Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.
Zdravje & prehranaKako se poleg zdravljenja spopasti z blago depresijo?

Kako se poleg zdravljenja spopasti z blago depresijo?

MORDA VAS ZANIMA

Depresija spada med tiste bolezni sodobnega časa, ki iz leta v leto prizadenejo več ljudi. Skladno s tem je tudi poraba zdravil proti depresiji vse večja. Z antidepresivi zdravimo predvsem zmerne do hude oblike depresije. V primeru blage depresije velja poskusiti z naravnimi zdravili in pristopi.

- Oglas -

Depresija

Telesna vadba

Gibanje zmanjšuje depresivno razpoloženje, ker spodbuja sproščanje hormonov, ki vplivajo na to, da smo dobre volje – serotonina, norepinefrina in endorfinov. Strokovnjaki priporočajo zmerno telesno dejavnost 3- do 5-krat tedensko v trajanju od 20 do 30 minut. Najbolj priporočljiva sta hoja in hitri tek. Sicer pa je kakršna koli telesna dejavnost še vedno boljša od telesne nedejavnosti.

Terapija s svetlobo

Depresija se pri nekaterih pojavi v zimskem času, ko so dnevi krajši in je manj sončne svetlobe. Gre za pojav sezonske afektivne motnje, kar poenostavljeno imenujemo tudi zimska depresija. Eden od načinov za ublažitev njenih simptomov je tako imenovana terapija s svetlobo. Terapija se običajno prične s 15-minutnim izpostavljanjem svetlobi, kar postopno povečujemo do 2 ur na dan. Trajanje in intenziteto svetlobne terapije določa zdravnik, učinek te terapije pa se pokaže že po nekaj dneh.

Akupunktura, joga, meditacija

Nekaj raziskav je dokazalo, da akupunktura blaži in odpravlja simptome depresije. Raziskave govorijo tudi v prid meditaciji, ki ima lahko pomembno vlogo v preventivi ponovnega pojava depresije. Nekaj raziskav kaže, da proti depresiji pomaga tudi joga, ki obenem zmanjšuje tudi stres in tesnobo.

Ribje olje

- Oglas -

To olje vsebuje omega-3 maščobne kisline, ki se v večji količini sicer nahajajo v lososu in tuni. Znano je, da je v predelih sveta, kjer uživajo hrano bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, manj primerov depresije.

Šentjanževka

Ta rastlina spada med zelo dobro raziskane zdravilne rastline in je dostopna v obliki tablet, čajev in izvlečkov. Študije so potrdile, da ima šentjanževka pri zdravljenju blage depresije primerljiv učinek z antidepresivnimi zdravili. Vendar je ob jemanju preparatov iz šentjanževke potrebna previdnost, saj lahko zmanjša učinkovitost nekaterih zdravil, kot so: kontracepcijske tablete, zdravila za zdravljenje aidsa, antikoagulantna zdravila in nekatera zdravila za zdravljenje raka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×