0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Živali7 stvari, ki jih morate vedeti pred posvojitvijo psa

7 stvari, ki jih morate vedeti pred posvojitvijo psa

MORDA VAS ZANIMA

Razmišljate o posvojitvi psa? To je zagotovo pomemben korak, ki lahko poskrbi za ogromno veselja na obeh straneh, vendar pa je nujno, da se na ta korak dobro pripravite. To med drugim pomeni tudi »psihološko pripravo«. Upoštevati morate namreč, da je vračanje posvojenih psov v zavetišče pogosto povezano s tem, da ljudje niso vedeli, kako se odzvati na določeno vedenje psa, ki ga niso pričakovali, in kaj je razlog za to vedenje. Če se boste že vnaprej pripravili na določene izzive, boste s tem olajšali življenje tako sebi kot psu. Pogosto gre namreč za povsem razumljive odzive, ki zahtevajo zgolj malce potrpljenja in ljubezni …

- Oglas -

1. Obstaja precejšnja verjetnost, da bo pes na začetku nekoliko prestrašen

Pred posvojitvijo se pripravite na to, da bo psa na začetku najverjetneje precej strah novega okolja. Ko ljudje pripeljejo domov psa iz zavetišča,  psi na primer pogosto nemudoma poiščejo varen kotiček in se tam skrijejo. To ne pomeni, da vas pes zavrača ali da mu ni všeč novi dom, ampak potrebuje zgolj malce časa, da se navadi na vse spremembe.

2. Pri izkazovanju naklonjenosti ne bodite vsiljivi

Morda si že dolgo želite psa, ki bi ga lahko obsipavali z nežnostjo, pozornostjo in ljubeznijo, vendar pazite, da ne boste po posvojitvi pretirano vsiljivi. Tudi tu potrebuje pes nekaj časa, da lahko oceni, ali vam lahko zaupa, in da se naveže na vas. Verjamemo, da želite psu pokazati, da je pri vas na varnem in ljubljen ter da ga ne nameravate zapustiti, vendar je pomembno, da ne prehitevate dogodkov. Opazujte, kako se pes odziva na vaše božanje ipd., in nato temu prilagodite svoje vedenje.

3. Obiske omejite na manjše skupine

Obdobje po posvojitvi psa zagotovo ni najprimernejše za to, da k sebi povabite večje število ljudi. Že za to, da se navadi na člane vašega gospodinjstva, bo pes potreboval kar precej energije. Tako ni pametno, da ga stalno obremenjujete z dodatnimi ljudmi.

- Oglas -

4. Pes bo potreboval nekaj časa, da sprejme druge hišne ljubljenčke

V primeru, da z vami že živijo psi, mačke ali drugi štirinožni prijatelji, morate seveda upoštevati, da bo prilagajanje psa na novo okolje še nekoliko zahtevnejše. Velja pa seveda tudi obratno. Tudi živali, ki že živijo v vašem domu, bodo potrebovale nekaj časa, da se navadijo na novega člana gospodinjstva. Tako je zelo pomembno, da ste na začetku pozorni na te interakcije in da poskušate spodbuditi prijateljske odnose.

5. Potrebna bo potrpežljivost glede opravljanja male in velike potrebe

Četudi je pes že prestal trening navajanja na opravljanje male in velike potrebe zunaj, se lahko zgodi, da bo imel s tem po posvojitvi nekaj težav. Zaradi že omenjene prestrašenosti in spremembe rutine se lahko pojavijo določene težave na tem področju. Zelo pomembno je, da se ob nezgodah ne razjezite, saj lahko s tem situacijo še poslabšate. Bodite potrpežljivi – postopoma se bo pes umiril in navadil na novi urnik.

6. Pes bo najverjetneje močno pogrešal svoje morebitne sorojence

V primeru, da je bil pes od rojstva vseskozi v družbi svojih sorojencev, je lahko posvojitev zanj zelo stresna, čeprav to pomeni topel, varen dom. V tovrstnih primerih se tako priporoča posvojitev večih sorojencev hkrati – če je to seveda mogoče.

7. Pojavijo se lahko znaki strahu pred zapuščenostjo

Potem ko vas pes malce bolje spozna in se otrese strahu, lahko začne kazati znake skorajda patološke navezanosti, zaradi česar zahteva vašo stalno prisotnost. Običajno gre zgolj za prehodno fazo, zato je tudi v tovrstnih situacijah potrebna predvsem potrpežljivost. Pes se namreč najverjetneje boji, da bo ponovno zapuščen. Tovrstne težave bodo torej izginile, ko se bo pes prepričal, da se to tokrat ne bo zgodilo.

- Oglas -

Preberite tudi: Se vaš pes obnaša nenavadno? Morda je kriva puberteta!

NAJNOVEJŠE