fbpx
Domov Ekologija & okolje Škandal bo Volkswagen stal 18 milijard dolarjev

Škandal bo Volkswagen stal 18 milijard dolarjev

Volkswagen je v ZDA s pomočjo programske opreme na uradnih preizkusih prikazoval mnogo nižje izpuste škodljivih snovi, kot jih njihovi avtomobili zares oddajajo.

Volkswagen

Ameriška okoljska agencija (EPA) je medijem prenesla novico, da so imeli Volkswagnovi dizelski avtomobili vgrajeno programsko opremo, ki je izključila nadzor emisij, ko so bili v običajni uporabi in ga vključila, ko je avtomobil opravljal preizkus ravni vsebnosti škodljivih sestavin.

Kot navaja EPA, Volkswagnovi dizelski avtomobili v življenju oddajajo od 10 do 40-krat več emisij, kot je dovoljeno v ameriških predpisih o zahtevani čistosti zraka. Gre za štirivaljne dizelske agregate v VW modelih beetle, jetta, golf, passat in v audiju A3. Obtožba se nanaša na vozila, ki so šla v prodajo od leta 2009 naprej (passat od leta 2014), skupno gre za 482 tisoč vozil. Kazen ni majhna: po ameriških predpisih lahko Volkswagen zaradi tega doleti kazen okoli 37 tisoč dolarjev za vsak avtomobil, ki ni v skladu z ameriškimi predpisi o kvaliteti zraka, kar bi pomnoženo lahko zneslo kazen skoraj 18 milijard dolarjev.

Volkwagen je včeraj potrdil, da so ustavili prodajo teh dizelskih avtomobilov v ZDA. Vpoklica naj ne bi bilo, saj vozila niso nevarna za uporabnike, vendar naj bi Volkwagen moral avtomobile popraviti na lastne stroške.

EPA pa je že napovedala, da bo v ZDA v tej smeri preverile tudi dizelske modele drugih proizvajalcev.

Pa še zanimivost: takoj se je odzval tudi Hollywood, kjer naj bi posneli film o Volkswagnovi prevari. Leonardo DiCaprio, znan okoljevarstvenik, že dela na scenariju.

- Oglas -

Najnovejše

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×