PeterÅ¡ilj (Petroselinum crispum) izboljÅ¡a okus Å¡tevilnih jedi, po prehranski vrednosti pa sodi v sam vrh ÅŸivil, Å¡e posebej, Äe ga jemo surovega. Åœe vse od Äasov starih Rimljanov velja za ÅŸivilo, ki koristi zdravju. Äe boste pojedli pribliÅŸno 25 gramov sveÅŸega peterÅ¡ilja na dan, si boste na zelo preprost naÄin zviÅ¡ali vnos ÅŸeleza, kalcija in folne kisline ter s tem zadostili dnevni potrebi po vitaminu C.
Peteršilj so s pridom uporabljali şe stari Grki
V antiÄni GrÄiji je peterÅ¡ilj veljal za sveto rastlino, z njegovim vencem pa so ovenÄali triumfatorje. VraÄi so verjeli, da se je smrtnega sovraÅŸnika mogoÄe znebiti tako, da so nabrali vejice peterÅ¡ilja, ves Äas mrmrali osovraÅŸeno ime in po nekaj dneh je bil sovraÅŸnik zagotovo mrtev. Perzijski uÄenjak Avicenna je trdil, da peterÅ¡ilj spodbuja izloÄanje seÄa, ureja menstrualni ciklus ter Äisti ledvice, mehur in maternico. Stari Rimljani so peterÅ¡ilj pred bojem dajali gladiatorjem, saj naj bi jim dajal moÄ in skrbel za njihove boljÅ¡e reflekse.
Pri peterÅ¡ilju so zdravilni vsi deli â listi, koren in plod. Koren peterÅ¡ilja vsebuje od 3 do 7 % eteriÄnega olja, v njem pa najdemo Å¡e provitamin A, vitamina B in C, mineralne soli, ÅŸelezo, kalcij, fluor ÅŸveplo, jod, baker mangan, palmitinsko kislino, sladkor, Å¡krob, sluz ⊠V listih najdemo eteriÄno olje, karoten vitamin C, apigenin.
PeterÅ¡ilj je v prehranskem smislu idealna zelenjava. Na Å¡tevilnih ravneh preventivno deluje na naÅ¡e zdravje, poleg tega pa tudi spodbuja delovanje notranjih organov. Znan je po svojem diuretiÄnem delovanju, saj vsebuje eteriÄna olja, ki draÅŸijo ledviÄno sredico. Zaradi tega naj bodo pri njegovem uÅŸivanju pozorni ljudje, ki imajo teÅŸave z vnetjem ledvic, saj v tem primeru lahko pride do zdravstvenih zapletov.
Pozitivni uÄinki in uporaba peterÅ¡ilja za zdravje:
- je naravni diuretik
- krepi imunski sistem
- zmanjšuje vnetja v telesu
- skrbi za zdravo srce in oÅŸilje
- zmanjšuje tveganja za nastajanje rakavih obolejn
- pomaga pri vnetjih seÄil
- Äisti jetra
- poskrbi za sveÅŸ zadah
Peterišilj za naše zdravje
Poleg tega peterÅ¡ilj pomaga tudi pri anemiji, oslabelosti organizma zaradi razliÄnih vnetij, pri artritisu, ledviÄnih boleznih (ledviÄnih kamnih, bakterijah, pesku), celulitu, protinu, debelosti, motnjah pri prebavi hrane, boleznih srca in oÅŸilja, angini pektoris, srÄni vodenici, Ärevesnih parazitih, vetrovih, ekcemih, teÅŸavnem uriniranju, uravnavanju meseÄnega ciklusa, odganjanju uÅ¡i, pri vnetju mehurja, uravnavanju prebave, zdravljenju ÅŸelodca, pri boleznih jeter, vnetju prostate, pri motnjah krvnega obtoka, pri zlatenici, krÄih, revmatiÄnih obolenjih, boleznih ÅŸolÄa, pri poviÅ¡ani telesni temperaturi, razliÄnih oblikah koÅŸnih bolezni, Äebeljih pikih, pomanjkanju spolne sle pri moÅ¡kih âŠ
Uşivanje peteršilja zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj
PeterÅ¡ilj je bogat s flavonoidom, imenovanim apigenin, ki dokazano zmanjÅ¡uje tveganje za nastanek doloÄenih vrst raka, na primer koÅŸnega raka, raka na dojkah in prostati. Apigenin tudi deluje protivnetno ter je moÄan antioksidant.
