Zdravje & prehranaS temi čaji bo hujšanje precej lažje!

S temi čaji bo hujšanje precej lažje!

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ste že sami ugotovili, da žal ni čudežne rešitve, ko gre za hujšanje. Osnova za dolgoročne rezultate sta zagotovo urejena prehrana in redno gibanje. Vendar pa to še ne pomeni, da ne morete z določenimi drobnimi »triki« nekoliko pospešiti celotnega procesa. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč nekateri čaji. Kateri so torej tisti čaji, ki ne bi smeli manjkati v vaši kuhinjski omarici, če se lotevate hujšanja?

- Oglas -

Beli čaj

Beli čaj za hitrejšo razgradnjo maščob

Hitrejša oziroma učinkovitejša razgradnja maščob lahko pomeni tudi uspešnejše hujšanje. Čaj, ki vam lahko pri tem najbolj pomaga, je beli čaj. Učinkovitost belega čaja pri razgradnji maščob in preprečevanju njihovega kopičenja v telesu potrjujejo tudi znanstvene študije. Razlog za to naj bi se skrival v visoki vsebnosti antioksidantov v belem čaju. Čeprav je to vrsta čaja s precej blagim okusom, pa je učinek, ko gre za hujšanje, torej mnogo izrazitejši.

Zeleni čaj – številka 1 med naravnimi dodatki za hujšanje

Še več antioksidantov kot v belem pa najdemo v zelenem čaju. Še posebej je treba izpostaviti vrsto antioksidanta, imenovanega epigalokatehin galat (pogosto se uporablja tudi angleška kratica ECGC). Poleg tega pa zeleni čaj vsebuje tudi kofein, ki je lahko v zmernih količinah koristen za hujšanje. Posebna kombinacija snovi tako poskrbi, da je zeleni čaj pogosto nepogrešljiv, če se lotevamo izgube odvečnih kilogramov. Nekateri ljudje si za še boljše učinke pomagajo kar z izvlečki zelenega čaja.

Čaj yerba mate – pomaga tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja

Dobra izbira za vse, ki poskušate shujšati, je tudi pitje čaja, imenovanega yerba mate. Med drugim je omenjeni čaj koristen tudi zato, ker lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Manj nihanj ravni sladkorja v krvi pa pogosto pomeni tudi manj težav pri hujšanju. Ker ima čaj yerba mate tudi rahlo poživljajoč učinek, je lahko tudi dobra alternativa pitju kave.

Čaj oolong – »rdeči čaj«

- Oglas -

Kot pomoč pri hujšanju lahko uporabite tudi čaj oolong, včasih imenovan kar rdeči čaj. Gre za polfermentirano vrsto čaja, nekakšno vmesno stopnjo med zelenim in črnim čajem. Rdeči čaj vam lahko pomaga pri hitrejšem presnavljanju maščob, koristen pa je lahko tudi za zniževanje ravni škodljivega holesterola in trigliceridov v krvi.

Ingverjev čaj

Pri hujšanju zagotovo ne sme manjkati ingverjev čaj. Pitje ingverjevega čaja vam lahko pomaga ukrotiti apetit. Tako se boste lažje uprli nezdravi, zelo kalorični hrani. Ingverjev čaj je priporočljivo piti tudi med obroki, saj se boste tako verjetno ustavili prej, kot bi se sicer, kajti občutek sitosti bo nastopil hitreje.

Komarčkov čaj

Pogosto komarčkov čaj povezujemo z otroki oziroma dojenčki. Vendar je lahko zelo koristen tudi za odrasle. Pitje komarčkovega čaja pomaga pri izboljševanju vaše prebave, kar je izjemno pomembno tudi za proces hujšanja. Tako ne boste imeli neprijetnega občutka napihnjenosti. Poleg tega pa lahko komarček tudi deloma zmanjša občutek lakote in poskrbi za hitrejšo prebavo maščob.

Metin čaj

Tudi metin čaj ima v osnovi drugačno »funkcijo«, saj ga običajno pijemo predvsem za pomiritev oziroma premagovanje nespečnosti, vendar ga je koristno vključiti tudi v »dieto«. Vonj oziroma okus mete namreč dokazano zavirata lakoto. Seveda pa je koristen tudi pomirjajoč učinek mete. Po nezdravi hrani namreč najpogosteje posegamo prav takrat, ko smo pod stresom.

NAJNOVEJŠE