Lepota & Kozmetika10 največjih napak pri uporabi sončne kreme

10 največjih napak pri uporabi sončne kreme

MORDA VAS ZANIMA

Da morate zaščito pred soncem uporabljati vsak dan, verjetno že veste. Primerna in kvalitetna zaščita namreč pomaga zmanjšati tveganje za nastanek kožnega raka poleg tega pa preprečuje staranje in gubanje kože ter pojav pigmentnih madežev in drugih znakov prezgodnega staranja kože. A četudi se posamezniki slednjega zavedamo, včasih pri uporabi sončne kreme še vedno pozabljamo na malenkosti, ki so za našo kožo lahko na dolgi rok usodne. V nadaljevanju smo vam tako pripravili seznam najpogostejših napak pri nanašanju sončnih krem.

- Oglas -

Koža in sončenje

Zaščito pred soncem na kožo nanesete ko ste že zunaj

Prispete na plažo, tam razprostrete brisačo, se slečete do kopalk ter na kožo začnete nanašati sončno kremo. Vam je prizor znan? Temu nebi smelo biti tako. S sončno kremo bi se morali namazati vsaj 30 minut pred izpostavljenostjo. Na ta način se krema popolnoma vpije v kožo in začne »pravilno« delovati.

Pozabite na zaščito ustnic

Vaše ustnice so občutljive – prav tako kot katerikoli drug predel vašega telesa. Še posebno pa so občutljive na UV žarke zato je izjemno pomembno, da jih pred izpostavljanjem primerno zaščitimo. A za ustnice ne uporabljajte preparatov, ki jih uporabljate na preostali koži. Poskusite raje z balzamom za ustnice z zaščitnim faktorjem, saj je ta prilagojen teksturi vaših ustnic. Nanje ga morate nanašati še pogosteje kot preostalo zaščito saj prehranjevanje, pitje ter potenje odstrani zaščito še hitreje kot na preostalih delih telesa.

Pri nanosu sončne kreme izpustite ključne predele telesa

Manj očitna mesta nemalokrat izpustimo in jih prikrajšamo za kvalitetno zaščito pred soncem. Najpogosteje tako zgrešimo območje prstov ter stopal, pazduhe, zadnji del vratu pod lasiščem, ušesa, veke in notranjo nadlaket. V prihodnje bodite pozorni tudi nanje!

Sončno kremo za telo uporabljate tudi za zaščito obraza

- Oglas -

Ne, to ni marketinška »prevara«, da bi kupili več zaščitnih izdelkov. Razlika med obraznimi zaščitnimi pripravki ter tistimi za telo, resnično obstaja. Obrazna koža je na splošno veliko bolj občutljiva zato morajo biti zaščitna sredstva lažja in nežnejša hkrati pa vseeno nekoliko bolj močnejša. Tovrstnega ravnovesja pa v kremah za telo ne najdemo. Še več. Težke teksture sončnih krem za telo lahko vašemu obrazu zamašijo pore in povzročijo akne ali podobne nevšečnosti.

Sončne opekline

Ne uporabljate zadostne količine zaščitnega sredstva

Staro pravilo o uporabi »šilca« zaščite pred soncem pri vsakem nanosu še kako drži. A kako to količino določiti pri zaščitnih sredstvih v razpršilu? Pršilo držite okoli 6 cm stran od kože in kremo pršite na kožo toliko časa dokler ni vsa prekrita s kremo. Nato jo vtrite v kožo in nanos še enkrat ponovite.

Ko se vreme poslabša sončne kreme ne uporabljate

UV sevanje je prisotno ves čas – ob najbolj sončnem dnevu ali pa ob najbolj oblačnem. 80% UV žarkov namreč prodre skozi oblake in vas tako brez večjih težav »ujame« nepripravljene. Ne dovolite, da vreme vpliva na vašo uporabo zaščite pred soncem.

Mislite, da vas v avtomobilih in zaprtih prostorih sončno sevanje ne doseže

UV sevanju ste izpostavljeni ves čas razen v primeru, da se nahajate v podzemnem bunkerju. Tako ej denimo vožnja pomembna a nemalokrat spregledana vrsta naključne izpostavljenosti. Morda okna in vetrobransko steklo res nekoliko ščitijo pred UVB žarki a to še ne pomeni, da ti dejansko ne morejo tja prodreti – da UVA žarkov sploh ne omenjamo!

Sončne kreme ne nanašate dovolj pogosto

Enkrat nanesete sončno kremo in že se počutite varne. Napaka! Ponovitev nanosa je pri kvalitetni zaščiti še kako pomembna. Nanos bi po mnenju dermatologov morali obnavljati na vsakih 80 minut, četudi je zaščitno sredstvo vodoodporno.

Uporabljate prenizek zaščitni faktor, ker si želite večje zagorelosti

Seveda so nižji zaščitni faktorji prav tako zaščita pred soncem. A v večini primerov niso zadostna. Uporabljati bi morali najmanj SPF 30, četudi je vaš ten kože morda nekoliko temnejši.

Pozabljate na zaščito oči

- Oglas -

Sončna očala niso zgolj modni dodatek. So namreč ključna za ohranjanje zdravja vaših oči in za njihovo zaščito pred UV sevanjem. Prepričajte se torej, da vaša sončna očala vašim očem nudijo zadostno UV zaščito, saj nekatera očala na trgu nimajo UV obloge.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×