Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravilne rastline3 izjemno učinkovite naravne protibolečinske rešitve

3 izjemno učinkovite naravne protibolečinske rešitve

MORDA VAS ZANIMA

Bolečina je žal sestavni del življenja. Sedeče delo, pretiravanje s športno aktivnostjo, čuden položaj med spanje in kronično bolezensko stanje sodijo med najpogostejše razloge za bolečine v telesu, seveda pa je lahko bolečina tudi posledica številnih drugih dejavnikov. A ne glede na to, kaj je razlog zanjo, je jasno, da je bolečina vse prej kot prijetna.

- Oglas -

Da bi se je znebili, se tako mnogi zatekajo k protibolečinskim sredstvom. Ta rešitev je sicer zelo enostavna, vendar žal ne najbolj varna. Na dolgi rok vam lahko pogosto uživanje protibolečinskih zdravil povzroči kar precej težav z zdravjem.

Zakaj ne bi raje preizkusili povsem naravnih metod za premagovanje bolečine brez stranskih učinkov? Tokrat vam predstavljamo 3 izmed najmočnejših naravnih protibolečinskih sredstev.

Kapsaicin

Obstajajo številne raziskave, ki potrjujejo, da je kapsaicin ena najučinkovitejših naravnih protibolečinskih snovi na svetu. Niste še nikoli slišali zanj? Obstaja velika verjetnost, da ste ga kljub temu že zaužili. Gre namreč za snov, ki se nahaja v feferonih, kajenskem popru ipd. Kapsaicin lahko začasno omrtviči vaše receptorje za bolečino. Tako bo po zaužitju živil, ki vsebujejo kapsaicin, bolečina izzvenela oziroma postala mnogo znosnejša praktično v hipu. Tudi farmacevtska industrija je spoznala, kako učinkovit je lahko kapsaicin, zato se pogosto znajde v različnih protibolečinskih izdelkih.

Kurkumin

- Oglas -

Pri ublažitvi bolečine je lahko zelo uspešen tudi kurkumin – aktivna sestavina kurkume, ki poskrbi tudi za njeno značilno rumenkasto oranžno barvo. Kurkumin je ena najmočnejših naravnih protivnetnih snovi. Deluje tako, da kontrolira citokine, beljakovine in encime, ki povzročajo vnetja v telesu. Pri manj hudih bolečinah vam lahko tako pomaga že dodajanje kurkume različnim jedem, v primeru intenzivnejših bolečin pa vam priporočamo uživanje prehranskega dopolnila, ki vsebuje kurkumin.

Arnika

Arnika je gorska roža, ki je že dolgo znana po svojem protibolečinskem delovanju. Za lajšanje bolečine se najpogosteje uporablja tinktura, izdelana iz arnike, ki poskrbi tudi za zaustavitev otekanja. Izsledki študij kažejo, da je lahko tinktura arnike zelo učinkovita celo pri lajšanju bolečin po različnih operacijah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×