Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
ŽivaliKako na svoj vrt privabiti ptice?

Kako na svoj vrt privabiti ptice?

MORDA VAS ZANIMA

Ptice so lahko zelo koristne, saj jedo žuželke in insekte, razširajajo semena in obogatijo naravo s svojo barvitostjo, živahnostjo in petjem. Če imate velik vrt ali trato, ki se vam morda zdi nekoliko prazna, vanju privabite ptice. Še več: ptice lahko privabite celo s cvetličnimi lončki in z rastlinjem na balkonu. Tako boste na nek način povezani z divjino, ptice pa bodo v vaši bližini gnezdile, se hranile in vas razveseljevale s svojo prisotnostjo in razigranostjo.

- Oglas -

Vrt in ptice

Zasadite prave rastline

Zelo preprosto je: določene ptice ljubijo določene rastline. Kar zadeva drevesa, imajo detli radi brezo, čižki radi jedo semena črne jelše, skoraj vse ptice pa se rade zadržujejo v bližini bodike. Brglezi radi jedo lešnike, ščinkavci jagode tise in še in še. Svetovni splet je poln nasvetov na to temo, je pa res, da ptice kar same pokažejo, kaj jim je všeč in kaj ne. Seveda ne morete zgrešiti niti s sončnico, katere semena so med pticami zelo priljubljena.

Ni jih treba dodatno hraniti

Mnogi za hranjenje ptic zapravijo celo premoženje, boljše pa je imeti le rastline, na katerih zraste dovolj jagod in semen, ki jih imajo ptice rade. Dodatno hranjenje lahko na vrt privabi plenilce in širi okužbe, zato si tudi za zimo omislite le naravna semena, ki jih lahko shranite od toplejšega dela leta ali pa naravna kupite kar v bližnji trgovini ali pri kakšnem kmetu.

Gnezdenje

Gnezdo ptici zagotavlja varnost, senco in mir, zato pazite, da v ta življenjski prostor ne posegate. Če imate doma mačko, zna ta splezati na drevo in gnezdo sklatiti, zato morebitne gnezdilnice namestite tako, da bodo na varnem. Dovolj naj bodo tudi velike in primerno oblikovane. Streha gnezdilnice naj ne bo prekrita z bakrom, saj bo pticam tam spodaj zelo vroče.

Ptičja kopel

- Oglas -

Ptičja kopel, v kateri bodo ptice pile in se osvežile, naj bo plitva in naj ima ravno dno. V posodi naj bo le nekaj centimetrov vode, saj se ptice umivajo tako, da se sklanjajo, prhutajo s krilci in se – lahko bi rekli – celo igrajo.

Domača mačka

Mačka je lahko velik sovražnik ptic. Ker pa ptice barve vidijo izredno dobro, lahko svojo hišno ljubljenko opremite s kakšnim barvitim dodatkom (na ovratnici), da bo pticam vidna že od daleč.

Če torej radi uživate v ptičjem petju in zvokih narave, morate imeti primerno rastlinje, ki bo price privabilo in nahranilo, malce vode za žejo in kopanje ter dovolj prostora, kjer se bodo ptice ustalile in gnezdile. In ne pozabite na njihove sovražnike, ki jih imate morda doma.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×