Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Zdravje & prehrana8 let od protikadilske novele

8 let od protikadilske novele

MORDA VAS ZANIMA

Mineva osem let, odkar v Sloveniji velja prepoved kajenja v javnih in delovnih zaprtih prostorih. Zahvaljujoč temu ukrepu so prebivalci precej manj izpostavljeni tobačnemu dimu, ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Vendar pa izpostavljajo področje tobačne zakonodaje, kjer v primerjavi z Evropo zaostajamo.

- Oglas -

Po uveljavitvi protikadilske novele 5. avgusta 2007 so pristojne institucije med letoma 2010 in 2014 beležile pomemben upad števila kadilcev med mladostniki, starimi 11, 13 in 15 let. Znižanja števila odraslih kadilcev v zadnjih letih niso zaznali.

kajenje

25 odstotkov kadilcev, več je moških

Iz zadnjih dostopnih podatkov za celotno populacijo iz leta 2012 je razbrati, da v Sloveniji kadi skoraj četrtina ljudi v starosti med 15 in 64 let. Med njimi je več moških kot žensk. Na NIJZ navajajo, da s kajenjem večinoma začnejo mladostniki in mladi odrasli. Podatki iz leta 2014 kažejo, da je kar 40 odstotkov slovenskih 15-letnikov (skoraj vsak drugi!) že kdaj prižgalo cigaret, vsaj enkrat tedensko pa jih kadi 13 odstotkov.

Zaostajamo z zakonodajo in ukrepi

Na NIJZ so kritični do slovenske protitobačne zakonodaje, za katero menijo, da zaostaja za ostalimi evropskimi državami. Slovenija mora sicer do maja 2016 v svojo zakonodajo uvesti ukrepe, ki jih narekuje nova evropska direktiva na področju kajenja. Vendar so, če želimo kar se le da znižati delež kadilcev in omejiti posledice kajenja, nujni tudi drugi ukrepi, opozarjajo na NIJZ.

Enotna obdavčitev, enotna embalaža

- Oglas -

Po mnenju NIJZ med najučinkovitejše protitobačne ukrepe sodi zvišanje obdavčitve in s tem cen tobačnih izdelkov. Poleg tega bi morale biti vse vrste tobačnih izdelkov enako obdavčene, še menij.. Kot navajajo, bi s tem ukrepom preprečili prehajanje kadilcev na cenejše tobačne izdelke, namesto da opustijo kajenje. Na inštitutu kot ključne protikadilske ukrepe izpostavljajo še popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih izdelkov, uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov in licenc za njihovo prodajo ter strog nadzor nad izvajanjem zakonskih ukrepov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×