0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPreprosta metoda za odmašitev straniščne školjke

Preprosta metoda za odmašitev straniščne školjke

MORDA VAS ZANIMA

Zamašena straniščna školjka je težava, ki nas pogosto preseneti v najbolj neprimernih trenutkih – na primer med vikendom ali med prazniki, ko je posebno težko priklicati vodovodarja. Težavo moramo tako rešiti kar sami, toda na srečo je na voljo precej preprostih metod, s katerimi lahko hitro in brez napora odmašimo zamašeno straniščno školjko, ne da bi za to potrebovali kompleksne pripomočke ali posebno znanje.

- Oglas -

Ena od možnost je odmaševanje straniščne školjke s pomočjo detergenta za pomivanje posode. Ker je detergent težji od vode, potone na dno in zmehča tisto, kar maši školjko. Za piko na i pa poskrbi vroča voda.

Natančno sledite postopku, ki je opisav v nadaljevanju – in zamašena školjka bo kmalu le še neprijeten spomin.

Navodila za odmaševanje školjke s pomočjo detergenta

  1. Posodico napolnite s 120–240 mililitri detergenta za pomivanje posode. Priporočamo vam, da uporabite čim kakovostnejši detergent. Manj kakovostni detergenti za pomivanje posode so namreč pogosto precej razredčeni, kar zmanjša verjetnost za uspešnost metode.
  2. Nataknite si rokavice in odstranite vse delce, ki plavajo v vodi (na primer koščke toaletnega papirja).
  3. Če je gladina vode v školjki visoka, poskušajte s pomočjo posodice odstraniti čim več vode.
  4. V školjko nato nalijte detergent za pomivanje posode in počakajte najmanj 30 minut. Detergent bo sicer hitro potonil na dno, vendar bo potreboval čas, da zmehča obstrukcijo v školjki.
  5. V velikem loncu segrejte večjo količino vode, ki jo nato z višine približno 30 cm vlijte v školjko. Voda mora biti vroča, vendar pazite, da ne bo prevroča, saj lahko sicer poškodujete straniščno školjko.
  6. Počakajte približno 5 minut, nato pa potegnite vodo.

Še nekaj odličnih metod za odmaševanje straniščne školjke …

Če trik z detergentom ni deloval, lahko preizkusite eno od naslednji metod:

  • SODA BIKARBONA IN KIS: V straniščno školjko stresite skodelico sode bikarbone. Malce počakajte, nato pa počasi prilijte dve skodelici kisa, ki bo reagiral s sodo bikarbono. Na površini bo nastajala pena, slišali boste šumenje. Med reakcijo se namreč sprošča ogljikov dioksid, ki lahko snovi/predmete, ki mašijo školjko, potisne naprej. Počakajte približno pol ure. Nato lahko v školjko nalijete še lonec vroče vode (sledite navodilom, opisanim pri metodi z detergentom za posodo).
  • TRIK S PLASTENKO: Pri tej metodi potrebujete samo prazno 1-litrsko ali 1,5-litrsko plastenko (odvisno od velikosti odprtine školjke). Previdno odrežite zgornji del plastenke. Plastenko nato uporabite za odmaševanje školjke. Z odrezanim robom potisnite navzdol, nato pa sunkovito potegnite navzgor. Ponavljajte, dokler se školjka ne odmaši.
  • (GRENKA) SOL: Potrebujete skodelico navadne kuhinjske soli – še boljša izbira pa je grenka sol. Izbrano sol stresite v straniščno školjko. Počakajte približno eno uro, postopek pa tudi tu zaključite z vročo (vendar ne vrelo!) vodo.
.

NAJNOVEJŠE