0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 nasvetov za hitro premagovanje prehlada

5 nasvetov za hitro premagovanje prehlada

MORDA VAS ZANIMA

Prehlad je vse prej kot prijeten. Običajno sicer ne gre za resnejšo obliko zdravstvenih težav, vendar pa so lahko simptomi prehladnih obolenj zelo moteči, posledično pa ovirajo naše vsakodnevne aktivnosti. Ko se pojavijo prvi simptomi prehlada, se ogromno ljudi preprosto vda v usodo. Vendar pa je precej pametneje, da se v tovrstnih situacijah čim hitreje spravite na delo. S tem ne mislimo na delo v običajnem pomenu besede, saj je eden od najboljših ukrepov za hitro premagovanje prehlada počitek, temveč na to, da so prvi simptomi prehlada znak, da telo potrebuje vašo pomoč, ki mu jo lahko zagotovite z naravnimi pripravki, specifičnimi živili in s premišljenimi ukrepi. Prava kombinacija bo poskrbela za bistveno hitrejše premagovanje prehlada in za manj intenzivne simptome.

- Oglas -

1. Pripravite si napitek z jabolčnim kisom in vitaminom C

Odličen naravni pripravek za uspešnejše premagovanje prehlada je napitek, pripravljen iz kozarca vode, 1–2 žlic jabolčnega kisa in približno ½ žličke vitamina C v prahu. Jabolčni kis ustvari pogoje, ki so zelo neugodni za razmnoževanje patogenih mikroorganizmov, vključno z virusi, ki so krivi za prehladna obolenja. Poleg tega lahko kis pripomore k blaženju kašlja, lajšanju bolečin v grlu, hitrejšemu izločanju presežka sluzi in lažjemu dihanju. Priporočljivo je, da uporabite nefiltriran jabolčni kis, saj bo učinek tako najboljši. Vitamin C pa poskrbi za piko na i; dobro znano je, da je prav vitamin C ena od najpomembnejših snovi za hitro premagovanje prehlada, saj gre za snov, ki je pomembna za močan imunski sistem. Ko začnete opažati simptome prehlada, je pametno, da si čim prej pripravite napitek iz naštetih sestavin. Napitek nato uživajte približno 3-krat dnevno, dokler se prehlad ne poslovi.

2. Uživajte citruse, kivije in papriko

Za oskrbo telesa z večjo količino vitamina C, ki je v boju z virusi, krivimi za prehlad, nedvomno zelo dragocena, vam seveda ni treba posegati po dodatkih. Namesto tega lahko povečate vnos živil, ki so nadpovprečno bogata z vitaminom C. V to skupino med drugim spadajo različne vrste citrusov (limone, pomarančne, grenivke itn.), pa tudi paprika in kiviji.

3. Pomagajte si z origanovim oljem

Origanovo olje je znano tako po protivirusnih kot po protibakterijskih in protiglivičnih učinkih. Gre torej za odličnega zaveznika v boju s patogenimi mikroorganizmi. Olje poskrbi za okrepitev imunskega sistema, kar pripomore k hitrejšemu premagovanju bolezni, vključno s prehladnimi obolenji. Tako gre za eno od najbolj dragocenih sestavin v naravni domači lekarni, še posebej v zimskih mesecih. Pri tem upoštevajte, da origanovega olja praviloma ni varno uporabljati med nosečnostjo.

- Oglas -

4. Izkoristite protivirusne učinke ingverja

Tudi v ingverju lahko najdemo zelo močne protivirusne snovi, zato gre za živilo, ki je lahko izjemno koristno v boju z virusi, ki povzročajo prehlad. S pomočjo ingverja lahko poskrbite za milejši potek bolezni oziroma za manj intenzivne simptome prehlada. Ena od najpreprostejših možnosti je ingverjev čaj. Seveda si lahko pomagate tudi z ingverjem v drugih oblikah, na primer z ingverjevo tinkturo. Obenem pa lahko ingver uporabite v različnih jedeh. Odlična jed za hitrejše premagovanje prehlada je na primer kari, ki ste ga izdatno začinili z ingverjem.

5. Poskrbite za ustrezno vlažnost zraka

Pretirano suh zrak je že sam po sebi zelo neprijeten, saj otežuje dihanje. Negativen vpliv pa je še izrazitejši, ko smo prehlajeni. Poleg tega suh zrak olajša prenos virusov. Tako je vsekakor pametno, da pozimi uporabljate kakovosten vlažilnik zraka, še posebej takrat, ko ste prehlajeni. Dobro navlažena sluznica bo poskrbela za lažje dihanje in za učinkovitejše odstranjevaje patogenih mikroorganizmov.

.

NAJNOVEJŠE