Zelje, ena prvih in zadnjih zelenjav

  Zelje je pravzaprav ena od prve zelenjave, ki nam pade na pamet, ko pomislimo na kuho naših babic. Zaradi vse večje popularnosti najrazličnejše zelenjave in prehranskih dodatkov, morda ni več tako »kul«, je pa vsekakor odličen. Tako po okusu, kot tudi po hranilnih vrednostih. Starodavni zdravilci so verjeli, da ima zelje lunino moč, ker je zrastel ob polni luni, dandanes pa vseeno vedo, da njegov zdravilni učinek izvira iz vsebnosti žvepla ter vitamina C. Zakaj bi torej tudi zelju lahko rekli »superhrana«?

  Zelje

  Pomaga pri hujšanju in razstrupljanju telesa

  Spet moramo poudariti, da je pomemben jedilnik in samo z uvedbo določene hrane ne boste postali vitki, ampak ob pravilni in urejeni prehrani, vam bo zelje v veliko pomoč. Skodelica kuhanega zelja ima namreč le 33 kalorij. Vsebuje tudi veliko vlaknin in seveda malo maščob. Visoka vsebnost vitamina C in žvepla v zelju odstranjuje strupe (proste radikale in sečne kisline). Ti so glavni vzroki za artritis, kožne bolezni in revmatizem. Zelje preprečuje tudi absorpcijo maščobe po obroku in s tem niža holesterol.

  Pomaga pri glavobolih

  Nenavadno, a obloga iz toplega zelja naj bi pomagala pri lajšanju bolečin glavobola, presen sok zelja od 25 do 50 mililitrov dnevno pa pomaga pri pri kroničnih glavobolih. Že od rimskih časov naprej pa so tudi stanje povzročeno zaradi preveč spitega alkohola, zdravili z zeljem.

  Poln antioksidantov

  Predvsem rdeče zelje naj bi imelo veliko antioksidantov, predvsem tiste katere pogosto najdemo v modrih, vijoličnih in rdečih rastlinah. Študije kažejo da antioksidanti lahko zmanjša vnetja, ščitijo pred rakom in okrepijo delovanje možganov.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. Zelje je ZRASLO, nikoli ZRASEL. Tudi za pisanje o kmetijstvu je treba v zvezi z materinščino imeti zadeve “pošlihtane” v glavi. V nasprotnem je taka glava slabše uporabna kot zelje!!!?

  Comments are closed.