Ekologija & OkoljeAli lahko barvanje gorovja reši ledenike?

Ali lahko barvanje gorovja reši ledenike?

MORDA VAS ZANIMA

Da imajo nekateri barvo svoje strehe belo, da bi ohranili hladnejšo notranjost, je že stara novica.

- Oglas -

Vendar pa se mnogi sprašujejo, ali bi podoben postopek deloval tudi na gorah. Svetovna Banka tako financira preizkus v Peruju, da bi videli ali lahko umetno obarvano belo gorovje upočasni taljenje ledenikov.

4,754m visoka gora Chalon Sombrero blizu vasi Licapa, Peru je trenutno testna cona tega projekta. Ekipa je za enkrat že prebarvala dva hektarja gore z okolju prijazno barvo, ki je narejena iz apna, industrijskega beljaka in vode. Cilj pa je prekritje celotnega vrha, ki obsega okoli 70 hektarjev.

Eduardo Gold, izumitelj te ideje, ki si je na natečaju 100 Ideas to Save the Planet prislužil 200.000 ameriških dolarjev upa, da se bo sončna svetloba odbijala od bele površine nazaj v atmosfero, s čimer bi se vrh same gore ohladil, kar pa bi posledično ustvarilo hladnejšo klimo, ki bi ponovno vzpodbudila nastajanje ledenikov.

Ljudje v okolici Peruja so idejo z veseljem podprli, saj omenjena gora nudi svežo vodo vasi Licapa ter večini vasi v okolici.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×