0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija10 idej za naravno odišavljanje stanovanja

10 idej za naravno odišavljanje stanovanja

MORDA VAS ZANIMA

Prijeten vonj v stanovanju lahko zelo pozitivno vpliva na počutje in prispeva k občutku domačnosti. Voh je sicer precej subjektiven. Katere vonje dojemamo kot posebno prijetne, se lahko od človeka do človeka precej razlikuje, po drugi strani pa so določeni vonji skoraj univerzalno dojeti kot neprijetni, na primer vonj odpadkov.

- Oglas -

Za preprečevanje neprijetnih vonjav v stanovanju je nujno redno čiščenje in odnašanje smeti, posebno bioloških odpadkov. Obenem morate biti pozorni na morebitno puščanje vode in poskrbeti za hitro odpravo težav, saj lahko vlažno okolje, ki je posledica kapljanja, prispeva k neprijetnim vonjavam.

Ko poskrbite za osnove, pa pridejo na vrsto uporabni triki, ki dodajo piko na i. Tako ne bo nevarnosti za neprijetne vonjave, ne da bi morali za to uporabiti osvežilce zraka, kupljene v trgovini, ki pogosto vsebujejo snovi, nevarne tako za zdravje kot za okolje.

1. Kis

Vonj kisa se morda ne zdi posebno prijeten, vendar gre v resnici za zelo uporabno sestavino za preprečevanje neprijetnih vonjav v stanovanju. Kis je posebno uporaben za odstranjevanje neprijetnih vonjav, ki v zraku ostanejo po kuhanju. Med drugim lahko pomaga nevtralizirati vonj po praženju čebule. Poleg tega pa lahko kis poskrbi tudi za nevtralizacijo vonja po cigaretnem dimu. Kis preprosto nalijte v posodico, ki jo postavite v bližino štedilnika oziroma na primerno mesto. Uporabite lahko poljubno vrsto kisa.

- Oglas -

2. Kavne usedline

Po kuhanju kave ne zavrzite kavnih usedlin, saj so lahko zelo uporabne. Iz njih lahko na primer izdelate odličen piling za kožo. Med najboljše možnosti za uporabo kavnih usedlin pa spada tudi naravno odišavljanje stanovanja. Usedline bodo absorbirale neprijetne vonjave in poskrbele za subtilen vonj po kavi. Med drugim jih lahko uporabite tudi tako, da jih posujete po dnu vrečke za smeti.

3. Oglje

Oglje je znano po tem, da lahko absorbira strupene snovi, zato je lahko odlična prva pomoč pri zastrupitvi s hrano. Podoben vpliv pa ima lahko tudi na zrak v stanovanju: absorbira neprijetne vonjave in tako poskrbi za bistveno prijetnejši zrak.

4. Segrevanje vode s poljubnimi dodatki

Na štedilnik postavite lonec z vodo, ki ji dodajte sestavine po izbiri. Uporabite lahko različne začimbe (na primer cimet in klinčke), obenem pa je to izvrstna priložnost za »recikliranje« pomarančnih in drugih olupkov. Vodo zavrite, nato pa znižajte temperaturo in počakajte, da vaše stanovanje počasi napolni omamen vonj. Občasno preverite, kaj se dogaja z mešanico, in po potrebi dolijte vodo.

5. Izvleček vanilje

Koščke vate pokapljajte z izvlečkom vanilje in jih razporedite po različnih mestih v stanovanju. Košček ali dva lahko vržete tudi v vrečko sesalnika. Tako se bo med sesanjem sproščal izjemno prijeten vonj. Namesto izvlečka vanilje lahko uporabite tudi eterično olje po izbiri.

- Oglas -

6. Vrečice s suhimi zelišči in cvetovi

Za prijetnejši vonj v omarah in predalih so posebno uporabne dišavne vrečice, ki jih lahko hitro in enostavno izdelate sami. Napolnite jih lahko s poljubnimi sestavinami, na primer s posušenimi cvetovi sivke.

7. Soda bikarbona

Podoben učinek kot kavne usedline in oglje ima tudi soda bikarbona, saj gre prav tako za snov, ki zelo uspešno absorbira neprijetne vonjave. Priporočamo vam, da skodelico s sodo bikarbono postavite tudi v hladilnik.

8. Voda z rezinami limone

Manjši lonec napolnite z vodo in vanjo stresite nekaj rezin limone. Lonec nato postavite na radiator. To bo poskrbelo za prijetnejši vonj v prostoru, poleg tega pa tako ne bo nevarnosti za pretirano suh zrak v stanovanju.

9. Potpuri

Potpuri, izdelan iz različnih naravno dišečih materialov (suho cvetje, cimetove palčke, posušene rezine citrusov ipd.), je lahko čudovita dekoracija, ki obenem prispeva k prijetnejšemu vonju v stanovanju.

10. Difuzor za eterična olja

Če nimate energije za naravne metode, vendar se želite kljub temu izogniti kupljenim osvežilcem zraka, vam svetujemo, da investirate v kakovosten difuzor za eterična olja. Dandanes je na voljo ogromno različic, zato lahko brez večjih težav poiščete difuzor, ki bo skladen z notranjo opremo v vašem stanovanju.

NAJNOVEJŠE