Ekologija & OkoljeŠkandal bo Volkswagen stal 18 milijard dolarjev

Škandal bo Volkswagen stal 18 milijard dolarjev

MORDA VAS ZANIMA

Volkswagen je v ZDA s pomočjo programske opreme na uradnih preizkusih prikazoval mnogo nižje izpuste škodljivih snovi, kot jih njihovi avtomobili zares oddajajo.

- Oglas -

Volkswagen

Ameriška okoljska agencija (EPA) je medijem prenesla novico, da so imeli Volkswagnovi dizelski avtomobili vgrajeno programsko opremo, ki je izključila nadzor emisij, ko so bili v običajni uporabi in ga vključila, ko je avtomobil opravljal preizkus ravni vsebnosti škodljivih sestavin.

Kot navaja EPA, Volkswagnovi dizelski avtomobili v življenju oddajajo od 10 do 40-krat več emisij, kot je dovoljeno v ameriških predpisih o zahtevani čistosti zraka. Gre za štirivaljne dizelske agregate v VW modelih beetle, jetta, golf, passat in v audiju A3. Obtožba se nanaša na vozila, ki so šla v prodajo od leta 2009 naprej (passat od leta 2014), skupno gre za 482 tisoč vozil. Kazen ni majhna: po ameriških predpisih lahko Volkswagen zaradi tega doleti kazen okoli 37 tisoč dolarjev za vsak avtomobil, ki ni v skladu z ameriškimi predpisi o kvaliteti zraka, kar bi pomnoženo lahko zneslo kazen skoraj 18 milijard dolarjev.

Volkwagen je včeraj potrdil, da so ustavili prodajo teh dizelskih avtomobilov v ZDA. Vpoklica naj ne bi bilo, saj vozila niso nevarna za uporabnike, vendar naj bi Volkwagen moral avtomobile popraviti na lastne stroške.

- Oglas -

EPA pa je že napovedala, da bo v ZDA v tej smeri preverile tudi dizelske modele drugih proizvajalcev.

Pa še zanimivost: takoj se je odzval tudi Hollywood, kjer naj bi posneli film o Volkswagnovi prevari. Leonardo DiCaprio, znan okoljevarstvenik, že dela na scenariju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×