Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehrana5 skupin živil in pijač, ki so pogosto kriva za težave s...

5 skupin živil in pijač, ki so pogosto kriva za težave s kožo

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto se premalo zavedamo vpliva, ki ga ima prehrana na našo kožo. Številni strokovnjaki so prepričani, da je prav neprimerna prehrana največji krivec za različne kožne težave. Obstaja namreč precej močnejša povezava med dogajanjem v naših prebavilih in našo kožo, kot si verjetno predstavljate. Če zaužijemo nekaj, česar naše telo ne zmore (povsem) prebaviti, se sproži proces razstrupljanja, pri čemer ima pomembno vlogo prav koža. Posledično se na koži pojavijo mozoljčki oziroma akne, koža lahko postane razdražena, pretirano suha ipd. Čeprav je v veliki meri odvisno od posameznika, katera hrana vse bo imela negativen vpliv na kožo, pa vendarle obstaja nekaj skupin živil, ki so problematična za večino. Katerim živilom se je torej bolje izogniti, če se želite znebiti kožnih težav?

- Oglas -

Nezdrava hrana

Slani prigrizki

Pretiravanje s soljo je zagotovo eden izmed možnih razlogov, zakaj vaša koža ni v najboljšem stanju. Še posebej morate paziti pri prigrizkih, kot je na primer čips, ki pogosto vsebuje ogromne količine soli. Prekomeren vnos soli med drugim povzroča zabuhlost obraza in podočnjake. Koža lahko postane pretirano suha in razpokana, spet drugi pa imajo zaradi pretiravanja s soljo povsem nasprotne težave: koža je zelo mastna. Koža namreč začne izločati preveč maščob, kot »panični« odziv na dehidracijo, ki jo povzročajo velike količine soli.

Alkoholne pijače

Znano je, da ima lahko pretiravanje z alkoholom zelo negativen vpliv na naše zdravje. Poleg tega pa močno škoduje tudi koži. Zaradi prekomernih količin alkohola koža namreč ne dobi vseh pomembnih vitaminov in mineralov. Posledice pogostega pitja alkoholnih pijač so tudi razširjene pore, popokane žilice na obrazu ter sprememba barve in večja ohlapnost kože.

Mlečni izdelki

Zelo pogost krivec za težave s kožo so tudi mlečni izdelki. Skupaj z njimi namreč v telo vnesete tudi precej hormonov, ki zmedejo organizem. Lojnice pogosto podivjajo in začnejo izločati ogromno maščobe. Posledično se lahko pojavijo tudi akne. Mnogi ljudje, ki so imeli težave z aknami, so ugotovili, da se je stanje bistveno izboljšalo, ko so mlečne izdelke zamenjali z rastlinskimi alternativami.

Sladkarije

- Oglas -

Verjetno za večino to ne bo posebej presenetljivo, vendar moramo kljub temu poudariti, da je večina slaščic zelo problematična za kožo. Sladkor in enostavni ogljikovi hidrati lahko povzročijo kronična vnetja v telesu, kar se odrazi tudi v obliki aken.

Kofeinski napitki

Vsi, ki imajo resnejše težave s kožo, bi morali razmisliti tudi o tem, koliko kave in drugih kofeinskih napitkov popijejo na dan. Pretiravanje s kofeinom sicer nima nujno takojšnjega učinka, vendar lahko na dolgi rok privede do hitrejšega staranja kože. Kofein namreč zavira sintezo kolagena – beljakovine, ki je ključna za elastično in napeto kožo. Poskušajte torej vsaj nekoliko omejiti količino kofeinskih napitkov, obenem pa pazite, da boste poleg popili čim več vode.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×