0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKavne usedline: 8 idej za uporabo

Kavne usedline: 8 idej za uporabo

MORDA VAS ZANIMA

Navidezni odpadki so pogosto zelo uporabni. Med tovrstne »odpadke« spadajo tudi kavne usedline. Izbirate lahko med najrazličnejšimi možnostmi ponovne uporabe oziroma recikliranja kavnih usedlin. Uporabite jih lahko za izdelavo naravne kozmetike, na vrtu, pri gospodinjskih opravilih itn.

- Oglas -

1. Piling za lasišče

Kljub rednemu umivanju las vaše lasišče najverjetneje ni tako čisto, kot si morda predstavljate. Na lasišču se namreč pogosto nakopičijo maščobe, odmrle kožne celice, ostanki izdelkov za oblikovanje pričeske, umazanija itn. Če s prsti otipate lasišče, boste tako najverjetneje ugotovili, da si zasluži posebno pozornost. Klasični šampon običajno ni kos nalogi, včasih pa lahko celo prispeva k težavi. Tako je pametno, da svojemu lasišču občasno privoščite piling, podobno kot koži na obrazu. Posebni šamponi za piling lasišča so lahko precej dragi, toda na srečo obstaja cenejša alternativa: piling iz kavnih usedlin. Lase najprej zmočite, nato pa s kavnimi usedlinami nežno zmasirajte lasišče. Na koncu lase operite kot običajno. Pri barvanih oz. zelo svetlih laseh je potrebna previdnost. Piling najprej preizkusite na majhnem koščku lasišča.

2. Zaščita pridelka pred polži

Kavne usedline lahko učinkujejo kot naravni repelent. Tako lahko z njihovo pomočjo pridelek na vrtu zaščitite pred polži. Polži namreč praviloma ne spadajo med največje ljubitelje kavnih usedlin. Okoli rastlin, ki jih običajno napadejo polži, preprosto posujte malce kavnih usedlin. Nasip naj bo dovolj visok, da bo učinkoval kot pregrada.

3. Naravna osvežitev notranjosti hladilnika

Najverjetneje ste že slišali za to, da je pametno, da imamo v hladilniku skodelico, napolnjeno s sodo bikarbono, saj lahko omenjena snov absorbira oziroma nevtralizira neprijetne vonjave. Vendar soda bikarbona ni edina možnost. To nalogo lahko z odliko opravijo tudi kavne usedline. Priporočljivo je, da kavne usedline v hladilniku vsaj enkrat mesečno zamenjate s svežimi.

- Oglas -

4. Preprečevanje poledice

Kavne usedline so lahko zelo uporabne tudi pozimi. Če pri roki nimate soli za posip dovoza oziroma površine pred hišo, si lahko namreč pomagate s kavnimi usedlinami, ki bodo prav tako zelo uspešno preprečile poledico.

5. Piling za telo

Kavne usedline niso odlične samo za piling lasišča, ampak jih lahko uporabite tudi za izdelavo pilinga za telo. Piling bo učinkovito odstranil odmrle kožne celice, pomaga pa lahko celo v boju s celulitom, saj je kofein znan po proticelulitnem učinku. Kavne usedline lahko kombinirate s soljo ali s sladkorjem. Nato dodajte malce kokosovega olja, po želji pa še nekaj kapljic svojega najljubšega eteričnega olja. Tako boste dobili odličen piling za telo.

6. Dodatek doma izdelanemu milu

Če radi izdelujete naravno milo, poskusite naslednjič v recept vključiti še kavne usedline (približno 1 žlico na 500 gramov mila). Tovrstno milo bo poskrbelo za nežen eksfoliacijski učinek. Umivanje rok boste tako združili z nežnim pilingom kože na dlaneh. Kavne usedline pa lahko obenem poskrbijo za zelo prijeten vonj mila.

7. Naravno gnojilo za rastline

V kavnih usedlinah lahko najdemo snovi, ki so zelo koristne za številne rastline, in sicer tako za rastline na vrtu kot za lončnice. Še posebej koristen je dušik v kavnih usedlinah. Tako so lahko kavne usedline tudi odlično naravno gnojilo. Če jih boste uporabljali na vrtu, ne pozabite, da bodo kavnih usedlin zagotovo zelo vesele tudi cvetlice.

- Oglas -

8. Lepši vonj dlani po lupljenju in rezanju česna

Česen lahko obogati okus najrazličnejših jedi. Toda lupljenje in sekljanje česna ima negativno plat: vonja, ki se zažre v roke, se je zelo težko znebiti. Kot ste najbrž uganili, si lahko tudi v tovrstnih primerih pomagate s kavnimi usedlinami. Dlani preprosto zdrgnite s kavnimi usedlinami, nato pa jih umijte z milom in vodo.

.

NAJNOVEJŠE