0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 skupin živil in pijač, ki so pogosto kriva za težave s...

5 skupin živil in pijač, ki so pogosto kriva za težave s kožo

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto se premalo zavedamo vpliva, ki ga ima prehrana na našo kožo. Številni strokovnjaki so prepričani, da je prav neprimerna prehrana največji krivec za različne kožne težave. Obstaja namreč precej močnejša povezava med dogajanjem v naših prebavilih in našo kožo, kot si verjetno predstavljate. Če zaužijemo nekaj, česar naše telo ne zmore (povsem) prebaviti, se sproži proces razstrupljanja, pri čemer ima pomembno vlogo prav koža. Posledično se na koži pojavijo mozoljčki oziroma akne, koža lahko postane razdražena, pretirano suha ipd. Čeprav je v veliki meri odvisno od posameznika, katera hrana vse bo imela negativen vpliv na kožo, pa vendarle obstaja nekaj skupin živil, ki so problematična za večino. Katerim živilom se je torej bolje izogniti, če se želite znebiti kožnih težav?

- Oglas -

Nezdrava hrana

Slani prigrizki

Pretiravanje s soljo je zagotovo eden izmed možnih razlogov, zakaj vaša koža ni v najboljšem stanju. Še posebej morate paziti pri prigrizkih, kot je na primer čips, ki pogosto vsebuje ogromne količine soli. Prekomeren vnos soli med drugim povzroča zabuhlost obraza in podočnjake. Koža lahko postane pretirano suha in razpokana, spet drugi pa imajo zaradi pretiravanja s soljo povsem nasprotne težave: koža je zelo mastna. Koža namreč začne izločati preveč maščob, kot »panični« odziv na dehidracijo, ki jo povzročajo velike količine soli.

Alkoholne pijače

Znano je, da ima lahko pretiravanje z alkoholom zelo negativen vpliv na naše zdravje. Poleg tega pa močno škoduje tudi koži. Zaradi prekomernih količin alkohola koža namreč ne dobi vseh pomembnih vitaminov in mineralov. Posledice pogostega pitja alkoholnih pijač so tudi razširjene pore, popokane žilice na obrazu ter sprememba barve in večja ohlapnost kože.

- Oglas -

Mlečni izdelki

Zelo pogost krivec za težave s kožo so tudi mlečni izdelki. Skupaj z njimi namreč v telo vnesete tudi precej hormonov, ki zmedejo organizem. Lojnice pogosto podivjajo in začnejo izločati ogromno maščobe. Posledično se lahko pojavijo tudi akne. Mnogi ljudje, ki so imeli težave z aknami, so ugotovili, da se je stanje bistveno izboljšalo, ko so mlečne izdelke zamenjali z rastlinskimi alternativami.

Sladkarije

Verjetno za večino to ne bo posebej presenetljivo, vendar moramo kljub temu poudariti, da je večina slaščic zelo problematična za kožo. Sladkor in enostavni ogljikovi hidrati lahko povzročijo kronična vnetja v telesu, kar se odrazi tudi v obliki aken.

Kofeinski napitki

Vsi, ki imajo resnejše težave s kožo, bi morali razmisliti tudi o tem, koliko kave in drugih kofeinskih napitkov popijejo na dan. Pretiravanje s kofeinom sicer nima nujno takojšnjega učinka, vendar lahko na dolgi rok privede do hitrejšega staranja kože. Kofein namreč zavira sintezo kolagena – beljakovine, ki je ključna za elastično in napeto kožo. Poskušajte torej vsaj nekoliko omejiti količino kofeinskih napitkov, obenem pa pazite, da boste poleg popili čim več vode.

.

NAJNOVEJŠE