Z uÅŸivanjem peterÅ¡ilja krepimo imunski sistem in prepreÄujemo vnetja
EteriÄna olja v peterÅ¡ilju dokazano krepijo imunski sistem ter tako igrajo zelo pomembno vlogo pri alergijah, avtoimunskih boleznih ter ostalih vnetnih procesih. Evgenol, eno od eteriÄnih olj, ki jih najdemo v peterÅ¡ilju, na primer zelo uÄinkovito pomaga pri artritiÄnih obolenjih. To olje v kombinaciji z drugimi protivnetnimi lastnostmi peterÅ¡ilja zelo uÄinkovito zmanjÅ¡uje otekle sklepe. PeterÅ¡ilj prav tako pomaga Å¡Äititi Å¡e pred drugimi obolenji, kot so na primer sladkorna bolezen, rak debelega Ärevesja in danke ter astma.
Peteršilj skrbi za zdravo srce in oşilje
V peterÅ¡ilju najdemo tudi veliko folne kisline, ki zniÅŸuje raven homocisteina (amino kisline, ki lahko poÅ¡koduje ÅŸilne stene), zaradi Äesar se zmanjÅ¡a tveganje za nastanek srÄnega infarkta, moÅŸganske kapi in aterskleroze.
PeterÅ¡ilj blaÅŸi vnetja seÄil
Poleg brusnic nam je pri vnetih seÄilih v pomoÄ tudi peterÅ¡ilj. Äe se simptomi vnetja po nekaj dneh ne izboljÅ¡ajo, se obrnite na svojega osebnega zdravnika.
S peteršiljem do zdravih jeter
Spojini apigenin in miristicin, ki ju najdemo v peterÅ¡ilju, spodbujata nastajanje jetrnega encima, ki pozitivno vpliva na razstrupljanje naÅ¡ega telesa. Razstrupljanje je namreÄ nujno za ohranjanje zdravja in optimalnega delovanja jeter.
Uşivanje peteršilja za sveş dah
PeterÅ¡ilj je tudi prava bomba klorofila, ki ima med drugim moÄno protibakterijsko delovanje. Po obroku pojejte vejico ali dve peterÅ¡ilja in tako boste poskrbeli za sveÅŸ dah.
Uporaba peterÅ¡ilja in njegovi zdravilni uÄinki
Raznolika kombinacija Å¡tevilnih koristnih sestavin pripomore tudi k razliÄnim zdravilnim uÄinkom peterÅ¡ilja in pestri uporabi peterÅ¡ilja.
- Odvajanje vode. PeterÅ¡ilj je tradicionalni diuretik. Njegov diuretiÄni uÄinek postane oÄiten po zauÅŸitju 25 gramov sveÅŸega peterÅ¡ilja. Ta uÄinek so tradicionalno uporabljali za zdravljenje protina, zastajanje vode v telesu in oslabljenega delovanja ledvic. Poleg tega varuje jetra. Zdravilci mu (Å¡e posebno sveÅŸemu peterÅ¡iljevemu soku) pripisujejo moÄ pri odpravi vnetja seÄnih poti in mehurja in pri odpravi ledviÄnih kamnov. KliniÄnih raziskav, ki bi potrdile uporabo peterÅ¡ilja kot diuretika in za omenjeno zdravljenje Å¡e nimamo.
- Antioksidativna zaÅ¡Äita. Ljudi, ki pojedo veÄ ÅŸivil, bogatih z antioksidanti, redkeje prizadenejo rak, bolezni srca, moÅŸganska kap in siva mrena. V dveh raziskavah je peterÅ¡ilj omejil uÄinke znanih rakotvornih snovi.
- Pomaga pri slabokrvnosti. 25 gramov peterÅ¡ilja vsebuje veÄ ÅŸeleza kot 200-gramski svinjski zrezek. Veliki koliÄini ÅŸeleza se pridruÅŸuje tudi velika koliÄina folne kisline, ki je med drugimi potrebna za tvorbo rdeÄih krvniÄk in vitamina C, ki izboljÅ¡uje vsrkanje ÅŸeleza. (Izkoristek ÅŸeleza je sicer z rastlinskih virov slabÅ¡i kot iz mesnih).
