Ekologija & OkoljeZnebite se kemikalij na sadju in zelenjavi z domačo čistilno vodico

Znebite se kemikalij na sadju in zelenjavi z domačo čistilno vodico

MORDA VAS ZANIMA

Površina sadja in zelenjave je pogosto obložena s konzervansi, smolami in pesticidi. Preden zaužijemo sočno jabolko ali pripravimo okusno špinačno juho, moramo hrano dobro oprati. A pranje z vodo včasih ne zadostuje. Predstavljamo vam učinkovit recept za temeljito odstranjevanje umazanije in kemikalij s površine sadja in zelenjave.

- Oglas -

V ameriški nevladni organizaciji Environmental Working Group so leta 2015 opravili teste, s katerimi so ugotavljali, katere vrste sadja in zelenjave vsebujejo največ pesticidov. Sem sodijo: jabolka, jagode, grozdje, zelena, breskve, rumena paprika, nektarine, kumarice, češnjev paradižnik, stročji grah in krompir. Zanje svetujemo še posebej temeljito čiščenje.

Umivanje sadja

Med vrste sadja in zelenjave, ki so najmanj obremenjene s pesticidi, po podatkih omenjene organizacije iz leta 2015 sodijo: avokado, sladka koruza, ananas, zelje, šparglji, mango, papaja, kivi, jajčevec, zamrznjen sladki grah, čebula, grenivka, melona, cvetača in sladki krompir.

Hrano vselej umijte

Preden zaužijete katero koli sadje ali zelenjavo, ju vedno dobro umijte z vodo. Tudi, če hrana ne vsebuje voskov, pesticidov in konzervansov, je umazana vsaj od prsti ali rokovanja. Zapomnite si pravilo, da sadja in zelenjave nikoli ne lupite (razen, če hrane sicer ne morete zaužiti), saj je večina vitaminov in vlaknin shranjenih prav v olupku. Namesto lupljenja sadež ali zelenjavo raje temeljito očistite.

Domača čistilna vodica – za gladke olupke

- Oglas -

To domačo čistilno vodico proti pesticidom, drugim kemikalijam in nečistočam, uporabite le na tistem sadju ali zelenjavi, ki ima gladko površino (npr. jabolko, paprika ipd.).

Potrebujete:

  • skodelico mrzle vode,
  • žlico limoninega soka,
  • žlico jedilne sode,
  • čajno žličko izvlečka semen grenivke.

Priprava in uporaba:

Sestavine zmešajte v steklenički z razpršilcem. Sadje in zelenjavo dobro pošpricajte s čistilno vodico in jo pustite delovati 5 minut, nato pa sperite s čisto vodo.

Domača čistilna vodica – za grudičaste olupke

Sledeča čistilna vodica je primerna za čiščenje sadja in zelenjave z neravno, grudičasto površino (npr. maline, jagode, brokoli ipd.).

Potrebujete:

  • 2 skodelici mrzle vode,
  • ¼ skodelice belega kisa,
  • 2 čajni žlički soli,
  • čajno žličko izvlečka semen grenivke.

Priprava in uporaba:

- Oglas -

Sadje in zelenjavo, ki ju želite očistiti, položite v skledo in ju prelijte s tako pripravljeno čistilno vodico. Pustite namakati 10 do 30 minut, nato pa dobro sperite s čisto vodo.

Temeljito umivanje hrane pred zaužitjem pomembno prispeva k zmanjšanju vnosa toksinov v telo. Razstrupite se in kmalu se boste počutili bolj sveže, mladostno in energično.

NAJNOVEJŠE