Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaNaravna pomoč za otroke in mladostnike z ADHD

Naravna pomoč za otroke in mladostnike z ADHD

MORDA VAS ZANIMA

Delež otrok in mladostnikov z ADHD – motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo – se izjemno hitro povečuje. Tipični simptomi so težave z ohranjanjem pozornosti, nezmožnost sedenja pri miru, pomanjkanje organizacijskih sposobnosti, nemir, pogosta nihanja razpoloženja, nespečnost in težave z obvladovanjem jeze. V primeru ADHD zdravniki pogosto predpišejo zdravila, ki pa imajo lahko precej nezaželenih stranskih učinkov. Včasih so sicer zdravila nujno potrebna, vendar je dobro poznati tudi naravne pristope za spopadanje s tovrstnimi težavami. Spodnji ukrepi pa seveda ne koristijo zgolj otrokom in mladostnikom, ampak tudi odraslim, ki se spopadajo s težavami, značilnimi za ADHD.

- Oglas -

ADHD

Poskrbite za zadosten vnos magnezija in cinka

Raziskovalci so ugotovili, da ogromnemu številu otrok z diagnozo ADHD primanjkuje magnezija. Dodajanje omenjenega minerala v mnogih primerih pomaga pri ublažitvi simptomov. Podobno velja tudi za cink, ki ima pomembno vlogo pri delovanju nevrotransmiterjev, še posebej dopamina.

Izogibajte se barvilom in dodatkom v hrani

V zadnjih desetletjih se je količina aditivov, ki jih zaužijemo skupaj s hrano, močno povečala. Umetna barvila in različni aditivi v hrani so lahko še posebej problematični za ljudi z ADHD. Če ima tudi vaš otrok omenjeno diagnozo, morate biti še posebej pazljivi, da iz prehrane čim bolj izločite močno predelana živila, polna nepotrebnih dodatkov. Obroke pripravljate predvsem iz osnovnih sestavin.

Raziščite, ali je prisotna intoleranca na določena živila

K težavam s pozornostjo in hiperaktivnostjo lahko prispeva tudi alergija ali intoleranca na določeno hrano. Poskušajte z otrokovega jedilnika za krajši čas umakniti potencialno problematična živila in opazujte, ali se bo stanje izboljšalo. Še posebej močna povezava naj bi sicer obstajala med ADHD ter intoleranco in alergijo na gluten (celiakija).

Vključite protivnetna živila in začimbe

- Oglas -

Za otroke in mladostnike z ADHD je izjemno koristno tudi, da uživajo čim več živil z močnim protivnetnim učinkom. Kronična vnetja v telesu so namreč kriva za številne bolezni in težave z zdravjem. Pri tem ne pozabite na začimbe, ki so znane po tem, da blažijo vnetja v telesu. Ena najboljših izbir je zagotovo kurkuma, ki vsebuje izjemno močno protivnetno snov, imenovano kurkumin. Za optimalno absorpcijo kurkumina vam priporočamo, da kurkumo kombinirate s ščepcem popra.

Redna telesna aktivnost in preživljanje časa na svežem zraku

Zgolj športna vzgoja v šoli ni dovolj. Vsi otroci bi morali imeti tudi priložnost za dovolj telesne aktivnosti v prostem času. To pa velja še toliko bolj za tiste otroke z ADHD. Še posebej koristna pa je telesna aktivnost na prostem, v naravi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×