Zdravje & prehrana7 znakov, da ne popijete dovolj vode

7 znakov, da ne popijete dovolj vode

MORDA VAS ZANIMA

Najbolj očiten znak, da vašemu telesu primanjkuje tekočine, je seveda žeja. Vendar pa nas ta opozorilni mehanizem včasih pusti na cedilu – oziroma se pojavi takrat, ko smo že dehidrirani. Raziskave kažejo, da ogromno ljudi popije precej manj vode od priporočljivih vrednosti. To pa lahko seveda pomeni kar precej težav. Morda tudi sami doživljate simptome, ki jih navajamo v nadaljevanju, vendar doslej še niste pomislili, da je lahko rešitev tako preprosta. Pogosto so namreč to znaki, da ne popijete dovolj vode …

- Oglas -

Voda

Kronična utrujenost

Velik del našega telesa predstavlja voda. Tako ni nenavadno, da so zaradi pomanjkanja vode moteni številni procesi v telesu. Organi lahko postanejo hitro preobremenjeni, saj morajo delati s pospešeno paro. Če ste pogosto močno utrujeni, je tako zelo verjetno, da ne popijete dovolj vode.

Povišan holesterol in motnje krvnega tlaka

Dolgotrajnejše pomanjkanje tekočine ima lahko tudi resnejše posledice. Med drugim lahko vpliva celo na povišano raven holesterola v krvi. Pojavijo pa se lahko tudi odstopanja od normalnih vrednosti krvnega tlaka – ta je sprva običajno nekoliko znižan, če pa je oskrba telesa s tekočino motena dlje časa, pa lahko pride zaradi kopičenja škodljivega holesterola v žilah tudi do povišanja krvnega tlaka. Vse to pa seveda predstavlja visoko tveganje za resna srčno-žilna obolenja.

Težave s spominom in z zbranostjo

Ste opazili, da se v zadnjem času težko zberete, poleg tega pa vam peša še spomin? To ni težava, ki bi se je bilo smiselno lotevati s kofeinom, saj boste s tem stanje dolgoročno le poslabšali. Kava na primer dehidrira telo, prav pomanjkanje tekočine pa je verjetno razlog, zaradi katerega sploh doživljate tovrstne težave. Če torej vaš spomin in koncentracija nista najboljša, poskušajte raje popiti več vode.

Pogosti glavoboli

- Oglas -

Pomanjkanje tekočine spada tudi med zelo pogoste sprožilce glavobolov. Nanje seveda vplivajo tudi drugi dejavniki, še posebej če gre za migrene, vendar pa ne smete zanemariti pomena zadostne oskrbe telesa z vodo, čeprav se zdi to na prvi pogled morda malce preveč »banalen« ukrep.

Slab zadah in neprijeten telesni vonj

Zaradi dehidracije lahko seveda pride tudi do zmanjšanje tvorbe sline. Posledično pa se pojavi slab zadah. Poleg tega pa je pogosta težava tistih, ki popijejo zelo malo vode, malce nenavaden telesni vonj, ki ga ni mogoče preprečiti niti z rednim umivanjem in uporabo dezodorantov.

Zaprtost oziroma slaba prebava

Voda ima ogromen vpliv tudi na našo prebavo. Če ne pijemo dovolj, lahko pride hitro do zaprtosti in napihnjenosti. Da bi bila vaša prebava čim boljša, je torej izjemno pomembno, da popijete dovolj tekočine, najbolje kar vode.

Pogoste okužbe sečil

Seveda je voda izjemno pomembna tudi za naša sečila. Če ne pijemo dovolj tekočine, tudi ni mogoče, da bi se z urinom iz telesa izločile potencialno nevarne snovi oziroma mikroorganizmi. Tako imajo tisti, ki redko dosežejo priporočen dnevni vnos tekočine, velikokrat tudi težave s pogostimi okužbami sečil. Če ste tovrstno okužbo že doživeli, verjetno veste, da je eden osnovnih ukrepov v tem primeru ta, da pijete čim več tekočine – žal pa se pogosto kljub temu ni mogoče izogniti antibiotikom. Naj bo torej preventiva pred kurativo, steklenička z vodo pa vaša stalna spremljevalka.

NAJNOVEJŠE