[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineMotnje krvnega obtoka: Najboljša zelišča za dobro kri in prekrvavitev

Motnje krvnega obtoka: Najboljša zelišča za dobro kri in prekrvavitev

MORDA VAS ZANIMA

V človekovem telesu mora tekočina oblivati približno tri bilijone celic in jim prinašati nujno potrebne hranilne snovi in odnašati škodljive odpadne snovi. Kadar so ti procesi zaradi motenj v krvnem obtoku ovirani, se to izraža z bolezenskimi znaki, predvsem z zvišanim krvnim tlakom ter preobremenjenostjo ali okvarami srca in ožilja. Pravilna prehrana z malo maščob in veliko rastlinskih vlaken ter redna telesna dejavnost, pri kateri se tudi zadihamo, ohranjata srce pri polni moči in preprečujeta nalaganje maščob na notranje stene arterij.

- Oglas -

Poznamo precej zdravilnih rastlin, ki delujejo varovalno in spodbujajo krvni obtok, najboljši med njimi je česen (Allium sativum).

Slabokrvnost

Poznamo več oblik slabokrvnosti (anemije). Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa, ki jo povzročajo krvavitve zaradi ran ali čezmerne menstrualne krvavitve, lahko zdravimo z zelišči (glejte tabelo številka 1). Rumeni encijan (Gentiana lutea) izboljša vsrkavanje hranilnih snovi, velika kopriva (Urtica dioica) pa vsebuje veliko železa. Uživajmo čim več rastlin z veliko železa. Železo vsebujejo vsa listnata zelišča, na primer pravi peteršilj (Petroselinum crispum) in zelje (Brassica oleracea).

Vedeti moramo še to, da moramo pred zdravljenjem z domačimi pripravki k zdravniku, da določi obliko slabokrvnosti.

Navadni pelin

Tabela številka 1: Učinkovita zeliščna zdravila pri slabokrvnosti ter priporočeni odmerki

- Oglas -
ZDRAVSTVENA TEŽAVA/SIMPTOMIZELIŠČNA ZDRAVILA IN NAČIN JEMANJA
SPLOŠNO ZDRAVLJENJE SLABOKRVNOSTIZelišči: rumeni encijan in pravi pelin (Artemisia absinthium) Zdravilo: Pol ure pred obrokom vzamemo z vodo od 2 do 5 kapljic tinkture enega izmed zelišč. Opozorilo: Nosečnice pripravkov iz pravega pelina ne smejo uživati. Zelišče: zdravilna svercija (Swertia chirata) Zdravilo: Pred glavnimi obroki 3-krat dnevno vzamemo z vodo po 5 do 10 kapljic tinkture.
SLABOKRVNOST ZARADI PRETIRANE MENSTRUALNE KRVAVITVEZelišče: velika kopriva Zdravilo: Iz 25 g zelišča in 750 ml vode napravimo poparek in čez dan vsega spijemo v majhnih požirkih.

Zvišani krvni tlak in arterioskleroza

Blažje oblike zvišanega krvnega tlaka in arterioskleroze (otrditev in delna zamašitev arterij) lahko zdravimo tudi z zdravilnimi rastlinami (glejte tabelo številka 2). Česen redči kri, zmanjšuje nalaganje maščob na stene arterij in znižuje krvni tlak; ajda (Fagopyrum esculentum) in ginko (Ginkgo biloba) spodbujata krvni obtok, znižujeta krvni tlak in preprečujeta arteriosklerozo; pravi ingver (Zingiber officinale) poživlja krvni obtok, predvsem skozi kapilare.

Treba je vedeti, da se morajo tisti, ki že jemljejo zdravila za srce ali krvni obtok, pred zdravljenjem z domačimi zeliščnimi pripravki posvetovati z zdravnikom.

Ginko

Tabela številka 2: Učinkovita zeliščna zdravila pri zvišanem krvnem tlaku in arteriosklerozi ter priporočeni odmerki

ZDRAVSTVENA TEŽAVA/SIMPTOMIZELIŠČNA ZDRAVILA IN NAČIN JEMANJA
ZDRAVLJENJE ZVIŠANEGA KRVNEGA TLAKA IN ARTERIOSKLEROZEZelišči: česen in ajda Zdravilo: Vsak dan pojemo po 1 do 2 sveža stroka česna ali jemljemo tablete enega izmed naštetih zelišč. Opomba: Najbolj učinkovito je varovalno jemanje česna, saj je kot zdravilo namreč dosti manj učinkovit.   Zelišče: ginko Zdravilo: Jemljemo ginkove tablete ali po pol žličke tekočega izvlečka, dvakrat dnevno z vodo; posamezno zdravljenje traja od 2 do 3 mesece.   Zelišče: pravi ingver Zdravilo: Vsak dan primešamo hrani četrt žličke nastrgane sveže ingverjeve korenike.

