0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeZemlja za eko vrt

Zemlja za eko vrt

MORDA VAS ZANIMA

Kvaliteta zemlje za vrt je eden najpomembnejših dejavnikov vsakega vrta, še posebej če imate eko vrt, morate biti veliko bolj pozorni, kaj zemlji dodajate. Od nje je odvisen končni pridelek in tudi njegova kvaliteta.

- Oglas -

Zemlja za vrt, vrtnarjenje zemlja, vrtna zemljaKo pripravljamo zemljo, še posebej tako za eko vrt, moramo paziti na veliko dejavnikov kot so dodatki za boljši izkoristek vode, ravnovesje hranilnih snovi, treba pa je poskrbeti tudi za dobro zračnost zemlje.

Hranilne snovi

Glavne hranilne snovi za rastline so dušik, fosfor in kalij. Tudi kupljena zemlja, ki naj bi bila že uravnovešena in pripravljena ni vedno dobra, zato je najbolje, da naredite enostaven in poceni test zemlje, ki vam bo pokazal, kakšne kvalitete je zemlja. Test lahko kupite v trgovinah s ponudbo za vrt in vrtnarjenje.

Dušik

Dušik igra najpomembnejšo nalogo pri rasti vaših vrtnih rastlin. Le-te sicer ne porabljajo samega dušika, ampak nitrate, ki jih proizvajajo bakterije v zemlji, ki spreminjajo dušik v nitrate. Ker je dušik topen v vodi, ga je treba nadomestiti vsako sezono, saj se zelo hitro raztopi in razgradi. Pri dušiku pazite pri količini, saj bodo rezultat velike količine dušika v zemlji velike močne rastline z velikimi listi in stebli, vendar posledično z manj in majšimi sadeži, zato pri takih raslinah kot so paradižnik, paprika, bučke … ne pretiravajte.
Če želite dodati nekoliko več dušika zemlji, uporabite kavna zrna, saj le-ta vsebujejo veliko količino. Vendar pazite, če je vaša zelja že kisla, bo to kislost še povečalo, zato je vedno treba paziti na ravnovesje.

- Oglas -

Fosfor

Fosfor je potreben za močne in zdrave korenine in za fazo cvetenja rastlin. Ko se začenja cvetenje rastlin (na primer paradižnika), dodajte več fosforja koreninam, saj v tej fazi rastlina potrebuje več fosforja kot dušika, če hočemo veliko zdravih kvalitetnih sadežev. Največ fosforja najdemo v iztrebkih netopirjev in morskih ptic.

Kalij

Kalij skrbi za zdravje rastlin in je njihov obrambni sistem bred boleznimi. Rastlinam na vrtu pomaga proizvajati ogljikohidrate in proteine, ki so prav tako potrebni za rast. Tako kot dušik je tudi kalij zelo topen v void, zato je treba tudi tega nadomeščati bolj pogosto.
Če zemlji primanjkuje kalija, ji dodajte pepel ali pesek kamnin, ki so bogate s kalijem, s katerega se potem skozi leta počasi sproščajo manjše količine kalija. Pri lesnem pepelu pazite na količino, saj ta povečuje kislost zemlje.

Poleg glavnih hranil pa vaša zemlja za eko vrt potrebuje tudi manjše količine kalcija, magnezija, cinka, molibdena, bakra in še kaj bi se našlo. Izvrsten vir mineralov so na primer alge in zdrobljene vulkanske kamnine, kot tudi iztrebki deževnikov.

Sajenje zelenjave, sajenje, setev

Struktura zemlje

Strukturo zemlje določajo gostota, struktura in zadrževanje vode. Dobra zemlja mora dobro vpijati vodo, dovolj časa ohranjati vlažnost, hkrati pa odvajati odvečno vodo. To pomeni, da mora približno 30 % zemlje vsebovati vlaknine organskih materialov, kot je šota, za izdelavo podbnega materijala pa se uporabljajo tudi kokoseve lupine.

- Oglas -

Za dobro propustnost zemlje je dobra rešitev pesek, ki preprečuje zastajanje odvečne vode, vendar pazite – če vaša zemlja vsebuje tudi ilovico, bo dodajanje peska stvar samo še poslabšalo.

Lahko naredite tudi kompost s črvi (vermikultura), s katerega poleg kompostirane zemlje pobirate tudi iztrebke črvov, ki so odlični za ohranjanje propustnosti zemlje za vaš eko vrt.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE