Zdravje & prehranaS klinčki nad bolečine

S klinčki nad bolečine

MORDA VAS ZANIMA

Klinčki so nepogrešljiv del kuhanega vina in nekaterih peciv. Ste vedeli, da lahko z njimi lajšate tudi bolečine?

- Oglas -

Klinčki ali nageljnove žbice izhajajo iz indonezijskih Moluških otokov. Prav ti posušeni in zelo dišeči cvetni popki naj bi bili motiv za raziskovalno pot pomorščaka Ferdinanda Magellana okoli sveta. Še več, zaradi pohlepa po klinčkih so se v zgodovini bili boji med Angleži in Nizozemci, kar se v današnjem času sliši skorajda neverjetno.

Klinčki

Klinčki spadajo med začimbe. Gre za posušene popke zimzelenega grma syzygium aromaticum, ki zraste do 12 metrov visoko in živi do neverjetnih 350 let. Klinčki imajo, v primerjavi z drugimi začimbami, visok delež eteričnih olj. 90 odstotkov slednjih predstavlja evgenol, ki jim daje značilno sladko aromo z rahlim priokusom cedrovine.

Delovanje klinčkov v ustni votlini

Klinčki imajo neverjetno zdravilno moč, tako protivirusno kot protibakterijsko. Prav zato se tako v evropski kot kitajski medicini uporabljajo kot dezinfekcijsko sredstvo. Pomagajo pri različnih težavah in so odlično protibolečinsko sredstvo.

- Oglas -

Zaradi svojih anestetičnih in protivnetnih lastnosti so se klinčki uveljavili tudi kot domače zdravilo proti zobobolu. Za umiritev bolečin v zobu zadostuje že en sam klinček ali ena do dve kapljici njegovega eteričnega olja. Z dodajanjem nekaj kapljic eteričnega olja klinčkov v zobno pasto lahko utrdimo dlesni, preprečimo njihovo krvavenje ter nastanek in razvoj parodontoze. Klinčki so se izkazali kot zelo uporabno zdravilo pri vnetjih ustne votline in žrela.

Srednjeveška zdravilka Sveta Hildegarda je priporočala klinčke tudi za zdravljenje migrene in glavobola. Eterično olje klinčkov naj bi pomagalo tudi pri bolečinah v sklepih.

NAJNOVEJŠE