Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.

Covid-19: skoraj polovica vseh primerov asimptomatičnih

Raziskovalci so ugotovili, da naj bi bil asimptomatičen potek bolezni značilen za kar približno 40,5 odstotka, torej skoraj polovico vseh primerov covida-19.

Najboljši prijatelji za vaše astrološko znamenje

Ali se vedno spoprijateljite z »napačnimi osebami«, ki nimajo najboljšega vpliva na vas? Prav tisto, kar vas je pri določeni osebi pritegnilo, lahko postopoma postane zelo problematično in celo uničujoče.
Zdravje & prehranaIzpadanje trepalnic: 8 možnih razlogov in rešitve

Izpadanje trepalnic: 8 možnih razlogov in rešitve

MORDA VAS ZANIMA

O čezmernem izpadanju las se govori precej pogosto, po drugi strani pa je čezmerno izpadanje trepalnic tema, ki je deležna precej manj pozornosti. Toda trepalnice niso nič manj občutljive od naših las, obenem pa jih je seveda precej manj, zato je njihovo čezmerno izpadanje precej bolj opazno. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpogostejših razlogov za čezmerno izpadanje trepalnic, obenem pa tudi možne rešitve …

1. Uporaba nekakovostnih maskar in izdelkov za odstranjevanje ličil

- Oglas -

Eden od možnih razlogov, zaradi katerih vam trepalnice izpadajo bolj, kot ste bili vajeni, je lahko preobčutljivostna reakcija na ličila, ki jih uporabljate. Problematična je seveda predvsem maskara, toda čeprav ti izdelki praviloma niso v neposrednem stiku s trepalnicami, je lahko krivo tudi vaše črtalo ali senčilo. Če ste pred kratkim zamenjali znamko ličil, je vsekakor smiselno, da uporabo teh izdelkov vsaj za nekaj časa opustite in opazujete, kako se bodo odzvale vaše trepalnice. Težava je lahko uporaba nekakovostnih sestavin, možno pa je tudi, da vam uporabljene sestavine preprosto ne ustrezajo. Če je mogoče, posegajte po t. i. hipoalergenih ličilih brez sestavin, ki povzročajo draženje. Poleg tega pa bodite pozorni tudi na sestavo izdelkov, ki jih uporabljate za odstranjevanje ličil.

2. Stres lahko povzroči izpadanje trepalnic

Podobno kot pri laseh je lahko tudi za čezmerno izpadanje trepalnic krivo zelo stresno življenje. Stres namreč pospeši prehod v telogeno fazo oziroma fazo mirovanja, ko las/trepalnica izpade. »Življenjski cikel« posamezne trepalnice se s tem skrajša, zato se lahko hitro pojavijo vidne vrzeli. Na srečo ne gre za nepopravljivo škodo, seveda pa boste morali poiskati metode za zajezitev stresa.

3. Hipotiroza (motnja delovanja ščitnice)

Pogost simptom hipotiroze – nezadostnega izločanja ščitničnih hormonov – je čezmerno izpadanje las. Motnja lahko tako prizadene tudi vaše trepalnice. Drugi tipični simptomi hipotiroze so zelo suha koža, huda utrujenost in naglo pridobivanje kilogramov brez očitnega razloga. Če sumite, da bi bila lahko za vaše težave s trepalnicami kriva prav ščitnica, je smiselno, da se čim prej odpravite do zdravnika, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave.

4. Drgnjenje oči

Za čezmerno izpadanje trepalnic je lahko krivo tudi pogosto drgnjenje oči. Ker se te navade najverjetneje niti ne zavedate, poskušajte biti v prihodnje malce bolj pozorni na pogostost dotikanja oči. Obenem pa bodite previdni pri odstranjevanju ličil in pri morebitni uporabi pripomočka za vihanje trepalnic.

5. Prepogosta uporaba umetnih trepalnic

- Oglas -

Uporaba umetnih trepalnic ni nujno problematična, če tega seveda ne počnete prepogosto. Pogosto nameščanje lepila lahko poškoduje vaše naravne trepalnice. Pazite torej, da boste svojim trepalnicam omogočili dovolj časa za počitek, obenem pa tudi na to, da boste po odstranitvi umetnih trepalnic poskrbeli tudi za odstranitev vseh ostankov lepila.

6. Alopecija areata vzrok izpadanje trepalnic

Alopecija areata lahko »napade« različne dele telesa. Najpogosteje se kaže v obliki krožnega izpadanja las, možno je tudi izpadanje dlačic po telesu, poleg tega pa so lahko prizadete tudi obrvi in trepalnice. Za natančnejšo diagnozo se bo seveda treba obrniti na zdravnika.

7. Nedoslednost pri odstranjevanju ličil

Kako pogosto se odpravite spat, ne da bi pred tem (temeljito) odstranili ličila? Če se to dogaja precej pogosto, je lahko ena od negativnih posledic prav čezmerno izpadanje trepalnic. Poskrbite torej, da boste pred spanjem vedno odstranili maskaro in druga ličila.

8. Pomanjkanje vlage

Čeprav morda vložite precej časa, energije in denarja v skrb za to, da so vaši lasje resnično negovani, pri tem najverjetneje pozabljate, da si tudi vaše trepalnice zaslužijo podobno nego. Dobra navlaženost in oskrba kože v neposredni okolici s potrebnimi hranili zmanjšata nevarnost za čezmerno izpadanje trepalnic. Odlična izbira za nego je ricinusovo olje. Občasno na trepalnice nanesite malce tega olja, pri čemer si lahko pomagate z dobro očiščeno krtačko stare maskare.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×