Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okolje5 prehranskih nasvetov za zmanjšanje ogljičnega odtisa

5 prehranskih nasvetov za zmanjšanje ogljičnega odtisa

MORDA VAS ZANIMA

Prizadevanja za zmanjšanje ogljičnega odtisa morajo vključevati različna področja. Eno od teh področij so nedvomno tudi naše prehranske izbire. Izsledki raziskav kažejo, da lahko z odmikom od tipične »zahodnjaške prehrane« močno zmanjšamo količino toplogrednih plinov v ozračju, obenem pa lahko to pomeni tudi prihranek ogromnih količin vode. Če želite zmanjšati svoj ogljični odtis, je torej pametno začeti prav pri spremembah prehranjevalnih navad, saj so prav na tem področju možni najhitrejši rezultati …

1. Dnevni obroki naj bodo prilagojeni vašim dejanskim kaloričnim potrebam

- Oglas -

O kaloričnem vnosu običajno razmišljamo predvsem v povezavi s hujšanjem, vendar je lahko zmanjševanje števila zaužitih kalorij koristno tudi za okolje. To velja seveda izključno za tiste, ki trenutno pojeste več hrane, kot je vaše telo dejansko potrebuje. Več hrane ko porabite, več virov je potrebnih, posledično pa se s tem poveča vaš ogljični odtis. Naše potrebe se seveda v osnovi razlikujejo, kar pomeni, da ni smiselno tekmovati z drugimi. Pomembno je predvsem to, da ne prekoračite kaloričnega vnosa, ki je priporočljiv glede na vaše konkretne okoliščine (biološki spol, starost, količina gibanja itn.).

2. Kupite toliko hrane, kot je boste lahko porabili

Tudi če je bila pridelava živil, ki so se znašla v vašem nakupovalnem vozičku, okolju prijazna, bodo pozitivni učinki vaših izbir izničeni, če bodo živila na koncu pristala med odpadki. Bodite torej previdni in kupite le toliko hrane, kot je potrebujete. Priporočljivo je, da nikoli ne nakupujete lačni in brez nakupovalnega lističa. Če je mogoče, pred odhodom v trgovino vedno oblikujte jedilnik vsaj za nekaj dni vnaprej, obenem pa bodite med nakupovanjem pozorni na to, da vas ne zavedejo različne akcije. Če se vam občasno kljub temu zgodi, da kupite malce preveč hrane, poskrbite za ustrezno shranjevanje, ki bo podaljšalo njeno obstojnost (najbolj praktična rešitev je seveda zamrzovanje). Podobno velja tudi za že kuhane obroke: če hrane, ki ste je skuhali, ne boste mogli zaužiti v enem samem obroku, jed shranite tako, da se ne bo pokvarila prehitro, če je možno, pa lahko ostanke uporabite tudi za pripravo novih jedi.

3. Vsaj del hrane poskušajte pridelati sami

Ne podcenjujte pozitivnih učinkov pridelave lastne hrane – tako na zdravje in počutje kot na okolje. Tudi če si lahko obetate relativno majhno količino pridelka, je vredno izkoristiti vsako priložnost za obdelavo koščka zemlje, ki se vam ponudi. Tako se boste lahko izognili uporabi za okolje obremenjujočih pesticidov, seveda pa tudi negativnemu vplivu na okolje, povezanem s transportom živil in s plastično embalažo. Še korak dlje pa lahko naredite s kompostiranjem in z zalivanjem vrta z uporabo deževnice.

4. Osnova vašega jedilnika naj bodo sezonska živila

Ljudje, ki poskušajo živeti bolj okolju prijazno, se pri nakupovanju pogosto osredotočijo na ekološko pridelana oziroma »organska« živila. Čeprav to ni nujno slaba taktika, je precej pametneje, da ste pozorni predvsem na sezono. Kljub oznakam, kot je »bio«, uživanje živil, ki so morala do polic trgovin pripotovati dolgo pot, ni najbolj okolju prijazno. Če bo vaš jedilnik sestavljen predvsem iz sezonskih živil, bo to pomenilo skoraj samodejno zmanjšanje ogljičnega odtisa.

5. Izogibajte se mesu in živalskim izdelkom

- Oglas -

Poleg etičnih razlogov je pogost razlog za izogibanje živalskim izdelkom tudi želja po zaščiti okolja. Znano je namreč, da spadajo mesnopredelovalna in sorodne industrije med največje onesnaževalce. Količina toplogrednih plinov, za katero ste odgovorni, je tako močno odvisna od tega, koliko živalskih izdelkov se znajde na vašem krožniku.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×