0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana8 let od protikadilske novele

8 let od protikadilske novele

MORDA VAS ZANIMA

Mineva osem let, odkar v Sloveniji velja prepoved kajenja v javnih in delovnih zaprtih prostorih. Zahvaljujoč temu ukrepu so prebivalci precej manj izpostavljeni tobačnemu dimu, ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Vendar pa izpostavljajo področje tobačne zakonodaje, kjer v primerjavi z Evropo zaostajamo.

- Oglas -

Po uveljavitvi protikadilske novele 5. avgusta 2007 so pristojne institucije med letoma 2010 in 2014 beležile pomemben upad števila kadilcev med mladostniki, starimi 11, 13 in 15 let. Znižanja števila odraslih kadilcev v zadnjih letih niso zaznali.

kajenje

25 odstotkov kadilcev, več je moških

Iz zadnjih dostopnih podatkov za celotno populacijo iz leta 2012 je razbrati, da v Sloveniji kadi skoraj četrtina ljudi v starosti med 15 in 64 let. Med njimi je več moških kot žensk. Na NIJZ navajajo, da s kajenjem večinoma začnejo mladostniki in mladi odrasli. Podatki iz leta 2014 kažejo, da je kar 40 odstotkov slovenskih 15-letnikov (skoraj vsak drugi!) že kdaj prižgalo cigaret, vsaj enkrat tedensko pa jih kadi 13 odstotkov.

- Oglas -

Zaostajamo z zakonodajo in ukrepi

Na NIJZ so kritični do slovenske protitobačne zakonodaje, za katero menijo, da zaostaja za ostalimi evropskimi državami. Slovenija mora sicer do maja 2016 v svojo zakonodajo uvesti ukrepe, ki jih narekuje nova evropska direktiva na področju kajenja. Vendar so, če želimo kar se le da znižati delež kadilcev in omejiti posledice kajenja, nujni tudi drugi ukrepi, opozarjajo na NIJZ.

Enotna obdavčitev, enotna embalaža

Po mnenju NIJZ med najučinkovitejše protitobačne ukrepe sodi zvišanje obdavčitve in s tem cen tobačnih izdelkov. Poleg tega bi morale biti vse vrste tobačnih izdelkov enako obdavčene, še menij.. Kot navajajo, bi s tem ukrepom preprečili prehajanje kadilcev na cenejše tobačne izdelke, namesto da opustijo kajenje. Na inštitutu kot ključne protikadilske ukrepe izpostavljajo še popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih izdelkov, uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov in licenc za njihovo prodajo ter strog nadzor nad izvajanjem zakonskih ukrepov.

.

NAJNOVEJŠE