Boreč – zdravilna solatna dišavnica, ki je lahko tudi okrasna rastlina

V oko nam hitro padejo modri zvezdasti cvetovi, katere obletavajo čebele, saj so polni nektarja. Boreč je enoletnica, ki je manj poznana kot zdravilna rastlina. Boreč vsebuje snov, ki deluje na žleze, ki izločajo adrenalin, kar ima za posledico večjo budnost in vedrino, ter preprečuje stres.

Boreč

Za rast boreč potrebuje rahla prepustna tla, saj ne prenaša zastajanja vode. Sejemo ali sadimo ga na sončnih do pol sončnih legah. Zaraste do 80 cm visoko in se razraste v grm, zato mu moramo nameniti dovolj prostora. Posejana semena zagrnemo z zemljo, saj če bodo izpostavljena svetlobi ne bodo kalila. Mesto setve je priporočljivo, tudi poteptati, da izboljšamo stik semena z zemljo ter poskrbimo, da so res vsa semena v temi pod zemljo.  Če sejemo ali sadimo več rastlin naj bodo te med seboj oddaljene 80 cm. V preveliki gneči so rastline občutljivejše na pepelasto plesen in listne uši. Ker zraste tako visoka rastlina  je navadno potrebno nuditi oporo. Lahko pa boreč večkrat pinciramo in tako ne ob potreboval opore.

Boreč cveti od junija do septembra, cvetovi se počasi odpirajo od spodaj navzgor.  Ker je to enoletna rastlina in živi le kratek čas, jo je priporočljivo sejati večkrat po malem vse do julija. Za naslednje leto pa se bo zasejal kar sam. Rastline redčimo na razdaljo 50 cm. Starejše rastline boreča bomo le s težavo presadili, saj ima dolge korenine in mehke liste, ki se ob kopanju poškodujejo. Če ga želimo imeti tudi čez zimo svežega, ga v jeseni sejemo v lončke.

boreč

Boreč v kulinariki

Modre cvetove lahko dodamo solatam, saj imajo prijeten okus po kumarah. Mlade liste, ki jih na drobno sesekljamo dodamo kumaričini, paradižnikovi in krompirjevi solati. Dodajamo jih tudi zelenjavnim juham in enolončnicam ali kot dodatek na maslu narejeni zelenjavi. Mlade liste lahko skupaj z listi špinače pripravimo kot kremno špinačo. Cvetove in liste uporabimo lahko sveže ali suhe  kot dodatek omakam. Sveže liste dodajamo raznim namazom, dušenemu mesu. Dodamo jih tudi v pijače in sirupe, saj lajšajo kašelj. Pripravljamo lahko zeliščne čaje iz suhih in svežih listov.

Namig za uporabo

Zaradi globokega koreninskega sistema izboljša težka tla. Prav tako ga sejemo poleg kolerabice in kapusnic, saj odvrača njihove škodljivce.

Kliknite na ← → za premikanje

DELI
Damjana Benec
univ. dipl. inž. agronomije, pozna tudi odgovore na vsa vaša vprašanja, pa naj si bo to iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva, zato jo v vsaki številki revije Bodi eko najdete tudi v naši rubriki ‘Vprašajte strokovnjaka’. Ima tudi svojo spletno trgovino www.sejmo.si, kjer lahko kupite tudi ekološka semena.