0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

TehnologijaHrom moški tvitnil brez uporabe rok ali glasu

Hrom moški tvitnil brez uporabe rok ali glasu

MORDA VAS ZANIMA

Prvič v zgodovini je bila objava na Twitterju »spisana« brez uporabe rok in prstov. Skrivnost ni v uporabi tehnologije za pretvorbo govora v pisavo. Vse, kar je bilo potrebno za objavo, je bila misel. Morda se sliši kot znanstvena fantastika, toda zgodba je povsem resnična. Kompleksna tehnologija za pretvorbo možganskih signalov je Philipu O’Keefu  – 62-letnemu Avstralcu, ki se bojuje z amiotrofično lateralno sklerozo – omogočila nekaj, kar se je zdelo še nedolgo tega povsem nemogoče …

- Oglas -

Objavo je omogočil … endovaskularni možgansko-računalniški vmesnik

Uporabljena je bila tehnologija, ki jo je razvilo zagonsko podjetje Synchron. Glavno področje delovanja tega podjetja je t. i. nevroprotetika. O’Keefovo sporočilo se je glasilo: »Ni potrebe po tipkanju in uporabi glasu. Ta tvit sem ustvaril tako, da sem nanj preprosto pomislil.« Nato pa je bil dodan še ključnik #hellowordlbci. Kratica BCI se nanaša na besedno zvezo »brain-computer interface«, kar bi lahko prevedli kot »možgansko-računalniški vmesnik«. Tehnologija, ki jo je razvilo podjetje Synchron, temelji prav na uporabi endovaskularnega možgansko-računalniškega vmesnika. Sledilo je še eno sporočilo, v katerem je O’Keefe zapisal: »Upam, da orjem ledino na tem področju in da bodo lahko ljudje v prihodnje uporabljali Twitter zgolj s pomočjo svojih misli.« Nato je odgovoril še ne nekaj sporočil in razdelil precej »všečkov«.

Za amiotrofično lateralno sklerozo pogosto značilne tudi težave z govorom

Zaradi progresivne amiotrofične lateralne skleroze je Philip O’Keefe izgubil nadzor nad številnimi mišicami. Gre za bolezen, ki prizadene nevrone oziroma živčne celice v možganih in v hrbtenjači. Najpogosteje se kaže prav v obliki mišične atrofije. Na začetku praviloma niso prisotni izraziti simptomi. Eden od prvih opaznih znakov so poleg občutka mišične oslabelosti pogosto težave z govorom in  požiranjem. Uporaba računalnikov in drugih elektronskih naprav je torej pri amiotrofični lateralni sklerozi močno otežena. Ne le da ni možno tipkanje, ampak je pogosto močno oteženo tudi upravljanje naprav s pomočjo glasu. Najbolj slavna oseba z diagnosticirano amiotrofično lateralno sklerozo je bil seveda pokojni fizik Stephen Hawking, ki je s to diagnozo živel kar 55 let.

Povrnitev začasno izgubljene samostojnosti

Endovaskularni možgansko-računalniški vmesnik so Philipu O’Keefu vstavili aprila 2020. Malce pred tem se je njegovo stanje občutno poslabšalo, zato ni mogel več delati in živeti samostojno. Vstavljeni vmesnik mu je povrnil ogromno izgubljene samostojnosti. Tako je lahko začel ponovno komunicirati z bližnjimi in pošiljati poslovna sporočila, vendar se do nedavnega ni odločil za uporabo družbenih omrežij.

- Oglas -

Za namestitev možganskega vsadka ni potrebno odpiranje lobanje

Toda kako natančno sistem sploh deluje? Najprej je potrebna implantacija možganskega vsadka, ki poteka prek prsnega koša in vratnih žil. Tako ni potrebno vrtanje v lobanjo oziroma izvajanje operacije na odprtih možganih. Vsadek je nameščen v motorični korteks – del možganov, ki nadzoruje hoteno gibanje – kjer nato zbira možganske signale. Oseba z vsadkom lahko preprosto strmi na zaslon z virtualno tipkovnico in pomisli na črko, ki jo želi izbrati. Naprava, ki temelji na strojnem učenju in ki je nameščena na prsnem košu, nato obdela prejete podatke in jih prevede v signale za specifične digitalne ukaze.

»Tako naravno, kot bi vozil kolo«

Opisani proces »tipkanja« se zdi zelo zapleten in zamuden, toda Philip O’Keefe zatrjuje, da postane sčasoma izjemno preprost. Izkušnjo je primerjal z učenjem vožnje kolesa: čeprav traja nekaj časa, preden se naučiš obvladovati kolo, postane vožnja nato povsem samoumevna, naravna – in nekaj, kar je praktično nemogoče pozabiti.

.

NAJNOVEJŠE