0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & Kozmetika13 nasvetov za prečudovite trepalnice

13 nasvetov za prečudovite trepalnice

MORDA VAS ZANIMA

Goste in dolge trepalnice se zdijo dar narave, toda v resnici genetika običajno ni glavni dejavnik, ki odloča o videzu trepalnic. Dobra novica je torej to, da lahko vplivate na videz svojih trepalnic. Vendar pot do prečudovitih trepalnic žal ni preprosta. Ne obstaja ena sama čudežna metoda, ki bi poskrbela za to, da se redke, poškodovane in skorajda neopazne trepalnice praktično v hipu spremenijo v svoje popolno nasprotje. Potrebna je kombinacija različnih ukrepov, predvsem pa vztrajnost. Če boste upoštevali nasvete, ki smo jih zbrali za vas, boste začeli postopoma opažati, da postajajo vaše trepalnice vse močnejše in gostejše.

- Oglas -

1. Preverite stanje ščitničnih hormonov

Preden preidete k ukrepom, ki so bolj neposredno povezani s trepalnicami, je smiselno preveriti, ali niso v ozadju morda resnejše zdravstvene težave. Čezmerno izpadanje trepalnic je lahko na primer posledica nepravilno delujoče ščitnice, zato je smiselno, da najprej preverite stanje ščitničnih hormonov, posebno če opažate tudi druge simptome, ki so značilni za nepravilno delovanje ščitnice. Seveda pa so lahko v ozadju tudi druge zdravstvene težave, na primer alopecija areata, pri kateri začne imunski sistem napadati mešičke, ali blefaritis, za katerega je značilno čezmerno razmnoževanje bakterij na vekah. Veke se tako pogosto vnamejo ter postanejo rdeče in srbeče, trepalnice pa začnejo pospešeno izpadati ali pa se močno stanjšajo.

2. Nikoli ne uporabljajte tujih ličil

Z uporabo tujih ličil in pripomočkov za ličenje lahko na veke ali na očesno sluznico prenesete različne bakterije in druge škodljive mikroorganizme. To lahko privede do okužb, kar pogosto negativno vpliva tudi na trepalnice. Pametno se je torej izogniti uporabi tujih ličil. Obenem pa je pomembno, da redno čistite pripomočke, ki jih uporabljate pri ličenju.

3. Previdno pri uporabi pripomočka za vihanje trepalnic

Pripomoček za vihanje trepalnic je sicer namenjen ustvarjanju bujnejšega videza trepalnic, toda če ga ne uporabljate pravilno, je lahko rezultat diametralno nasproten: krhke, lomljive trepalnice. Pri uporabi pripomočka za vihanje trepalnic morate biti zato zelo nežni. Trepalnic ne stiskajte premočno, prav tako pa jih ne vlecite. Stisnite jih zelo nežno, nato pa jih rahlo zavihajte navzgor. Še pametneje pa je, da se pripomočku za vihanje trepalnic povsem odpoveste. Če boste upoštevali druge nasvete, ga kmalu najverjetneje niti ne boste več pogrešali.

- Oglas -

4. Razvajajte svoje trepalnice s kakovostnimi olji

Nega trepalnic z oljem je ena od najboljših naravnih metod za zaščito pred poškodbami in za spodbujanje rasti trepalnic. Pri nanosu olj si pomagajte z očiščeno ščetko stare maskare. Za trepalnice je posebno koristno ricinusovo olje, ki pa je precej gosto, zato ga lahko pred uporabo zmešate z olivnim oljem (v razmerju 1 : 1). Mešanico olj nanesite zvečer oziroma pred odhodom v posteljo. Bodite vztrajni – potrpežljivost bo poplačana. Olja lahko kombinirate tudi z gelom aloe vere.

Za posebno hitro rast trepalnic vam svetujemo »masko za trepalnice«, pripravljeno iz 1 žličke ricinusovega olja, 1 žličke repinčevega olja, 1 žličke gela aloe vera, 2 kapljic vitamina E in 2 kapljic vitamina A.

5. Vekam privoščite masažo

Masaža vek poskrbi za boljšo prekrvavljenost mešičkov, iz katerih rastejo trepalnice. Hranilne snovi tako lažje dosežejo mešičke, posledično pa lahko pričakujete hitrejšo rast trepalnic. Pomembno je, da si pred masažo vek temeljito umijete roke. Nato lahko na veke nanesete zelo majhno količino kokosovega olja in jih začnete masirati. Masaža naj bo nežna. Uporabljajte prstne blazinice in z njimi krožite po vekah, pri čemer ustvarjajte rahel pritisk. Ponavljajte dvakrat dnevno, pri čemer naj masaža traja približno 5 minut. Metoda ni koristna samo za spodbujanje rasti trepalnic, ampak lahko obenem pomaga razbremeniti napete oči.

