0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast5 taktik za več samodiscipline

5 taktik za več samodiscipline

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto si želimo, da bi imeli več samodiscipline, saj bi nam lahko to pomagalo pri doseganju želenih ciljev in pri dodajanju zdravih navad v naš vsakdan. Toda želje so eno, realnost pa drugo. Vsakdan je pogosto poln takšnih in drugačnih skušnjav. Naše načrte pa lahko prekriža tudi utrujenost. Nesmiselno bi bilo seveda pričakovati, da bomo lahko povsem odpravili ovire, ki nas ločujejo od uspeha. A s premišljenim pristopom lahko vendarle postanemo precej bolj samodisciplinirani …

- Oglas -

1. Razmislite, česa si resnično želite

Nekatere ideje se zdijo na papirju odlične, toda če dobro razmislite, boste najverjetneje ugotovili, da to v resnici niso vaše želje. Pogosto si izberemo cilje, ki niso skladni z našimi lastnimi ambicijami in zanimanji. Včasih gre za prilagajanje tistemu, kar od nas pričakujejo drugi. Spet drugič za to, da nas premami zunanja podoba nečesa. Morda se vam zdi, da nekdo živi sanjsko življenje, zato ga poskušate posnemati, toda sčasoma se izkaže, da to v resnici ni tisto, kar sami želite od življenja. Težko je ohranjati samodisciplino, če poskušate doseči nekaj, kar ni skladno z vašo osebnostjo in vašimi vrednotami. Če želite biti bolj samodisciplinirani, je zato nujno, da si vzamete čas za razmislek o tem, kaj je tisto, kar si zasluži vaš čas in energijo. To seveda ne pomeni, da bo pot do cilja lahka oziroma da ne boste nikoli naleteli na ovire, vendar bo precej lažje vztrajati, če boste trdno prepričani, da ste na pravi poti.

2. Upoštevajte svoje realne okoliščine

Ne primerjajte se z drugimi. Nekdo, ki je nadpovprečno uspešen na področju, na katerem si želite uspeti tudi sami, morda deluje v precej drugačnih okoliščinah. Tako je nujno, da ste realistični in da upoštevate specifične omejitve. Posledično boste precej lažje izoblikovali izvedljiv načrt. Tako vas ne bo potrlo ob prvem izzivu, ki bo presegal vaše realne zmožnosti v danem trenutku. Osvobodite se pristopa »vse ali nič«. Če boste že na začetku karseda realistični, boste v ključnih trenutkih lažje ohranili samodisciplino, saj boste bolje pripravljeni na ovire.

3. Določite »etapne cilje«

Pot do določenih ciljev je lahko zelo dolga. Včasih zahteva več let ali celo desetletij. Če bo vsa vaša energija osredotočena na osrednji cilj, boste težje našli motivacijo za vsak dan posebej, saj se bo zdel cilj pretirano oddaljen in abstrakten. Tako je smiselno, da določite »etapne cilje«, saj boste imeli posledično precej manj težav s samodisciplino. Uspešno izpeljane manjše, jasno definirane naloge vas ženejo dalje, korak za korakom, in vam pomagajo pri tem, da ne obupate.

- Oglas -

4. Poiščite družabnika

Poiščite nekoga, ki ima podobne cilje kot sami. Pogosto smo precej bolj motivirani, če vemo, da bomo morali o svojih dosežkih nekomu poročati. Poleg tega pa vam lahko »družabnik« pomaga pri iskanju rešitev za težave, ki se pojavljajo na poti. Ko razmišljamo o lastnih težavah, pogosto umanjka distanca, posledično pa težko vidimo rešitve, vključno s tistimi, ki so zelo samoumevne. Zunanja perspektiva je v tovrstnih situacijah zelo koristna. Samodisciplina namreč nikakor ne pomeni, da morate biti prepuščeni sami sebi.

5. Poskrbite za opomnike

Obdajte se z opomniki, ki vam bodo pomagali pri tem, da se spomnite, zakaj si prizadevate za določeno stvar. Opomniki so lahko denimo motivacijske misli, zapisane na lističih, ki jih nato nalepite po različnih prostorih v stanovanju – seveda tako, da jih boste lahko opazili vsak dan. Tovrstni opomniki vam pomagajo premagati lenobnost oziroma pomanjkanje motivacije. Seveda lahko namesto tujih citatov uporabite tudi lastne besede; vaš notranji monolog je tako pozunanjen, kar praviloma poskrbi za več samodiscipline.

Preberite tudi: Čustvena samoregulacija – pot do srečnejšega in uspešnejšega življenja

.

NAJNOVEJŠE