0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliGlina je tudi naravno zdravilo za živali

Glina je tudi naravno zdravilo za živali

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno smo že vsi doživeli, da se je naš pasji prijatelj takoj, ko smo ga čisto na sveže stuširali in počesali, povaljal po največji blatni luži, kar jih je v okolici. Zakaj to naredi? Ker ve, kaj je zanj zdravo. Naravna glina je namreč poznana kot zdravilna naravna sestavine Zemlje, ki ima pozitivne zdravilne in čistilne učinke na zdravje ljudi, živali ter rastlin. V naravi velja za naravno čistilko okolja, uničuje bakterije in celo čisti onesnaženo vodo, zato ni nič kaj neverjetno dejstvo, da je glina za uživanje in »valjanje« prva naravna pomoč pri živalih.

- Oglas -

Glina za zdravljenje živali

Živali v divjini glino obožujejo!

Živali v divjini ne potrebujejo knjig niti znanstvenih razlag, zakaj je glina za njih tako dobra – pa vseeno jo v naravi VEDNO poiščejo in uporabijo. Prepletanje živali in naravne gline je v naravi naravnost čudovito – divje živali imajo dokazano zelo močno naravno nagnjenje k iskanju gline v naravi, saj je za mnoge izmed njih dostop do tega naravnega bogastva pogoj za preživetje. Z uživanjem gline se divje živali čistijo okoljskih zastrupitev, z valjanjem po njej pa blažijo rane in druge kožne bolezni. Razlogi, zakaj imajo živali takšen nagon po glini, so različni:

 • poiščejo jo, ko imajo v sebi presežek njim škodljivih snovi;
 • ko iščejo določene naravne minerale, ki jih potrebujejo za svojo prehrano;
 • glina zmanjša srbenje in pospešuje celjenje ran;
 • preprečuje zastrupitve in okužbe;
 • ščiti pred soncem.

Glina pri živalih torej deluje podobno kot pri ljudeh – je analgetik, saj zmanjšuje boleče srbenje, pospeši celjenje in zmanjša vidnost brazgotin, preprečuje zastrupitve in priskrbi naravne minerale.

- Oglas -

Nekaj zanimivih primerov iz divjine:

 • Gorile bodo poiskale glino v naravi, ko bodo imele težave z drisko,
 • podgane takrat, ko bodo imele v sebi preveč pesticidov ,
 • ptice pa bodo z njeno pomočjo v sebi ohranjale naravno ravnovesje notranjih parazitov,
 • papige v Amazoniji so znane prav po uživanju gline,
 • sloni po glini kopljejo, da dosežejo naravni vir magnezija, kalija, kalcija in ostalih mineralov,
 • glino pa so našli tudi v iztrebkih tigrov in levov.

Uporaba gline pri domačih živalih

Ker pa doma po navadi nimamo skritega leva, s katerim bi se igrali, je vredno razmisliti, da bi glina lahko pripomogla tudi pri prehrani in oskrbi našega mačka, psa ali ptička. Mogoče je zanimivo dejstvo, da bo kar nekaj domačih ljubljenčkov med navadno vodo in vodo, v kateri je namočena glina, izbralo prav slednjo! Namreč, tudi domači ljubljenčki in kosmatinčki imajo v prebavnem traktu pogosto polno bakterij, virusov in glivic, ki jih glina s telesa enostavno ter popolnoma naravno izloči.

 • Za poškodbe, odrgnine, pike, ugreze in zvine se na prizadeto območje nanese debelo glineno oblogo, ki jo lahko ovijemo z elastičnim bombažnim povojem ter pustimo nekaj ur. Prizadeto mesto je priporočljivo mazati VSAK dan vsaj deset dni.
 • Za lepši videz kožuha in dlake ter pri različnih kožnih boleznih pripravimo štirinožnemu prijatelju glineno kopel. V pet litrov vode stresemo nekaj pesti gline in pustimo, da se valja po glinenem blatu. Na koncu glino, ki je ostala na kožuščku, speremo s čisto vodo.
 • Za boljšo prebavo: psi in mačke imajo dovolj eno žličko gline v pol litra vode – premešamo in pustimo, da se glina usede. Za večje živali, kot so konji in krave, pa lahko približno 4 žličke gline stresemo v liter vode, premešamo ter pustimo. Poleg glinene vode morajo imeti vse živali vedno dostop tudi do sveže vode.

Priprava glinene vode za boljšo prebavo psa:

Glina živali

Glina in konji

Zdravilna glina je že med našimi predniki veljala za prvo pomoč pri negi in poškodbah konj, saj deluje na podoben način kot pri ljudeh – antibakterijsko, zdravilno, regenerativno in absorpcijsko. Glino za poškodbe in hitrejše okrevanje konj uporabljajo po vsem svetu, zato jo poznajo vsi pravi ljubitelji konj. Glina za konje je bila zato v preteklosti in je še danes prva ter naravnost čudovita naravna pomoč, ki nima popolnoma nobenih kontraindikacij.

- Oglas -

Piše Tina Avguštin

.

NAJNOVEJŠE