0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana8 naravnih zdravil, ki se skrivajo v vaši kuhinji

8 naravnih zdravil, ki se skrivajo v vaši kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Vsebina vaših kuhinjskih omaric na prvi pogled najverjetneje ni pretirano podobna vsebini lekarniških omaric. Vendar pa so lahko učinki nekaterih živil in začimb presenetljivo podobni učinkom »pravih zdravil«. Učinek seveda ni tako izrazit, vendar pa to praviloma pomeni tudi bistveno manj negativnih stranskih učinkov.

- Oglas -

1. Kurkuma

Zaradi protivnetnega delovanja, za katero je zaslužen kurkumin, rumeno barvilo v kurkumi, je kurkuma odlična pomoč pri naravnem blaženju bolečin. Kurkumin spada tudi med antioksidante, ki ščitijo pred oksidativnim stresom in s tem pred kroničnimi boleznimi. Pripravki s kurkuminom lahko med drugim zmanjšajo tveganje za nevrodegenerativne bolezni, aterosklerozo, artritis, vnetne črevesne bolezni in celo za različne oblike rakavih obolenj.

2. Klinčki (nageljnove žbice)

Klinčki so še posebej koristni pri spopadanju z zobobolom. Vsebujejo namreč snovi, ki spadajo med blage naravne anestetike, kar pomeni, da lahko rahlo omrtvičijo razbolelo območje, kar poskrbi za ublažitev bolečine. Posebno koristna je snov, imenovana evgenol. Klinčki lahko obenem pomagajo pri lajšanju simptomov revmatoidnega artritisa, ki je posledica pretiranega vnetnega odziva. Če vas muči zobobol, je priporočljivo žvečenje celih klinčkov. Kot pomoč pri artritisu pa uporabite mazilo, pripravljeno iz osnovnega rastlinskega olja in manjše količine eteričnega olja klinčkov.

3. Meta

Z metinim čajem in drugimi pripravki iz metinih lističev si lahko uspešno pomagate pri spopadanju z glavobolom. Tudi meta je znana po protivnetnih učinkih, obenem pa učinkuje izjemno pomirjajoče. Tako je koristna tudi kot naravna pomoč pri tesnobnosti in težavah s spanjem, pa tudi pri spopadanju z različnimi oblikami prebavnih težav.

- Oglas -

4. Cimet

Cimet je odličen vir antioksidantov. Hkrati gre za začimbo, ki se lahko pohvali z antiseptičnim in protivnetnim delovanjem, učinkovit pa je tudi kot pomoč pri krčih in vetrovih. Še posebej navdušujoč pa je vpliv cimeta na krvni sladkor. Redno uživanje cimeta lahko namreč pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja, kar je bilo potrjeno tudi z znanstvenimi raziskavami. Cimet lahko tako zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, koristen pa je tudi kot pomoč pri preprečevanju resnejših zapletov pri tistih, ki so že zboleli za omenjeno boleznijo.

5. Česen

S pomočjo česnovih pripravkov lažje premagamo bakterijske okužbe. Za protibakterijske učinke je zaslužen predvsem alicin, ki velja za enega od najmočnejših naravnih antibiotikov na svetu. Česnovi pripravki so obenem koristni za lajšanje kašlja, bolečin v žrelu, zobobola itn. Redno uživanje česna pa lahko poskrbi tudi za naravno zmanjševanje količine škodljivega holesterola v krvi, kar pomeni, da je česen zelo koristen za zaščito srčno-žilnega sistema.

6. Čebula

Čebula je še posebej koristna pri spopadanju s težavami, povezanimi z dihali (kašelj, bronhitis itn.). Podobno kot česen tudi čebulo odlikuje protimikrobno delovanje, pohvali pa se lahko tudi s protivnetnimi učinki. Poleg tega pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, saj gre za odličen vir kroma.

7. Sol

Grgranje tople vode z dodatkom soli je preprosta, a zelo učinkovita naravna metoda za lajšanje bolečin v žrelu. Sol, ki jo dodamo kopeli, pa lahko pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah (še precej bolj od navadne kuhinjske soli je koristna grenka sol, ki vsebuje zelo veliko magnezija – minerala, ki je izjemno pomemben za sproščanje mišic).

- Oglas -

8. Kumina

Čaj iz kumine je odlična naravna pomoč pri najrazličnejših prebavnih težavah (napihnjenost, čezmerni vetrovi, zaprtje, razdražen želodec, slabost itn.). Kumina pa lahko obenem poskrbi za hitrejše delovanje metabolizma. Pripravki s kumino so lahko zato dragocena naravna pomoč pri hujšanju oz. vzdrževanju zdrave telesne teže.

Preberite tudi: 8 naravnih metod za ublažitev bolečin v žrelu

.

NAJNOVEJŠE