6. Uprite se umetnim trepalnicam

Umetne trepalnice praviloma niso najboljša ideja – posebno če gre za nizkocenovno storitev. Lepljenje umetnih trepalnic zahteva veliko izkušenj, potrpežljivosti in preciznosti. Če se ne morete upreti umetnim trepalnicam, je torej vsekakor priporočljivo, da ste pri izbiri salona previdni. Seveda pa je precej bolje, da se umetnim trepalnicam odpoveste. Tudi če je storitev izvedena profesionalno in z uporabo kakovostnih materialov, se je pogosto težko izogniti poškodbam pravih trepalnic, posebno pri odstranjevanju umetnih, saj se za njihovo pričvrstitev pogosto uporabljalo precej močna lepila, ki lahko vsebujejo tudi formaldehid. Začasno torej dobite lepe, zelo dolge in bujne trepalnice, vendar so na ta račun vaše naravne trepalnice v vedno slabšem stanju, obenem pa lahko celo ogrozite svoje zdravje. Dobro torej razmislite, ali je zares vredno.

Nasveti za lepe trepalnice

7. Izogibajte se vodoodpornim maskaram

Vodoodporne maskare pogosto vsebujejo snovi, ki dražijo oči, na primer dimetikon in kopoliol. Osnovna funkcija trepalnic je zaščita oči pred dražečimi snovmi. Uporaba vodoodpornih maskar lahko tako privede do zelo intenzivnih reakcij. Oči postanejo pogosto razdražene, zato se je težko upreti drgnjenju, kar lahko seveda poškoduje trepalnice. Vodoodporno maskaro je poleg tega pogosto precej težko odstraniti, saj je glavni cilj pri izdelavi tovrstnih maskar prav dolgotrajna obstojnost. Tako lahko trepalnice poškodujete tudi med odstranjevanjem maskare.

- Oglas -

7. Trepalnicam privoščite nego s kokosovim mlekom

Kokosovo mleko je odličen vir zdravih maščob, ki so lahko zelo koristne tudi za trepalnice. Tako je pametno, da trepalnicam občasno privoščite hranilno nego s kokosovim mlekom. Preprosto vzemite dva koščka vate in ju pomočite v polnomastno kokosovo mleko, nato pa ju za približno 15 minut položite na trepalnice.

8. Pri odstranjevanju ličil bodite karseda nežni

Zelo pomembno je, da pred spanjem vedno odstranite vsa ličila, kar seveda velja tudi – oziroma posebno – za maskaro. Če boste maskaro puščali na trepalnicah tudi čez noč, bo to postopoma izsušilo vaše trepalnice, ki bodo posledično precej bolj lomljive. Zasušena maskara pa obenem privablja bakterije in umazanijo. Za odstranjevanje maskare si vzemite dovolj časa. Bodite nežni in potrpežljivi, saj lahko s pregrobo tehniko in agresivnimi sredstvi trepalnice hitro poškodujete. Odlična naravna možnost za odstranjevanje maskare je uporaba kokosovega olja.

9. Izogibajte se procesirani hrani

Zagotovo veste, da lahko močno procesirana hrana, polna soli, sladkorja in nezdravih maščob, škoduje vaši koži, vendar najverjetneje ne veste, da je škodljiva tudi za trepalnice. Naštete snovi povzročajo vnetni odziv, kar lahko med drugim vpliva tudi na pospešeno izpadanje trepalnic.

10. Telesu zagotavljajte vsa esencialna hranila

Za tanke in lomljive trepalnice oziroma za njihovo čezmerno izpadanje je lahko krivo pomanjkanje različnih hranilnih snovi. Eno izmed najpomembnejših hranil za zdrave trepalnice je niacin, znan tudi kot vitamin B3. Gre za snov, ki izboljšuje prekrvavljenost mešičkov in ki trepalnice ščiti pred izsušitvijo. Za lepe in zdrave trepalnice je nujen tudi vnos zadostne količine vitamina E, ki se lahko pohvali z antioksidativnim delovanjem. Tako lahko poskrbi za zaščito mešičkov pred oksidativnim stresom in vnetji. Vitamin E pa lahko obenem tudi neposredno vpliva na obnovo izsušenih in poškodovanih trepalnic. Med snovi, ki so posebno koristne za trepalnice, pa spada tudi biotin, ki je znan tudi kot vitamin H. Biotin prispeva k zaščiti trepalnic pred izsuševanjem.

11. Zavrzite stara ličila

Uporaba starih ličil lahko povzroči zelo neprijetne reakcije, kar velja posebno za ličila za oči. Maskare, senčila in druga ličila za oči, ki jim je potekel rok uporabnosti, je tako najpametneje zavreči (ali poiskati alternativne načine uporabe). S tem se izognete draženju oči, posledično pa potrebi po drgnjenju, s katerim bi lahko poškodovali trepalnice.

12. Za osvežitev oči – in trepalnic – uporabite zeleni čaj

Zeleni čaj je odlična izbira za osvežitev utrujenih oči in poživitev trepalnic. Vsebuje veliko antioksidantov, ki so pomembni za zaščito trepalnic pred poškodbami. Manj utrujene oči pa obenem pomenijo manj drgnjenja. Uporabite lahko čajni vrečici ali pa si pomagate z vato, namočeno v ohlajen zeleni čaj.

Več o trepalnicah:

.

NAJNOVEJŠE