0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZnanstveniki razvili eko cement

Znanstveniki razvili eko cement

MORDA VAS ZANIMA

Mehiški znanstveniki so razvili cement, ki bazira na geopolimerih, katerega proizvodnja in uporaba ima veliko manjši ogljični odtis od klasičnega.
cement, zidak, gradnjaTo pomeni manj ogljikovih emisij in manj porabe fosilnih goriv potrebnih za izdelavo cementa, poleg tega pa je je tak cement bolj odporen in vzdržljiv od navadnega. Glede na obsežnost uporabe cementa, je okolju prijaznejši eko cement dobra rešitev.

- Oglas -

Za izdelavo cementa potrebujejo apnenec, glino in skrilavec, katere segrevajo na okoli 1450°C s pomočjo oglja in koksa. Ta proces seveda ustvarja ogljikove emisije – za 1 kg cementa se ustvari 1 kg emisij (torej približno 1:1), kar definitivno ni dober izkoristek za okolje. Novi postopek izdelave cementa pa potrebuje pol manjšo temperaturo za proces (750°C), stranski proizvodi in emisije pa se prav tako porabljajo za sam proces izdelave, kar pomeni, da se lahko stroški izdelave zmanjšajo tudi do 50%, emisije pa celotnega procesa pa se lahko zmanjšajo tudi do 80%.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×