Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehrana5 skupin živil in pijač, ki so pogosto kriva za težave s...

5 skupin živil in pijač, ki so pogosto kriva za težave s kožo

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto se premalo zavedamo vpliva, ki ga ima prehrana na našo kožo. Številni strokovnjaki so prepričani, da je prav neprimerna prehrana največji krivec za različne kožne težave. Obstaja namreč precej močnejša povezava med dogajanjem v naših prebavilih in našo kožo, kot si verjetno predstavljate. Če zaužijemo nekaj, česar naše telo ne zmore (povsem) prebaviti, se sproži proces razstrupljanja, pri čemer ima pomembno vlogo prav koža. Posledično se na koži pojavijo mozoljčki oziroma akne, koža lahko postane razdražena, pretirano suha ipd. Čeprav je v veliki meri odvisno od posameznika, katera hrana vse bo imela negativen vpliv na kožo, pa vendarle obstaja nekaj skupin živil, ki so problematična za večino. Katerim živilom se je torej bolje izogniti, če se želite znebiti kožnih težav?

- Oglas -

Nezdrava hrana

Slani prigrizki

Pretiravanje s soljo je zagotovo eden izmed možnih razlogov, zakaj vaša koža ni v najboljšem stanju. Še posebej morate paziti pri prigrizkih, kot je na primer čips, ki pogosto vsebuje ogromne količine soli. Prekomeren vnos soli med drugim povzroča zabuhlost obraza in podočnjake. Koža lahko postane pretirano suha in razpokana, spet drugi pa imajo zaradi pretiravanja s soljo povsem nasprotne težave: koža je zelo mastna. Koža namreč začne izločati preveč maščob, kot »panični« odziv na dehidracijo, ki jo povzročajo velike količine soli.

Alkoholne pijače

Znano je, da ima lahko pretiravanje z alkoholom zelo negativen vpliv na naše zdravje. Poleg tega pa močno škoduje tudi koži. Zaradi prekomernih količin alkohola koža namreč ne dobi vseh pomembnih vitaminov in mineralov. Posledice pogostega pitja alkoholnih pijač so tudi razširjene pore, popokane žilice na obrazu ter sprememba barve in večja ohlapnost kože.

Mlečni izdelki

Zelo pogost krivec za težave s kožo so tudi mlečni izdelki. Skupaj z njimi namreč v telo vnesete tudi precej hormonov, ki zmedejo organizem. Lojnice pogosto podivjajo in začnejo izločati ogromno maščobe. Posledično se lahko pojavijo tudi akne. Mnogi ljudje, ki so imeli težave z aknami, so ugotovili, da se je stanje bistveno izboljšalo, ko so mlečne izdelke zamenjali z rastlinskimi alternativami.

Sladkarije

- Oglas -

Verjetno za večino to ne bo posebej presenetljivo, vendar moramo kljub temu poudariti, da je večina slaščic zelo problematična za kožo. Sladkor in enostavni ogljikovi hidrati lahko povzročijo kronična vnetja v telesu, kar se odrazi tudi v obliki aken.

Kofeinski napitki

Vsi, ki imajo resnejše težave s kožo, bi morali razmisliti tudi o tem, koliko kave in drugih kofeinskih napitkov popijejo na dan. Pretiravanje s kofeinom sicer nima nujno takojšnjega učinka, vendar lahko na dolgi rok privede do hitrejšega staranja kože. Kofein namreč zavira sintezo kolagena – beljakovine, ki je ključna za elastično in napeto kožo. Poskušajte torej vsaj nekoliko omejiti količino kofeinskih napitkov, obenem pa pazite, da boste poleg popili čim več vode.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×