Dom & Energija4 barve, ki ne spadajo v spalnico

4 barve, ki ne spadajo v spalnico

MORDA VAS ZANIMA

Spalnica naj bi bila prostor, kjer se lahko zares povsem umirimo in pozabimo na skrbi, ki nas tarejo sicer. Kakovosten počitek je izjemno pomemben tako za dobro počutje kot za zdravje, zato je pomembno, da opremljanju spalnice posvetite dovolj pozornosti. Še posebej pomembna pri tem je izbira ustreznih barv, predvsem za stene. Pri tem ne smete izhajati zgolj iz tega, katere barve so vam sicer najbolj pri srcu. Čeprav imate določene barve morda zelo radi, to še ne pomeni, da je pametno, da jih vnesete tudi v spalnico. Mnogi strokovnjaki so namreč prepričani, da nekatere barve niso najprimernejše za opremljanje tega prostora oziroma za pleskanje sten, saj imajo lahko negativen vpliv na kakovost spanja. Če so stene vaše spalnice odete v katero izmed barv, ki so navedene v nadaljevanju, je torej vsekakor smiselno razmisliti o spremembi – še posebej če imate pogosto težave s spanjem …

1. Rumena

- Oglas -

Različni odtenki rumene so priljubljena izbira za pleskanje sten v stanovanjih. Čeprav gre po eni strani za zelo pozitivno, sončno barvo, izbira rumene za stene v spalnici ni najpametnejša. Rumena je namreč znana po tem, da nas napolni z energijo. Čez dan je to seveda zelo koristno, vendar pa lahko ob večerih rumena deluje pretirano stimulativno. Namesto da bi se pred spanjem umirili, postanete živahni in polni zagona, posledično pa precej težje zaspite. To velja še posebej v primeru uporabe živahnejših oziroma močnejših odtenkov rumene. Če se torej težko povsem odpoveste uporabi rumene barve v spalnici, pazite, da boste izbrali svetel, nežen odtenek, ki bo prispeval k umiritvi.

2. Črna

Na prvi pogled se sicer zdi, da je črna idealna barva za spalnico. Vendar pa morate upoštevati, da to ni zgolj prostor, kjer zvečer zaspite, ampak hkrati tudi prostor, kjer se zjutraj zbudite. Čeprav vam lahko črna zvečer pomaga pri umirjanju, bo zjutraj precej težje vstati, če bodo prvo, kar boste zagledali, črne stene. Črne stene lahko vplivajo na brezvoljnost in povzročijo, da je vaš pogled na dan, ki je pred vami, precej bolj pesimističen. Kadar je vreme zunaj turobno, so ti občutki še intenzivnejši, zato ne boste imeli prav nobene želje, da zlezete iz postelje. Poleg tega pa optično zmanjšajo prostor – v nekaterih primerih se lahko zaradi črnih sten pojavi celo občutek klavstrofobičnosti. Za večino naj bi bila preveč že ena sama črna stena v spalnici, zato raje razmislite o drugih barvah.

3. Rdeča

Podobno kot rumena je tudi rdeča zelo poživljajoča barva. Medtem ko rumena običajno povzroči, da smo bolj zagnani in polni sveže energije, je učinek rdeče običajno nekoliko drugačen. Pogosto namreč sproža razdraženost oziroma nemir, še posebej če je to barva, s katero smo obdani pred spanjem. Rdeča tako prav tako ni najboljša izbira za spalnico, tudi v drugih prostorih pa morate biti previdni, da z njo ne pretiravate. Namesto da jo uporabite za celotne stene, jo raje prihranite za posamezne detajle, kar je pravilo, ki ga je smiselno upoštevati tudi pri drugih »močnih barvah«.

4. Oranžna

Oranžna barva prepleta značilnosti rumene in rdeče – tako v dobrem kot v slabem. Spalnica, prepleskana v enega izmed odtenkov te barve, lahko tako v vas sproži občutke, ki pred spanjem niso najbolj zaželeni. Precej bolj kot oranžna je za spalnico primerna njena »komplementarna barva«, in sicer modra, ki naj bi bila po mnenju mnogih strokovnjakov za notranjo opremo ena najprimernejših barv za pleskanje sten v spalnici oziroma za opremljanje tega prostora nasploh.

NAJNOVEJŠE