Palpitacije in napadi panike

Palpitacije se pojavijo zaradi nenadnega pospešenega ali nepravilnega bitja srca. Lahko so posledice stresa, tesnobe ali živčne napetosti, včasih jih povzročajo prevelike količine kofeina (iz kave, pravega čaja ali osvežilnih pijač), le redko pa so palpitacije posledica pravih obolenj ali okvar srca. Palpitacije so poglavitni prepoznavni znak napadov panike, ki se kažejo v nenadnem občutku hudega strahu in tesnobe. V teh primerih zelo pomagajo pripravki iz lipovega cvetja (Tilia spp.) in baldrijana (Valeriana officinalis), ker pomirjajo in sproščajo živčevje ter odpravljajo tesnobo. Več o zeliščih, ki pomagajo zoper palpitacije in napade panike, najdete v tabeli številka 3 spodaj.

Naj poudarimo, da moramo k zdravniku takoj, če palpitacije trajajo več minut.

Lipovo cvetje

Tabela številka 3: Učinkovita zeliščna zdravila pri palpitacijah in napadih panike ter priporočeni odmerki

ZDRAVSTVENA TEŽAVA/SIMPTOMIZELIŠČNA ZDRAVILA IN NAČIN JEMANJA
PALPITACIJEZelišče: lipovo cvetje Zdravilo: Iz 20 g lipovega cvetja in 750 ml vode pripravimo poparek in ga spijemo v enem dnevu, v treh do štirih odmerkih.   Zelišče: rdeči žajbelj (Salvia miltiorrhiza) Zdravilo: Pripravimo prevretek* in vsak dan spijemo po 3 do 4 odmerke; zdravljenje traja največ 7 dni. Namesto tega lahko izberemo pol manjšo dnevno količino in jo pijemo od 2 do 3 tedne. Opozorilo: Pripravkov iz rdečega žajblja ne smejo jemati nosečnice in osebe, ki jemljejo antikoagulante ali druga zdravila proti strjevanju krvi.
NAPADI PANIKEZelišči: lipovo cvetje in baldrijan Zdravilo: Skodelico poparka pripravimo iz žličke lipovega cvetja in pol žličke v prah zmletega baldrijana. Spijemo lahko po 4 skodelice poparka dnevno.   Zelišči: deljenolistna srčnica (Leonurus cardiaca) in lipovo cvetje Zdravilo: Poparek pripravimo iz srčnice (1 žlička) ali vzamemo po pol žličke vsakega zelišča na skodelico vode. Dnevno popijemo največ 4 skodelice enega izmed pripravkov. Opozorilo: Nosečnice pripravkov iz deljenolistne srčnice ne smejo uživati.

* Prevretek (običajna količina): 20 g posušenega ali 40 g svežega zelišča (ali zeliščne mešanice) damo v 750 ml hladne vode, ki mora med kuhanjem povreti na 500 ml (dobimo 3 do 4 odmerke).

- Oglas -

Omrzline in mrzli udi

Slaba prekrvavitev udov povzroča razne neprijetnosti in tudi boleče omrzline, ki se kažejo kot srbeče opekline na prstih rok in nog. S primernim gibanjem in z zeliščnimi zdravili lahko poživimo krvni obtok in poženemo v končne dele udov več »toplote«. Kot zdravilo so najprimernejša pekoča in ostra zelišča, na primer kajenska paprika (Capsicum frutescens) in ingver, ker izboljšajo pretok krvi po arterijah in preprečujejo nastanek omrzlin. Več o zeliščih, ki pomagajo zoper omrzline in mrzle ude, najdete v tabeli številka 4.

Nenehna telesna dejavnost in predvsem aerobne vaje pogosto zelo pripomorejo k izboljšanju zdravja. Če imamo prste na rokah ali nogah pogosto hladne ali otrple, moramo nujno k zdravniku.

Čili, kajenska paprika

Tabela številka 4: Učinkovita zeliščna zdravila za omrzline in mrzle ude ter priporočeni odmerki

