Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Dom & energijaPlesen na zidovih – trdovratnejša težava, kot si verjetno predstavljate

Plesen na zidovih – trdovratnejša težava, kot si verjetno predstavljate

MORDA VAS ZANIMA

Plesen po stenah je zelo razširjena težava. Povezana je predvsem s pretirano vlažnim zrakom v prostoru. Ker ima lahko zadrževanje v prostorih, kjer se je pojavila plesen, zelo negativen vpliv na zdravje, predvsem na dihala, je nujno, da poskrbite za odstranjevanje plesni in za ukrepe, s katerimi lahko preprečite ponavljanje težave. Pri tem pa morate vedeti, da praviloma ni dovolj zgolj površinska odstranitev plesni. Gre namreč za precej trdovratno težavo, ki zahteva temeljito sanacijo.

Zgolj razvlaževanje prostora ne bo dovolj za odpravo plesni

- Oglas -

Plesen ima najraje vlažna, temna okolja. Več vlage v prostoru oziroma v zraku tako pomeni tudi več nevarnosti za plesen po zidovih. Vendar je prepričanje, da je mogoče negativne učinke plesni zajeziti zgolj z razvlaževanjem stanovanja oziroma zraka v prostoru, zmotno. Izsušena plesen sicer ni več »aktivna«, vendar to še ne pomeni, da ni več nevarna. Plesen namreč ni odmrla, ampak je prešla v stanje nekakšne hibernacije. Pri tem obstaja nevarnost luščenja drobnih delcev, ki se lahko začnejo širiti po zraku. Če so okoliščine spet ugodne, pa lahko pride hitro do ponovnega, pospešenega razmnoževanja plesni. Ni torej dovolj zgolj »dezaktivacija« plesni z izsuševanjem zraka v prostorih (čeprav je to seveda zelo pomemben korak), ampak je nujno, da plesen tudi odstranimo z zidov.

Odstranjevanje plesni z belilom – da ali ne?

Za učinkovito odstranjevanje plesni je seveda nujna uporaba ustreznega sredstva. Marsikdo misli, da si lahko pri tem opravilu pomagamo kar z belilom, vendar se strokovnjaki za odstranjevanje plesni s tem ne strinjajo. Belilo namreč ne more zares odstraniti plesni, ampak jo lahko kvečjemu prekrije oziroma razbarva. Tako imamo občutek, da smo se je znebili, vendar je naše zdravje še vedno v nevarnosti. Sledovi plesni ostajajo, posledično pa tudi negativni vplivi na zdravje oziroma na dihala. Poleg tega pa je za dihala problematična že sama uporaba belila.

Belila so namreč običajno izdelana na osnovi klora, ki lahko razdraži naša dihala in oteži dihanje, poleg tega pa lahko prepogosta izpostavljenost tovrstnim snovem, ki traja predolgo, privede do slabosti, zamegljenega vida, glavobola in drugih neprijetnih simptomov. Odstranjevanje plesni s pomočjo belila v lastni režiji tako ni najboljša ideja – še posebej če gre za ponavljajoče se početje.

Kaj pa odstranjevanje plesni s pomočjo brisanja zidov s krpo?

Zaradi zavedanja, da lahko z uporabo agresivnih snovi oziroma metod za odstranjevanje plesni (dodatno) ogrozimo svoje zdravje, poskušajo nekateri težavo rešiti kar z brisanjem zidov z vlažno krpo. Vendar ta metoda na žalost ni dovolj učinkovita za uničevanje oziroma odpravo plesni. Podobno pa velja tudi za pršenje zidov s protimikrobnimi sredstvi, ki je zelo razširjeno v tujini. Ko lahko plesen opazimo s prostim očesom, se je najverjetneje že močno razširila. Pri brisanju zidov z vlažno krpo lahko torej odstranimo zgolj spore plesni na površini, jedro težave pa ostaja nerešeno. Podobno kot pri uporabi belila imamo tudi tu lažni občutek varnosti.

- Oglas -

Plesen je v tem pogledu precej podobna plevelu: če ga ne boste odstranili skupaj s koreninami, se bo težava stalno ponavljala, praviloma celo v hujši obliki, s to razliko, da je plesen seveda bistveno nevarnejša od plevela. Čeprav so lahko v številnih situacijah zelo koristne naravne metode oziroma domači pripravki, je boj s plesnijo ena od izjem. Tu je vsekakor priporočljiva pomoč strokovnjakov, ki razumejo specifike plesni, obenem pa imajo na voljo ustrezno opremo ter sredstva za njeno učinkovito in varno odpravo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×