0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKokosovo olje – idealno za nego občutljive dojenčkove kože

Kokosovo olje – idealno za nego občutljive dojenčkove kože

MORDA VAS ZANIMA

Koža dojenčkov je izjemno nežna in občutljiva, zato morate biti zelo previdni pri izbiri kozmetičnih produktov. Svetujemo vam, da izberete čim bolj naravne izdelke brez sestavin, ki bi lahko razdražile dojenčkovo kožo. Še boljša možnost pa je lahko uporaba naravnih olj, med katerimi ima prav posebno mesto kokosovo olje, na katerega prisega vse več staršev.

- Oglas -

Kokosovo olje lahko namreč razreši praktično vse težave s kožo, ki se lahko pojavijo pri dojenčku. Olje deluje protivnetno in protibakterijsko, v njem pa najdemo tudi zelo močne antioksidante. Medtem ko so mnogi izdelki za dojenčkovo kožo namenjeni le površinski negi, pa bo kokosovo olje prodrlo globlje in poskrbelo za dolgotrajen učinek.

Pomoč pri temenicah

Pri dojenčkih se pogosto pojavijo t. i. temenice, za katere je značilno zelo suho lasišče z luskicami oziroma krasticami, običajno rumenkaste barve, ki nekoliko spominjajo na prhljaj. Pri tovrstnih težavah je lahko kokosovo olje izjemno učinkovito. V dojenčkovo lasišče enostavno vtrite malce tega olja in ga pustite delovati približno 20 minut. Nato otroku s posebnim glavnikom razčešite lase. Če je potrebno, lahko za odstranjevanje odluščenih temenic uporabite tudi krtačko. Na koncu sperite otrokovo lasišče in lase z mlačno vodo.

Ublažitev ekcema s kokosovim oljem

Dojenčkova koža je zelo občutljiva, zato se lahko hitro izsuši. Ena od posledic je lahko ekcem, ki ga spremlja tudi zelo neprijetna srbečica. Večina otrok sicer težavo sčasoma preraste, vendar je pomembno, da poskušate otroku čim bolj olajšati spopadanje s simptomi. Pretirano praskanje prizadetega območja lahko privede tudi do infekcije. Kožo lahko poskusite navlažiti s kokosovim oljem. Če boste postopek izvajali redno, se bo obseg ekcema postopoma zmanjšal.

- Oglas -

Poslovite se od pleničnih izpuščajev

Mnogi otroci imajo težave zaradi izpuščajev, ki so posledica nošnje plenic. S kokosovim oljem lahko uspešno zaustavite širjenje izpuščaja in poskrbite za hitro obnovo poškodovane kože. Najbolje bo, da ob vsaki menjavi plenic prizadeto območje namažete z malce kokosovega olja. Zaradi vlažilnega delovanja bo olje poskrbelo za celjenje kože, protibakterijski učinek kokosovega olja pa zmanjša možnost, da bi se plenični izpuščaji ponovno pojavili. Po drugi strani pa je uporaba kokosovega olja odsvetovana v primeru vročinskih izpuščajev, saj olje zapre pore in tako prepreči izhlapevanje tekočine, kar pa nima najbolj blagodejnega učinka na vročinske izpuščaje.

Nega za suhe in razpokane ustnice

Starši pogosto pozabljajo, da so ustnice eden najbolj občutljivih delov dojenčkovega telesa, zato si zaslužijo posebno pozornost in ustrezno zaščito. Suhe in razpokane ustnice so namreč lahko povod za bolečine, poleg tega pa lahko otežujejo dojenje. Dojenčki s poškodovanimi ustnicami si jih pogosto ližejo, kar pa stanje še poslabša. Če želite poskrbeti za hitro obnovo dojenčkovih ustnic, je kokosovo olje zagotovo ena najboljših in najbolj naravnih možnosti, ki jih imate. Pri nanosu si lahko pomagate kar s palčko, namenjeno čiščenju ušes.

Nega kože po pikih insektov

Običajno so dojenčki precej dovzetnejši za pike insektov kot odrasli, poleg tega pa je njihova koža bolj občutljiva, zato lahko pride zelo hitro do otekanja in rdečice. V skrajnem primeru pa je možna celo infekcija. Vendar pa vam lahko na srečo tudi v takšnih situacijah na pomoč priskoči kokosovo olje. To je povezano predvsem z njegovimi protivnetnimi in protibakterijskimi lastnostmi. Manjšo količino kokosovega olja enostavno nanesite na prizadeta območja. Kmalu boste opazili občutno ublažitev otekline in rdečice.

Kokosovo olje pospeši celjenja kože po poškodbah

Protibakterijsko delovanje kokosovega olja lahko s pridom izkoristite tudi po manjših poškodbah otrokove kože. Olje bo hitro uničilo različne mikrobe in tako pospešilo obnovo kože. Za protibakterijsko delovanje kokosovega olja je sicer zaslužna predvsem lavrična kislina, ki spada med srednjeverižne maščobne kisline. Kokosovo olje lahko uporabite tudi v primeru blažjih sončnih opeklin. Seveda pa je pomembno, da ste pri dojenčkih še posebej pozorni na ustrezno zaščito in tako poskrbite, da niti ne pride do poškodbe kože zaradi nevarnih UV-žarkov.

- Oglas -

S kokosovim oljem nad akne pri dojenčku

Tudi dojenčki lahko doživljajo posebno obliko aken, ki sicer običajno ne vodijo do resnejših okužb, vendar pa so lahko za dojenčka precej neprijetne, saj jih večinoma spremlja srbečica. S kokosovim oljem boste pomirili kožo in zavrli razmnoževanje bakterij, kar bo pomagalo pri odpravi aken. Svetujemo vam sicer, da se glede uporabe kokosovega olja za nego aken posvetujete tudi z otrokovim pediatrom.

Preberite tudi: Kokosovo olje premore številne zdravilne učinke

.

NAJNOVEJŠE