Želite, da vaša hiša stoji še naslednjih 1500 let?

    Gradnja trdnih a vseeno okolju prijaznih zgradb je eden izmed temeljih ekoloških arhitekturnih principov.

    Veliko raziskav se je zato že osredotočilo na izdelavo temu primernega cementa in ostalih gradbenih materialov, vendar kaj pa če je vse, kar potrebujete za izdelavo takšnega cementa hrana?

    Nedavne študije so pokazale, da je skrivnost stabilnih struktur iz dinastije Ming v mešanici malte ter riža. Kitajski gradbeniki so namreč začeli tako, da so malti dodali mešanico lepljivega riža že pred 1500 leti. Gradbeniki so tako ugotovili, da riž dejansko doda moč cementu, kar so sedaj odkrili tudi znanstveniki, saj so te zgradbe preživele več potresov.

    In zakaj je lepljivi riž tako odličen dodatek k malti? No natančneje je to amilopektin, ki je polisaharid, ki ga najdemo v škrobu. Ta se nato veže s kalcijevim karbonatom, kar prispeva k trdnosti malte.

    Res je, da je malo verjetno, da bodo današnji gradbeniki začeli dodajati riž mešanici cementa. Vendar pa lahko ta najdba prispeva k boljšem razumevanju organskih materialov in njihovi moči pri samem načrtovanju konstrukcije.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte