Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
RubrikeZanimivostiAli ste pogosto edini, ki zaznavate določene vonje?

Ali ste pogosto edini, ki zaznavate določene vonje?

MORDA VAS ZANIMA

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste zaznavali zelo močan vonj, ki pa ga tisti, ki so bili poleg vas, niso mogli zaznati? Pred kratkim je bila v ZDA izvedena študija, ki se je ukvarjala prav s fenomenom zaznavanja namišljenih oziroma fantomskih vonjev. Ugotovljeno je bilo, da je težava precej pogostejša, kot bi se morda zdelo na prvi pogled.

- Oglas -

Močan vonj

Fenomen še posebej pogost med ženskami srednjih let

V omenjeni raziskavi je sodelovalo 7417 posameznikov, starih nad 40 let. Odgovoriti so morali na vprašanja o tem, ali pogosto zaznavajo vonje, ki v resnici ne obstajajo, na primer čuden smrad ali vonj po zažganem. Kar 543 udeležencev raziskave je potrdilo, da imajo tovrstne težave. Sodelujoči so morali odgovoriti še na vprašanja o svoji starosti, spolu, stopnji izobrazbe, socioekonomskem statusu, vsakodnevnih navadah in o splošnem zdravstvenem stanju. Izkazalo se je, da je težava najpogostejša med revnejšim slojem.

Raziskovalci sklepajo, da bi bilo lahko zato zaznavanje namišljenih vonjav posledica pogostejše izpostavljenosti škodljivim snovem, na primer na delovnem mestu. Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da je težava precej pogostejša pri ženskah kot pri moških. Pri tem jih je presenetilo dejstvo, da namišljene vonje najpogosteje zaznavajo ženske med 40. in 59. letom starosti, po 60. letu pa so tovrstne težave manj pogoste. Medtem ko se mnoge zdravstvene težave z leti stopnjujejo, pa gre v tem primeru očitno za drugačen fenomen.

Težavam z vohom posvečene zelo malo pozornosti stroke

Čeprav se na prvi pogled zdi, da zaznavanje namišljenih vonjav ni posebej resna težava, pa raziskovalci opozarjajo, da lahko to precej zmanjša kakovost življenja. Pojavijo se lahko na primer težave z apetitom, v skrajnem primeru pa lahko to poveča tveganje za življenjsko ogrožajoče situacije. Tudi nasploh so raziskovalci prepričani, da so zdravstvene težave, povezane z vohom, pogosto spregledane oziroma da se jim ne posveča dovolj pozornosti. Upajo, da bodo njihove ugotovitve spodbudile nadaljnje raziskave. Natančen razlog, zaradi katerega pride do zaznavanja namišljenih vonjav, namreč še ni povsem jasen. Težava bi bila lahko povezana s pretirano aktivnimi celicami v nosni votlini. Še ena možnost pa je, da gre za okvaro določenega dela možganov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×