Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Ekologija & okoljeŽelite, da vaša hiša stoji še naslednjih 1500 let?

Želite, da vaša hiša stoji še naslednjih 1500 let?

MORDA VAS ZANIMA

Gradnja trdnih a vseeno okolju prijaznih zgradb je eden izmed temeljih ekoloških arhitekturnih principov.

- Oglas -

Veliko raziskav se je zato že osredotočilo na izdelavo temu primernega cementa in ostalih gradbenih materialov, vendar kaj pa če je vse, kar potrebujete za izdelavo takšnega cementa hrana?

Nedavne študije so pokazale, da je skrivnost stabilnih struktur iz dinastije Ming v mešanici malte ter riža. Kitajski gradbeniki so namreč začeli tako, da so malti dodali mešanico lepljivega riža že pred 1500 leti. Gradbeniki so tako ugotovili, da riž dejansko doda moč cementu, kar so sedaj odkrili tudi znanstveniki, saj so te zgradbe preživele več potresov.

In zakaj je lepljivi riž tako odličen dodatek k malti? No natančneje je to amilopektin, ki je polisaharid, ki ga najdemo v škrobu. Ta se nato veže s kalcijevim karbonatom, kar prispeva k trdnosti malte.

Res je, da je malo verjetno, da bodo današnji gradbeniki začeli dodajati riž mešanici cementa. Vendar pa lahko ta najdba prispeva k boljšem razumevanju organskih materialov in njihovi moči pri samem načrtovanju konstrukcije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×