Ekologija & OkoljeVeč posojil za industrijo fosilnih goriv po pariškem podnebnem sporazumu

Več posojil za industrijo fosilnih goriv po pariškem podnebnem sporazumu

MORDA VAS ZANIMA

Poročilo, ki so ga marca letos pripravile nekatere od najvidnejših svetovnih okoljevarstvenih organizacij, je razkrilo grdo realnost, povezano z domnevnimi poskusi zajezitve globalnega segrevanja oziroma podnebnih sprememb. Kot je navedeno v poročilu, poimenovanem Banking on Climate Chaos 2021, se finančna podpora industriji fosilnih goriv ne zmanjšuje. Povsem nasprotno: v zadnjih petih letih, torej v obdobju, ki je sledilo pariškemu podnebnemu sporazumu, so največje svetovne banke odobrile nadpovprečno visoka posojila korporacijam, ki delujejo na področju fosilnih goriv.

V zadnjih petih letih skoraj 4 bilijone ameriških dolarjev posojil za industrijo fosilnih goriv

- Oglas -

Od podpisa pariškega podnebnega sporazuma, ki se je zgodil leta 2016, je 60 največjih bank na svetu odobrilo skoraj 4 bilijone ameriških dolarjev posojil za industrijo fosilnih goriv. Izkazalo se je torej, da je bilo morebitno zaupanje v to, da bo pariški podnebni sporazum predstavljal prelomno točko, ki bo pristrigla krila največjim onesnaževalcem, osnovano na precej trhlih temeljih. Moč kapitala je tista, ki lahko preusmeri vsako barko, usmerjeno proti pozitivnim spremembam, ki bi lahko ustavile globalno segrevanje …

Lani manjši upad, ki pa je najverjetneje zgolj začasen

V letu 2020 se je sicer podpora industriji fosilnih goriv nekoliko zmanjšala v primerjavi s preteklimi leti. Banke so namreč korporacijam, katerih delovanje temelji na izrabi fosilnih goriv, ki predstavljajo enega glavnih onesnaževalcev našega planeta in krivcev za škodljive izpuste, ki prispevajo k segrevanju ozračja, namenile približno 9 odstotkov manj posojil kot leto pred tem. Vendar pa je to najverjetneje povezano s pandemijo. Zdi se torej, da ne gre za spremembo trenda; tako lahko najverjetneje že kmalu pričakujemo ponovni preobrat oziroma ponovno povečanje podpore industriji fosilnih goriv. Pri tem je treba upoštevati, da je bila višina posojil v letu 2020 vendarle večja kot leta 2016.

Banke menijo, da je treba dati industriji fosilnih goriv več časa

Poročilo Banking on Climate Chaos 2021 izpostavlja tri banke, ki so bile leta 2020 še posebej prizadevne pri podpiranju industrije fosilnih goriv. Na prvem mestu se je znašla banka JPMorgan Chase (posojila v vrednosti nekaj več kot 51 milijard ameriških dolarjev), sledita pa ji banka Citi (dobrih 48 milijard ameriških dolarjev posojil) in Bank of America (42,1 milijarde ameriških dolarjev posojil). Mnoge banke se niso neposredno odzvale na informacije, razkrite v poročilu.

Tiste, ki so pripravile izjavo za javnost, pa so poskušale razkrite podatke ublažiti z zagotavljanjem, da so del njihovega načrta tudi posojila za industrijo obnovljivih, okolju prijaznih virov energije. Obenem so se nekatere banke sklicevale na to, da je treba dati industriji fosilnih goriv čas za postopne spremembe. O morebitni ukinitvi podpore naj bi se začelo tako razmišljati šele v primeru, da korporacije ne bi sledile načrtu za zmanjšanje ogljikovih izpustov, ki so glavna težava teh industrij. Vendar pa je seveda prav čas tisto, česar nam v boju s podnebnimi spremembami najbolj primanjkuje.

Pred objavo poročila bankam ponujena priložnost za popravke netočnih informacij

- Oglas -

Kot vse kaže, bo naš trenutni ekonomski sistem težko kos nalogam, ki so potrebne za zajezitev podnebnih sprememb. Dejstvo, da največje svetovne banke še naprej zvesto podpirajo industrijo fosilnih goriv, kot je bilo razkrito v poročilu Banking on Climate Chaos 2021, je tako le vrh ledene gore – ledene gore, ki se topi s pospešeno hitrostjo. Šlo je sicer že za dvanajsto tovrstno poročilo, pred objavo pa imajo banke priložnost, da preverijo podatke in zagotovijo druge vire, če ocenijo, da so navedene informacije netočne.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×