Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Vrt & VrtnarjenjeZemlja za eko vrt

Zemlja za eko vrt

MORDA VAS ZANIMA

Kvaliteta zemlje za vrt je eden najpomembnejših dejavnikov vsakega vrta, še posebej če imate eko vrt, morate biti veliko bolj pozorni, kaj zemlji dodajate. Od nje je odvisen končni pridelek in tudi njegova kvaliteta.

- Oglas -

Zemlja za vrt, vrtnarjenje zemlja, vrtna zemljaKo pripravljamo zemljo, še posebej tako za eko vrt, moramo paziti na veliko dejavnikov kot so dodatki za boljši izkoristek vode, ravnovesje hranilnih snovi, treba pa je poskrbeti tudi za dobro zračnost zemlje.

Hranilne snovi

Glavne hranilne snovi za rastline so dušik, fosfor in kalij. Tudi kupljena zemlja, ki naj bi bila že uravnovešena in pripravljena ni vedno dobra, zato je najbolje, da naredite enostaven in poceni test zemlje, ki vam bo pokazal, kakšne kvalitete je zemlja. Test lahko kupite v trgovinah s ponudbo za vrt in vrtnarjenje.

Dušik

Dušik igra najpomembnejšo nalogo pri rasti vaših vrtnih rastlin. Le-te sicer ne porabljajo samega dušika, ampak nitrate, ki jih proizvajajo bakterije v zemlji, ki spreminjajo dušik v nitrate. Ker je dušik topen v vodi, ga je treba nadomestiti vsako sezono, saj se zelo hitro raztopi in razgradi. Pri dušiku pazite pri količini, saj bodo rezultat velike količine dušika v zemlji velike močne rastline z velikimi listi in stebli, vendar posledično z manj in majšimi sadeži, zato pri takih raslinah kot so paradižnik, paprika, bučke … ne pretiravajte.
Če želite dodati nekoliko več dušika zemlji, uporabite kavna zrna, saj le-ta vsebujejo veliko količino. Vendar pazite, če je vaša zelja že kisla, bo to kislost še povečalo, zato je vedno treba paziti na ravnovesje.

Fosfor

Fosfor je potreben za močne in zdrave korenine in za fazo cvetenja rastlin. Ko se začenja cvetenje rastlin (na primer paradižnika), dodajte več fosforja koreninam, saj v tej fazi rastlina potrebuje več fosforja kot dušika, če hočemo veliko zdravih kvalitetnih sadežev. Največ fosforja najdemo v iztrebkih netopirjev in morskih ptic.

Kalij

- Oglas -

Kalij skrbi za zdravje rastlin in je njihov obrambni sistem bred boleznimi. Rastlinam na vrtu pomaga proizvajati ogljikohidrate in proteine, ki so prav tako potrebni za rast. Tako kot dušik je tudi kalij zelo topen v void, zato je treba tudi tega nadomeščati bolj pogosto.
Če zemlji primanjkuje kalija, ji dodajte pepel ali pesek kamnin, ki so bogate s kalijem, s katerega se potem skozi leta počasi sproščajo manjše količine kalija. Pri lesnem pepelu pazite na količino, saj ta povečuje kislost zemlje.

Poleg glavnih hranil pa vaša zemlja za eko vrt potrebuje tudi manjše količine kalcija, magnezija, cinka, molibdena, bakra in še kaj bi se našlo. Izvrsten vir mineralov so na primer alge in zdrobljene vulkanske kamnine, kot tudi iztrebki deževnikov.

Sajenje zelenjave, sajenje, setev

Struktura zemlje

Strukturo zemlje določajo gostota, struktura in zadrževanje vode. Dobra zemlja mora dobro vpijati vodo, dovolj časa ohranjati vlažnost, hkrati pa odvajati odvečno vodo. To pomeni, da mora približno 30 % zemlje vsebovati vlaknine organskih materialov, kot je šota, za izdelavo podbnega materijala pa se uporabljajo tudi kokoseve lupine.

Za dobro propustnost zemlje je dobra rešitev pesek, ki preprečuje zastajanje odvečne vode, vendar pazite – če vaša zemlja vsebuje tudi ilovico, bo dodajanje peska stvar samo še poslabšalo.

Lahko naredite tudi kompost s črvi (vermikultura), s katerega poleg kompostirane zemlje pobirate tudi iztrebke črvov, ki so odlični za ohranjanje propustnosti zemlje za vaš eko vrt.

Prejšnji članekZnanstveniki razvili eko cement
Naslednji članekLovor za lepše lase

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×