0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & Okolje5 idej za uporabo ličil in kozmetike s pretečenim rokom trajanja

5 idej za uporabo ličil in kozmetike s pretečenim rokom trajanja

MORDA VAS ZANIMA

Določene izdelke lahko brez večjih težav uporabimo tudi po tem, ko jim je potekel rok trajanja. Pri drugih izdelkih pa moramo biti precej previdnejši. Čeprav se poskušate morda izogibati ustvarjanju nepotrebnih odpadkov, morate paziti, da pri tem ne ogrozite svojega zdravja. Med izdelke, ki jih ni priporočljivo uporabljati predolgo, vsekakor spadajo tudi kozmetika in ličila. Z nanašanjem kozmetike ali ličil s pretečenim rokom uporabe namreč tvegate resno kožno infekcijo. Seveda pa ni nujno, da izdelke, ki niso več primerni za klasično uporabo, preprosto zavržete. Pogosto lahko namreč poiščete alternativne možnosti uporabe …

- Oglas -

1. Neporabljena senčila lahko uporabite za izdelavo pisanih lakov za nohte

Pri ličilih, ki se uporabljajo v neposredni okolici oči, morate biti še posebej previdni. Poleg kožne infekcije oziroma neprijetne alergijske reakcije so namreč tu možne tudi težave, kot je vnetje očesne veznice. Tako vam odsvetujemo uporabo izdelkov, kot so senčila s pretečenim rokom trajanja. Če jih ne želite zavreči, jih lahko na primer uporabite za izdelavo povsem unikatnih lakov za nohte. Potrebujete prozoren lak, ki mu preprosto dodajte zdrobljena senčila. Uporabite lahko en sam barvni odtenek ali kombinacijo različnih senčil.

2. Ščetka stare maskare je lahko uporabna pri najrazličnejših opravilih …

Podobno kot za stara senčila velja tudi za maskare s pretečenim rokom uporabnosti. Uporaba takšnih maskar je lahko zelo problematična, zato je bolje, da si za povečevanje volumna svojih trepalnic priskrbite novo maskaro. Ščetko stare maskare pa lahko operete in si z njo pomagate pri številnih opravilih. Uporabite jo lahko na primer za nanašanje ricinusovega olja na obrvi in/ali trepalnice, s čimer boste spodbudili njihovo rast in poskrbeli za precej gostejši videz. Ščetka maskare, ki ni več uporabna, pa je lahko med drugim odlična tudi za nežen piling ustnic. Poskrbite le, da bo pred uporabo zares temeljito razkužena.

3. Izdelava obarvanega balzama za ustnice iz stare šminke

Tudi pri šminkah imate na voljo kar precej alternativnih možnosti uporabe. Šminke s pretečenim rokom trajanja lahko med drugim uporabite za izdelavo rahlo obarvanega balzama za ustnice. Postopek je zelo preprost. Izbrano šminko najprej raztopite v posodici nad vodno paro. S tem boste uničili bakterije in različne nečistoče. Nato dodajte še vazelin in dobro premešajte, da se sestavini povežeta. Prelijte v manjšo posodico in počakajte, da se balzam strdi.

- Oglas -

4. Tonik za obraz kot nadomestno razkužilo

Razkužilo za roke je postalo v zadnjem letu skorajda nepogrešljiv predmet v številnih nahrbtnikih in torbicah. Toda če se vam kljub temu zgodi, da pri sebi nimate pravega razkužila, si lahko za prvo silo pomagate kar s tonikom za obraz – tudi takšnim, ki mu je potekel rok uporabe, še posebej če gre za razkuževanje predmetov. Čeprav toniki s pretečenim rokom trajanja niso več varni za nanašanje na občutljivo kožo na obrazu, so lahko zaradi vsebnosti alkohola zelo koristni za »zasilno razkuževanje«. Seveda pa upoštevajte, da to ne more nadomestiti razkuževanja s posebnim razkužilom, ki vsebuje precej višje koncentracije alkohola.

5. Preprečevanje žuljev na stopalih s pomočjo starega balzama za ustnice

Kot je opisano zgoraj, lahko stare šminke spremenite v balzam za ustnice, toda kaj pa, če je izdelek, ki mu je potekel rok uporabnosti, pravzaprav vaš balzam? Svetujemo vam, da si z njim pomagate pri preprečevanju nastanka žuljev na stopalih, ki so lahko še posebej moteči v poletnih mesecih. Če nosite balerinke ali sandale, z balzamom preprosto premažite območja, kjer se rob obuvala oziroma paščkov stakne s kožo. Balzam pa je lahko zelo koristen tudi za hitro popravilo zadrg, ki so se zataknile.

Preberite tudi: Naredite si svoj odstranjevalec ličil

NAJNOVEJŠE