frekvence bitja srca, hitrejšega dihanja, zniža se krvni tlak, pojavijo se krči, slabost, zmedenost, vrtoglavica, motnje vida, končno tudi omedlevica in smrt.

Otroci in starejši, pozor

Še posebej v poletnem času je treba dodatno pozornost posvečati otrokom in starejšim, ki imajo povečano potrebo po vnosu tekočine, njihovo telo pa ni sposobno učinkovitega uravnavanja telesne temperature. Poleg tega imajo starejši pogosto slabši občutek za žejo, nevarnosti ne prepoznajo dovolj hitro ali si sami le stežka pomagajo. Otroci se še hitreje pregrejejo zato, ker so pogosto telesno aktivnejši kot odrasli in tekočino izgubljajo s potenjem.

- Oglas -

Pri majhnih otrocih se dehidracija kaže v obliki suhih ustnic in ustne sluznice, podočnjakov, manj napete kože, vdrte mečave in dalj časa suhe pleničke. Starši morajo biti na zadostno pitje tekočine pri otroku še toliko bolj pozorni v primeru, če ima otrok vročino ali drisko.

Kaj učinkovito odžeja?

Pijača, ki je najprimernejša za odžejanje in nadomeščanje izgubljene tekočine, je vodovodna pitna voda. Priporočljivo je tudi pitje nesladkanih čajev. Pitje izotoničnih pijač se svetuje samo ob več kot eno uro trajajočem vzdržljivostnem telesnem naporu. Manj primerne za pitje so brezalkoholne sladke pijače, povsem odsvetujejo pa pitje alkoholnih in energijskih pijač ter tistih, ki imajo kofein. V poletnem času izgubljeno tekočino nadomeščamo s pitjem tekočine v manjših odmerkih prek celega dneva – tako med obroki kot v času obroka.

Koliko tekočine potrebujemo?

Odrasli, ki so povprečno aktivni, potrebujejo 2,5 l tekočine dnevno (8 dl naj zaužijejo s hrano, ostalo s pitjem). Otroci naj bi dnevno zaužili manj tekočine kot odrasli – pri petih letih nekaj manj kot 1 l. 15 let stari otroci pa naj zaužijejo že skoraj toliko tekočine kot je odrasli zaužijejo s pitjem.

Strokovnjaki odsvetujejo ukvarjanje s športom v vročih dneh – telesno aktivnost naj se raje prestavi na del dneva, ko temperature že nekoliko padejo. Med treningom delajte odmore in pijte pred, med in po treningu. Če je napor dalj časa trajajoč, je treba nadomestiti tudi izgubo soli. Če telesna dejavnost poteka v vročini, je treba nadomestiti tudi izgubo sladkorjev.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×