0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija5 nasvetov za zdravju prijaznejši zrak v vašem domu

5 nasvetov za zdravju prijaznejši zrak v vašem domu

MORDA VAS ZANIMA

Drobni trdni delci (PM) v zraku so lahko zelo nevarni za naše zdravje. Še posebej problematični so tisti delci, katerih velikost ne presega 10 mikrometrov, saj jih zlahka vdihnemo, zato predstavljajo precejšnjo nevarnost za razvoj različnih bolezni. Med drugim je bila odkrita korelacija med trdnimi delci ter srčno aritmijo, srčnim infarktom, astmo in bronhitisom. Kot posebno vrsto trdnih delcev lahko razumemo tudi bakterije, viruse in spore plesni.

- Oglas -

Nevarnim trdnim delcem smo na žalost izpostavljeni praktično na vsakem koraku, toda čeprav ne morete neposredno vplivati na zunanje dejavnike, lahko poskrbite vsaj za to, da bo v vašem domu možnost za vdihovanje teh delcev čim manjša. Tako boste zaščitili svoje zdravje in zdravje svojih najbližjih. Toda kako sploh začeti? Za vas smo poiskali nekaj koristnih nasvetov; upoštevanje teh napotkov lahko pripomore k bistveno čistejšemu, varnejšemu zraku v vašem domu …

1. Ne pozabite na redno brisanje prahu s površin

Eden od najkoristnejših ukrepov za izboljšanje zraka v stanovanju je nedvomno redno brisanje prahu. Z odstranjevanjem prahu se namreč zmanjša število drobnih trdnih delcev, s tem pa tudi možnost za to, da ti delci dosežejo vaša dihala. Pri brisanju prahu pazite, da boste resnično zajeli vse površine, kjer se običajno kopiči prah. Ne pozabite torej na območja za različnimi kosi pohištva, na ventilatorje, grelna telesa ipd. Če uporabljate sušilni stroj, je smiselno, da pri brisanju prahu posvetite posebno pozornost prostoru, v katerem je postavljena omenjena naprava. Da bo brisanje prahu čim manj naporno in zamudno, vam svetujemo, da na površinah v svojem domu ne kopičite najrazličnejših predmetov. Tako ne boste imeli prevelikega odpora do brisanja prahu, posledično pa bo verjetnost za to, da se opravilo redno znajde na vašem urniku, precej večja.

2. Uporabljajte sesalnik s kakovostnim filtrom

Redno sesanje stanovanja vam ne pomaga kaj dosti, če uporabljate sesalnik z nekakovostnim filtrom. To namreč poveča nevarnost za izločanje trdnih delcev v zrak. Tako je vsekakor priporočljivo, da investirate v kakovosten sesalnik oziroma v filtre, ki bodo zmanjšali tveganje za vdihovanje trdnih delcev. Ena najboljših izbir so t. i. HEPA-filtri.

3. Uporaba dezinfekcijskih sredstev namesto klasičnih čistil

Pri nekaterih površinah klasično čiščenje ne zadostuje. Namesto klasičnih čistil, ki vsebujejo zgolj surfaktante oziroma površinsko aktivne snovi, je tako bolje uporabiti dezinfekcijska čistila, ki so precej uspešnejša pri uničevanju bakterij, virusov, plesni itn. Če čistite površine, na kateri se lahko omenjeni mikroorganizmi razmnožijo še posebej hitro, je torej vsekakor smiselno, da poskrbite tudi za učinkovito dezinfekcijo.

- Oglas -

4. Spremljajte vlago v zraku in pravočasno ukrepajte

Zelo vlažno okolje je kot nalašč za razmnoževanje plesni, ki ima lahko zelo negativen vpliv na kakovost zraka v vašem stanovanju, s tem pa tudi na vaše zdravje in zdravje drugih oseb, ki živijo v vašem gospodinjstvu. Zelo pomembna navada za izboljšanje zraka v stanovanju je zato tudi redno spremljanje stopnje zračne vlage. Tako bo možno hitro ukrepanje, če boste opazili, da je vlažnost zraka presegla priporočene vrednosti. Obenem pa vam svetujemo tudi, da skrbite za to, da bodo območja okoli kabine za prhanje, pomivalnega korita ipd. čim bolj suha.

5. Poskrbite, da bo delovanje filtrov optimalno

Kot omenjeno, imajo filtri pri sesalniku izjemno velik vpliv na kakovost zraka v stanovanju. Vendar pa to nikakor niso edini filtri, na katere morate biti pozorni, saj gre za element, ki predstavlja enega ključnih delov številnih naprav (kuhinjske nape, klimatske naprave itn.). Če želite, da bo kakovost zraka v vašem domu čim boljša, je vsekakor zelo pomembno, da skrbite za to, da bo delovanje vseh filtrov v gospodinjstvu resnično optimalno. Včasih zadošča že čiščenje, seveda pa so nemalokrat potrebni tudi malce kompleksnejši posegi, ki zahtevajo pomoč mojstra ali zamenjavo starih filtrov z novimi. Vsekakor pa velja, da to ni področje, na katerem bi bilo smiselno pretirano varčevati.

NAJNOVEJŠE