Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaS klinčki nad bolečine

S klinčki nad bolečine

MORDA VAS ZANIMA

Klinčki so nepogrešljiv del kuhanega vina in nekaterih peciv. Ste vedeli, da lahko z njimi lajšate tudi bolečine?

- Oglas -

Klinčki ali nageljnove žbice izhajajo iz indonezijskih Moluških otokov. Prav ti posušeni in zelo dišeči cvetni popki naj bi bili motiv za raziskovalno pot pomorščaka Ferdinanda Magellana okoli sveta. Še več, zaradi pohlepa po klinčkih so se v zgodovini bili boji med Angleži in Nizozemci, kar se v današnjem času sliši skorajda neverjetno.

Klinčki

Klinčki spadajo med začimbe. Gre za posušene popke zimzelenega grma syzygium aromaticum, ki zraste do 12 metrov visoko in živi do neverjetnih 350 let. Klinčki imajo, v primerjavi z drugimi začimbami, visok delež eteričnih olj. 90 odstotkov slednjih predstavlja evgenol, ki jim daje značilno sladko aromo z rahlim priokusom cedrovine.

Delovanje klinčkov v ustni votlini

Klinčki imajo neverjetno zdravilno moč, tako protivirusno kot protibakterijsko. Prav zato se tako v evropski kot kitajski medicini uporabljajo kot dezinfekcijsko sredstvo. Pomagajo pri različnih težavah in so odlično protibolečinsko sredstvo.

- Oglas -

Zaradi svojih anestetičnih in protivnetnih lastnosti so se klinčki uveljavili tudi kot domače zdravilo proti zobobolu. Za umiritev bolečin v zobu zadostuje že en sam klinček ali ena do dve kapljici njegovega eteričnega olja. Z dodajanjem nekaj kapljic eteričnega olja klinčkov v zobno pasto lahko utrdimo dlesni, preprečimo njihovo krvavenje ter nastanek in razvoj parodontoze. Klinčki so se izkazali kot zelo uporabno zdravilo pri vnetjih ustne votline in žrela.

Srednjeveška zdravilka Sveta Hildegarda je priporočala klinčke tudi za zdravljenje migrene in glavobola. Eterično olje klinčkov naj bi pomagalo tudi pri bolečinah v sklepih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×