- Bogat vir kalcija. PeterÅ¡ilj je koristen nemleÄni vir kalcija, zlasti za ljudi, ki pojedo malo mleka in mleÄnih izdelkov in za stroge vegane.
- KrepÄilo. Zdravilci poudarjajo, da je peterÅ¡ilj dober za krepitev telesa. Menda postanejo starejÅ¡i ljudje, brezvoljneÅŸi in tisti, ki okrevajo po bolezni, po uÅŸivanju peterÅ¡ilja bolj vitalni.
Peteršilj tudi proti slabemu zadahu
Poleg vsega omenjenega peterÅ¡ilj uporabljajo Å¡e v druge namene. V ljudskem zdravilstvu njegov Äaj denimo priporoÄajo za zniÅŸanje poviÅ¡ane telesne temperature. Obloge iz sveÅŸe sesekljanih listiÄev naj bi pomagale pri pretegnjenih miÅ¡icah in pri pikih ÅŸuÅŸelk. PeterÅ¡iljev Äaj kot obkladek pa naj bi pomagal pri vnetih oÄeh. Njegova zelo uporabna lastnost je, da pomaga odpraviti slab zadah v ustih, Äe zveÄimo njegove sveÅŸe liste.
Z njim si lahko pomagajo celo kroniÄni alkoholiki, saj pomaga pri obnavljanju jeter. Alkohol namreÄ vpliva na izloÄanje mangana, peterÅ¡ilj pa ga pomaga hitro nadomeÅ¡Äati. Mangan pa k delovanju pomaga encimom, pristojnim za razstrupljanje.
Zanimivi naÄini uporabe peterÅ¡ilja
Poglejmo Å¡e nekaj zanimivih, s peterÅ¡iljem povezanih raziskav in naÄinov uporabe. V reviji Foodborne Pathogens and Disease so leta 2010 znanstveniki potrdili, da eteriÄno olje iz peterÅ¡ilja ÅŸe v dveh urah zavre delovanje plesni. V publikaciji Carcinogenesis pa so ÅŸe pred desetletjem zapisali, da miristicin (ena od peterÅ¡iljevih uÄinkovin) deluje kot naravni kemoterapevtik. Raziskovalci v Saudski Arabiji so dokazali, da so flavonoidi iz listov peterÅ¡ilja naravne uÄinkovine pri zdravljenju ÅŸelodÄnih razjed. Japonskim znanstvenikom pa je uspelo dokazati, da ima alkoholni izvleÄek iz nadzemnih delov peterÅ¡ilja moÄan estrogeni uÄinek. TurÅ¡ki raziskovalci so dokazali, da tradicionalna raba peterÅ¡ilja dobro vpliva na sladkorno bolezen. Predvsem uporaba peterÅ¡ilja varuje jetra pred hepatotoksiÄnostjo zaradi diabetesa.
DomaÄi recepti s peterÅ¡iljem
V slovenskem zdravilstvu pripravke peterÅ¡iljevih korenin ÅŸe od nekdaj uporabljamo ob vnetju seÄnega mehurja ter ob zastajanju vode v telesu. Pomagajo tudi pri izkaÅ¡ljevanju sluzi iz dihal. V veÄjih odmerkih pripravki (posebno tisti iz plodov) povzroÄijo krÄevito napetost maternice ter moÄan priliv krvi vanjo, zato jih ne smejo uporabljati noseÄnice. Preveliki odmerki peterÅ¡iljevega eteriÄnega olja so strupeni in omamljajo!
Pripravke za notranjo uporabo sicer pripravimo po naslednjih navodilih:
- poparek iz ene jedilne ÅŸlice zdrobljenih listov na ÄaÅ¡o vode: enkrat do dvakrat na dan eno skodelico
- poparek iz pol do ene Äajne ÅŸliÄke zdrobljenih korenin na ÄaÅ¡o vode: enkrat do dvakrat na dan po eno skodelico
- poparek iz pol Äajne ÅŸliÄke zdrobljenih plodov: enkrat do dvakrat na dan po eno skodelico.