0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Mazilo za lajšanje tesnobnosti

Mazilo za lajšanje tesnobnosti

MORDA VAS ZANIMA

Tesnobni občutki občasno presenetijo večino ljudi. Občasna tesnoba seveda še ni dovolj za diagnosticiranje anksiozne motnje, vendar to nikakor ne pomeni, da se morate z neprijetnimi občutki preprosto sprijazniti. Vsekakor je dobro, da poskušate poiskati in odpraviti primarni vzrok za slabo počutje, obenem pa si lahko pomagate z naravnimi pripravki za lajšanje tesnobnih občutij. Odlična izbira so pripravki, ki vključujejo specifična eterična olja. Tokrat vam zato ponujamo zanimivo idejo za preprosto mazilo, ki pomaga pri spopadanju s tesnobo. Za izdelavo potrebujete samo dve sestavini …

- Oglas -

Sivka – odlična naravna izbira za blaženje tesnobnih občutkov

Najpomembnejša sestavina je eterično olje sivke. Sivka je znana po svojem pomirjajočem vplivu na živčni sistem. Tako lahko pomaga pri spopadanju s tesnobo, pa tudi z depresivnimi občutki. Pomagajo lahko tako pripravki, namenjeni zaužitju, na primer sivkin čaj, kot pripravki za zunanjo uporabo. V eteričnem olju sivke lahko najdemo več kot 160 snovi z blagodejnimi učinki, posebno koristne sestavine eteričnega olja sivke pa so linalol, linalil acetat in terpinen-4-ol. Z eteričnim oljem sivke si lahko med drugim pomagate tudi pri blaženju glavobolov in pri premagovanju nespečnosti.

Navodila za izdelavo mazila

Potrebujete približno 30 kapljic eteričnega olja sivke in 4 žlice kokosovega masla (pomembno je, da eterična olja pred nanosom na kožo vedno razredčite; gre namreč za zelo koncentrirane pripravke, ki bi lahko v nerazredčeni obliki poškodovali kožo).

Kokosovo maslo najprej stopite nad paro, nato pa dodajte eterično olje sivke in dobro premešajte. Mešanico premestite v manjšo stekleno posodico, ki jo pokrijte s pokrovčkom. Ko se mazilo ohladi, je pripravljeno za uporabo.

- Oglas -

Priporočamo, da ga imate vedno pri sebi (na primer v torbici). Tako boste lahko hitro ukrepali, če vas nenadoma preplavijo tesnobni občutki. Manjšo količino mazila najprej segrejte med dlanmi, nato pa z njim nežno zmasirajte vrat.

Dodatni nasveti za lažje spopadanje s tesnobo

  1. IZOGIBAJTE SE ALKOHOLU IN KOFEINU

Koristi, ki jih lahko prinese zmanjšanje vnosa kofeina, so verjetno precej samoumevne. Znano je namreč, da lahko čezmerno uživanje kofeinskih napitkov povzroči simptome, kot so tresavica, pospešen srčni utrip in močno znojenje. Če ste že v osnovi precej nemirni, lahko torej kofein težave še zaostri. Pri alkoholu pa je negativen učinek manj očiten. Alkohol je namreč sedativ, kar pomeni, da lahko ublaži tesnobo, vendar pa lahko dolgoročno prav tako prispeva k tesnobnosti. Pogosto uživanje alkohola namreč poruši nevrotransmitorsko ravnovesje v možganih. Občasna tesnoba se lahko tako spremeni v generalizirano anksiozno motnjo. Uporaba alkohola za pomiritev tako zagotovo ni pametna ideja.

  • POVEČAJTE VNOS MAGNEZIJA

Povečajte vnos živil, kot so špinača in druga zelenolistna zelenjava, mandlji, indijski oreščki, polnozrnata žita ter fižol in druge stročnice. Našteta živila spadajo med odlične vire magnezija – minerala, ki učinkuje kot naravni anksiolitik, saj sprošča napete mišice.

  • POMAGAJTE SI Z B-KOMPLEKSOM

Za ublažitev tesnobnih občutkov so lahko zelo koristni tudi vitamini z skupine B. V tej skupini lahko namreč najdemo kar nekaj vitaminov, ki so zelo pomembni za živčni sistem. Če telesu ne zagotovite zadostne količine B-vitaminov, lahko to poveča tveganje za nemir, tesnobo in sorodne težave.

- Oglas -
  • PREIZKUSITE OBTEŽENO ODEJO

Če vas tesnobni občutki pogosto preplavijo po odhodu v posteljo, priporočamo uporabo obtežene odeje. Ta poskrbi za prijeten pritisk, ki vas umiri in signalizira možganom, da je čas za počitek.

  • PRIPRAVITE SI SKODELICO BALDRIJANOVEGA ČAJA

Baldrijanovi pripravki spadajo med najučinkovitejše naravne pripravke za spopadanje s tesnobo in nemirom. Če vas presenetijo tovrstni občutki, si je vsekakor pametno pripraviti skodelico baldrijanovega čaja. Pomagajo pa lahko tudi drugi pripravki iz baldrijana, na primer kapljice.

Preizkusite tudi: Izjemno učinkovito mazilo proti glavobolu

.

NAJNOVEJŠE