ZDRAVSTVENA TEŽAVA/SIMPTOMIZELIŠČNA ZDRAVILA IN NAČIN JEMANJA
SLABA PREKRVAVITEV DLANI IN STOPALZelišče: kajenska paprika Zdravilo: Pozimi jemljemo tablete kajenske paprike. Drug način: V vsako glavno jed dodamo ščepec zmlete kajenske paprike ali čilijeve omake. Opozorilo: Nosečnice pripravkov iz kajenske paprike ne smejo uživati.   Zelišči: navadna brogovita (Viburnum opulus) in ameriški bodičasti jesen (Zanthoxylum americanum) Prvo zdravilo: Iz 15 g brogovitinega lubja in 750 ml vode pripravimo prevretek in ga spijemo vsak dan v treh odmerkih. Drugo zdravilo: Iz 5 g bodičastega jesena in 10 g brogovitinega lubja pripravimo v 750 ml vode prevretek in ga spijemo vsak dan v treh odmerkih. Opozorilo: Nosečnice teh zdravil ne smejo uživati.
OMRZLINEZelišča: pravi ingver, limonovec (Citrus lemon) in ehinaceja (Echinacea spp.) Zdravilo (za uživanje): Vsak dan nastrgamo četrt žličke sveže ingverjeve korenike in jo primešamo hrani. Namesto tega lahko vsak dan spijemo kozarček ingverjevega vina. Zdravilo (za zunanjo uporabo): Na omrzline z nepoškodovano kožo dajemo dvakrat dnevno oblogo iz svežega ingverja, nerazredčenega limoninega soka ali prečiščene tinkture iz ehinaceje. Opomba: Zdravila za zunanjo uporabo zavirajo mezenje kože in nastanek mehurjev. Ko se mehurji odprejo, lahko še naprej dajemo obloge, vendar je stik z njimi precej pekoč.

Krčne žile in hemoroidi

Krčne žile nastanejo zaradi oslabelosti ven tik pod kožo ali zaradi zvišanega tlaka v njih. Zaradi tega se tanke stene površinskih ven premočno napnejo, grčasto izbočijo nad površino kože in v njih začne zastajati kri.

Hemoroidi ali zlata žila so največkrat posledica pogostih zaprtij. Pri teh težavah lahko pomagajo številna zelišča. Izvrsten adstringens je destilat iz virginskega nepozebnika (Hamamelis virginiana), navadni rman (Achillea millefolium) pa pospešuje celjenje ter deluje kot adstringens in sredstvo proti vnetju.

Več o zeliščih, ki pomagajo zoper krčne žile in hemoroide ter njihovi uporabi, je navedeno v tabeli številka 5.

Z zdravljenjem z domačimi zeliščnimi pripravki lahko predvsem ublažimo tlak v venah. Osebe s krčnimi žilami naj ne nosijo oblačil, ki jih stiskajo čez pas ali noge. Težave s hemoroidi pa najbolj ublažita urejena prebava in redno izločanje.

Vedeti je potrebno še, da krčnih žil ne smemo masirati ali drgniti.

Tabela številka 5: Učinkovita zeliščna zdravila pri krčnih žilah in hemoroidih ter priporočeni odmerki

ZDRAVSTVENA TEŽAVA/SIMPTOMIZELIŠČNA ZDRAVILA IN NAČIN JEMANJA
KRČNE ŽILEZelišči: virginski nepozebnik in zdravilni ognjič (Calendula officinalis) Zdravilo: Krčne žile največ dvakrat dnevno nežno namažemo z destilatom iz virginskega nepozebnika ali z mazili iz istega zelišča. Mazilo lahko pripravimo iz enakih delov krem iz obeh zelišč in ga uporabimo največ dvakrat dnevno. Opomba: Zdravilo je še posebej učinkovito pri zelo bolečih krčnih žilah.   Zelišče: navadni rman Zdravilo (za zunanjo uporabo): Krčne žile umivamo z ohlajenim rmanovim poparkom* ali največ dvakrat dnevno mažemo z rmanovim mazilom. Zdravilo (za uživanje): Napravimo poparek* in počakamo 10 minut. Dnevno spijemo največ 2 skodelici poparka, zdravljenje pa traja največ 10 tednov. Opozorilo: Nosečnice rmana ne smejo uživati.
HEMOROIDIZelišča: virginski nepozebnik, spomladanska lopatica (Ranunculus ficaria), dob (Quercus robur) in zdravilni ognjič Prvo zdravilo: Hemoroide mažemo največ dvakrat dnevno z destilatom ali mazilom virginskega nepozebnika ali z mazilom iz spomladanske lopatice. Drugo zdravilo: Zmešamo žličko praška iz dobovega lubja in dve žlički in pol mazila iz zdravilnega ognjiča ter mažemo hemoroide največ dvakrat dnevno.
OTEŽENO IZLOČANJE IN BOLEČI HEMOROIDIZelišče: rdeči brest (Ulmus rubra) Zdravilo: Vzamemo »jedilni« rdeči brest ali tablete iz njegovega lubja.   Zelišče: trpotčevo seme (Plantago spp.) Zdravilo: V skodelici vode čez noč namočimo 1 do 2 žlički trpotčevega semena, ki ga vzamemo vsak dan v dveh odmerkih.

* Poparek za 1 skodelico (običajna količina): 1 žlička (2 do 3 g) posušenega ali 2 žlički (4 do 6 g) svežega zelišča (ali zeliščne mešanice) v eni skodelici vode (dobimo 1 odmerek).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×